Ο ΙΗΣΟΥΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

(σκέψεις με αφορμή τη Σύνοδο για την οικογένεια)

 «Ο Ιησούς αναφερόμενος στο πρωταρχικό σχέδιο για την ανθρώπινη οικογένεια επιβεβαιώνει την αδιάλυτη ένωση μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας παρόλο που είπε: «εξ αιτίας της σκληρότητας της καρδιάς σας ο Μωυσής επέτρεψε να αποπέμπετε τις γυναίκες σας, αλλά από την αρχή δεν ήταν έτσι». (Ματθ.19,8). Το αδιάλυτο του Γάμου («Ό,τι ο Θεός ένωσε ο άνθρωπος να μη χωρίζειi» Ματθ. 19,6), δεν είναι κάτι που πρέπει κανείς να θεωρεί «ζυγό» που έθεσαν οι άνθρωποι οι άνθρωποι, αλλά αντιθέτως ως ένα «δώρο» που δόθηκε στους ανθρώπους που ενώνονται με το Γάμο.
Ο Ιησούς έλαβε μία οικογένεια , ξεκίνησε τα θαύματά του στη γαμήλια γιορτή της Κανά, ανάγγειλε το μήνυμα που αφορά το Γάμο ως ολοκλήρωση της αποκάλυψης που αποκαθιστά το σχέδιο του Θεού. (Ματθ.19,3). Την ίδια όμως στιγμή εφάρμοσε τη διδασκομένη διδασκαλία φανερώνοντας με τον τρόπο αυτό την πραγματική έννοια της ευσπλαχνίας.
Αυτό φαίνεται καθαρά στις συναντήσεις με την Σαμμαρείτισσα ( Ιωάν. 4,1-30) με την μοιχαλίδα ( Ιωάν. 8,1-11) στις οποίες ο Ιησούς, με μία συμπεριφορά αγάπης προς το αμαρτωλό πρόσωπο , οδηγεί στη μετάνοια «πήγαινε και μην αμαρτάνεις πια» που είναι η προϋπόθεση για την μετάνοια..
Αυτό το σχέδιο του Θεού για το Γάμο και την οικογένεια προσφέρει μία δυνατότητα για τη ζωή των προσώπων που και σήμερα ενδιαφέρονται , παρά τις όποιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να τηρήσουν τις για πάντα υποχρεώσεις τους. Οι αρετές της οικογένειας είναι πχ «ο αμοιβαίος σεβασμός και εμπιστοσύνη, κατανόηση, υπομονή και συγχώρεση. 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση, 5 Οκτωβρίου 2022

  ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ   Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022   Κατήχηση περί διακρίσεως: 4. Τα στοιχεία της διακρίσεως. Η αυτογνωσία  

Από τον Άγιο Φραγκίσκο στη Μέση Τήνου

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, τελέστηκε με επισημότητα η Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην περιοχή Πεντόστρατο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου