Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΜΗ

Την παραμονή των Θεοφανείων σε πολλές ενορίες της Τήνου γίνεται ο Μεγάλο Αγιασμός των Υδάτων. Για το σκοπό αυτό στο κέντρο του ναού ετοιμάζεται ειδική πηγή την οποία και οι ενορίτες φροντίζουν να στολίσουν με ιδιαίτερο τρόπο δίνοντας επισημότητα στην όλη ιεροτελεστία η οποία ακολουθεί το ειδικό τυπικό και η οποία ολοκληρώνεται με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας της Παραμονής των Φώτων.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος κατά τη φετινή χρονιά τέλεσε τον Μεγάλο Αγιασμό στην ενοριακή κοινότητα της Κώμης βοηθούμενος από τον εφημέριο π. Πέτρο Σοκολοφσκυ.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε:
Ένα άστρο οδηγεί του Μάγους μέχρι τη Βηθλεέμ. Εκεί ανακαλύπτουν αυτόν που αναζητούν μέσα από την επιστήμη τους. «το νεογέννητο Βασιλιά των Ιουδαίων». Τον προσκυνούν και του προσφέρουν τριπλό και συμβολικό δώρο: χρυσό, λιβάνι και σμύρνα.
Για την κάθε μια και τον κάθε ένα μας υπάρχει ένα αστέρι που εμφανίζεται στον ορίζοντα της ζωής μας, είναι αυτό που μας οδηγεί μέσα από την επιστήμη, μέσα από το Λόγο του Θεού, μέσα από τα μυστήρια της Εκκλησίας, μέσα από τα σημεία των καιρών, είναι αυτό που μας συνοδεύει στην πορεία μας για συνάντηση με Χριστό.
Τα Χριστούγεννα είναι ο Θεός αναζητά τους ανθρώπους. Τα Θεοφάνια ο άνθρωπος αναζητά το Θεό.
Γι’ αυτή την αναζήτηση ο Θεός στέλνει τα δικά του σημάδια. Στη Μαρία στέλνεται ο Αρχάγγελος, στον Ιωσήφ ένα όνειρο, στους βοσκούς ένα βρέφος σπαργανωμένη σε φάτνη, στους Μάγους ένα αστέρι. Ακόμη και ο Ηρώδης δέχεται ένα σημάδι. Είναι οι τρεις ταξιδιώτες που φθάνουν από την Ανατολή, από κει που ανατέλλει το φως της ημέρας.
Πάντοτε, αδελφοί μου και αδελφές μου υπάρχει ένα σημάδι στη ζωή μας. Συχνά πρόκειται για μικρά σημάδια, που πρέπει να τα προσέχουμε γιατί δεν επανέρχονται.

Με ποιο όμως τρόπο μπορούμε να τα αντιληφθούμε και πως σωστά μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε;
Ένα τρόπο μας υπέδειξε ο Προφήτης Ησαΐας: «Σήκωσε το κεφάλι και κοίταξε!». Ο άνθρωπος είναι και φυσικά πλασμένος για να κοιτά εύκολα ψιλά. Αντίθετα τα ζώα έχουν στραμμένα τα μάτια τους στη γη, διότι αυτός είναι ο προορισμός τους. Ο δικός μας προορισμός είναι έξω από μας, ψιλά στον ουρανό, που μόνο ακολουθώντας το Χριστό μπορούμε να φθάσουμε.
Για να βρούμε όμως το Χριστό πρέπει να βαδίσουμε, να αναζητήσουμε. Η αναζήτηση είναι ήδη κάποια ανακάλυψη. Για να ανακαλύψουμε τον Ιησού οφείλουμε συνεχώς να τον αναζητούμε. Ο άνθρωπος βαδίζει όχι ατομικά αλλά συλλογικά, οι Μάγοι. Οι μάγοι ήταν τρεις, μια κοινότητα δηλαδή ανθρώπων. Κι εμείς είμαστε κοινότητα, είμαστε Εκκλησία. Έχουμε ξεπεράσει τη μοναξιά μας και μαζί πορευόμαστε προς συνάντηση του Κυρίου.
Στην πορεία αυτή χρειάζεται πολλή υπομονή, πολλές φορές θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την πορεία μας απ’ την αρχή. Μπορεί κάποια στιγμή, να υπάρξουν καθ’ οδόν δοκιμασίες. Μπορεί το άστρο να χαθεί, από την προκλητική λάμψη άλλων φώτων, όπως τότε συνέβη για τους Μάγους στην Ιερουσαλήμ. Χρειάζεται απλότητα και ταπεινότητα, διότι πορευόμαστε να συναντήσουμε ένα απλό και φτωχό παιδί, που όμως είναι ο Θεός μας. Εκεί πρέπει πάση θυσία να φθάσουμε, να το προσκυνήσουμε και να του προσφέρουμε τα δικά μας φτωχά δώρα.
Ο Ευαγγελιστής σημειώνει πως οι Μάγοι όταν συνάντησαν τον νεογέννητο Μεσσία που αναζητούσαν, επέστρεψαν από άλλη οδό στην πατρίδα τους. Αυτή η αλλαγή πορείας δεν είναι τυχαία. Συμβολίζει τον άλλο δρόμο που θα ακολουθήσουν τώρα στη ζωή τους, την αλλαγή όλης της ζωής τους. Τώρα δεν τους οδηγεί πια το άστρο, αλλά ο ίδιος ο Μεσσίας Χριστός, Αυτόν που αναγνώρισαν και προσκύνησαν. Δεν είναι ένα αστέρι αλλά ο ίδιος ο ήλιος της δικαιοσύνης, το φως το αληθινό, που οδηγεί τον άνθρωπο στη σωστή πορεία, στην αληθινή ευτυχία, τη σωτηρία.
Ας είναι αδελφοί και αδελφές μου αυτή η ημέρα των Φώτων, ημέρα που θα λάμψει στη ζωή μας το Φως το ανέσπερο για να μας οδηγεί κοντά στο Χριστό που είναι η αληθινή εικόνα του Θεού, και κοντά στους αδελφούς που είναι το πρόσωπο του Χριστού. Έτσι κι εμείς θα επιστρέψουμε στο σπίτι μας από άλλη οδό, αποφασισμένοι να ζήσουμε μια άλλη ζωή, την εν Χριστώ ζωή, που με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος μας οδηγεί κοντά στο Θεό Πατέρα. Αμήν.
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μ. Πέμπτη – του Μυστικού Δείπνου του Κυρίου

ΙΕΡΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ Εσπερινή Λειτουργία ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ Οι εντολές για το πασχαλινό δείπνο. Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Εξόδου  (12,1-8.11-14) Τις ημέρες εκείνες,