Ο ΘΕΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Ο ΘΕΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Οι ενορίες τις οποίες υπηρετώ ως εφημέριος βρίσκονται σε δύο από τα πιο τουριστικά νησιά του Αιγαίου.

Αρκετές εκατοντάδες επισκεπτών περνούν από τους Ιερούς Ναούς, κυρίως από τη Μητρόπολη της Νάξου, όπου μόλις την προηγούμενη εβδομάδα καταμετρήθηκαν (χωρίς να υπολογίζονται οι Ιερές Ακολουθίες) 947 άτομα. Η κίνηση είναι μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές αλλά αυτό δυστυχώς είναι ένα γενικότερο φαινόμενο.

Στη Μητρόπολη μέσα υπάρχει μια διακριτική και ήσυχη κινητικότητα από ανθρώπους που είτε προσεύχονται γονατιστοί μπροστά στο Αγιότατο Μυστήριο της Ευχαριστίας, είτε ζητούν λίγες στιγμές ηρεμίας και ψυχικής καταλαγής και περισυλλογής σε ένα από τα στασίδια του ναού, είτε κάνουν μια ευχή-προσευχή ανάβοντας ένα κεράκι και προσκυνώντας την Εικόνα της Παναγίας.

Η Κυριακή είναι μια γιορτή χαράς και ευφροσύνης όπου ο πιστός χριστιανικός λαός συνάζεται για τη Θεία Λειτουργία. Τότε συμβαίνει ό, τι ακριβώς περιγράφουν οι Πράξεις των Αποστόλων (2,9-11) πως συνέβη την ημέρα της Πεντηκοστής στην Ιερουσαλήμ:  «Πάρθοι και Μήδοι και Ελαμίτες και όσοι κατοικούν τη Μεσοποταμία, την Ιουδαία και την Καππαδοκία, τον Πόντο και την Ασία, τη Φρυγία και την Παμφυλία, την Αίγυπτο και τα μέρη της Λιβύης που είναι κοντά στην Κυρήνη, και όσοι Ρωμαίοι παρεπιδημούν, Ιουδαίοι και προσήλυτοι, Κρητικοί και Άραβες, τους ακούμε να λαλούν […] τα μεγαλεία του Θεού».

Να γνωρίζεις, να ακούς και να συζητάς με τόσο πολύ κόσμο είναι πλούτος ανεκτίμητος για όλους. Τότε συνειδητοποιείς το βάθος της πίστεως και τα δώρα του Αγίου Πνεύματος που έρχονται και γίνονται ένα με την ιστορία και το βίο του κάθε απλού ανθρώπου. Σίγουρα δεν χρειάζονται όλοι κάποιου είδους πνευματικής εξυπηρέτησης όμως είναι αρκετοί εκείνοι που προσβλέπουν και σε αυτό. Ένα είναι δεδομένο: οι άνθρωποι αυτοί έδωσαν στο Θεό τη θέση που Του ανήκει μέσα στη ζωή τους και ούτε οι καλοκαιρινές τους διακοπές μπορούν να Του τη στερήσουν.

 

π. Γ.Π.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου