Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος ως πρότυπα θρησκευτικών ηγετών

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος 
ως πρότυπα θρησκευτικών ηγετών

 

Ο Πατριάρχης της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της αλληλοκατανόησης, ο πράσινος Πατριάρχης και ο Πάπας της συμπόνοιας, της ταπεινότητας και της ενότητας.

Εμφανίστηκαν αγκαλιασμένοι εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στον διάλογο Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησία και μία νέα ελπίδα στις σχέσεις μεταξύ των δύο εκκλησιών και στα ζητήματα εκκλησιαστικής ενότητας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος αποτελούν πρότυπα θρησκευτικών ηγετών στον 21ο αιώνα, όπως επισημάνθηκε σε διεθνή επιστημονική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Τα γνωρίσματα, που καθιστούν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο παγκόσμια προσωπικότητα, παρουσίασε ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, καθηγητής Ανδρέας Νανάκης. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις συναντήσεις, που είχε ο Πατριάρχης με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, τα Ιεροσόλυμα και το Φανάρι, επισήμανε την προσήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη στο διάλογο των δύο Εκκλησιών και στην επιδίωξη της εκκλησιαστική ενότητας.

Ο κ. Νανάκης μίλησε για “την αταλάντευτη πεποίθηση του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας, ότι ο πόλεμος που γίνεται στο όνομα της θρησκείας είναι πόλεμος κατά της θρησκείας”, υπογραμμίζοντας ότι “το μέλημά του ήταν και εξακολουθεί να είναι η γεφύρωση της Ανατολής με τη Δύση, η προαγωγή του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, για την οικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της αγάπης και του αλληλοσεβασμού, η διάδοση του ενοποιητικού μηνύματος της μητρός Εκκλησίας προς υπέρβαση του φανατισμού, της μισαλλοδοξίας, του εξτρεμισμού και του εθνοφυλετισμού”. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σημαντικό έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Για την προσπάθεια του Πάπα Φραγκίσκου η Εκκλησία να βγει από τον εαυτό της και να βρεθεί κοντά στους ανθρώπους, να διαδώσει τη Χαρά του Ευαγγελίου αλλά και να σταθεί αλληλέγγυα και με συμπόνοια σε όσους το έχουν ανάγκη μίλησε ο καθηγητής στο InstituteforEcumenicalTheology, EasternOrthodoxy, andPatristicsτου Τμήματος Καθολικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Γκρατς της Αυστρίας, Πάμπλο Αργκερέιτ. Η Εκκλησία πρέπει να βγει από τον εαυτό της και να πάει στην περιφέρεια, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και στα υπαρξιακά ζητήματα, ήτοι στα μυστήρια της αμαρτίας, του πόνου, της αδικίας, της άγνοιας και της αδιαφορίας για τη θρησκεία, της δυστυχίας, είναι το κεντρικό μήνυμα που επιδιώκει να διαδώσει ο Ποντίφικας, σύμφωνα με τον κ.Αργκερέιτ. Ο καθηγητής ανέφερε ότι η συμπόνοια του Επισκόπου της Ρώμης είναι το χαρακτηριστικό του που αγγίζει τους πάντες και τον καθιστά ιδιαίτερα αγαπητό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου