Ο Αλέξης Τσίπρας στον Πάπα Φραγκίσκο

Ο Αλέξης Τσίπρας στον Πάπα Φραγκίσκο

 

Ρώμη, του Νίκου Παπαχρήστου

Amen.gr

Το μεταναστευτικό, οι πολεμικές εντάσεις σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή αλλά και η οικονομική κρίση με τις δραματικές επιπτώσεις της στις ευρωπαϊκές κοινωνίες αναμένονται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο, την Πέμπτη το πρωί στο Βατικανό. Θα είναι ο πρώτος ηγέτης της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής Αριστεράς που επισκέπτεται το Βατικανό.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί στη σημασία της αλληλεγγύης και υποστήριξης εκείνων που δοκιμάζονται περισσότερο καθώς και στον σημαντικό ρόλο των Εκκλησιών και γενικότερα της θρησκείας  προς την κατεύθυνση αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έχει εκφράσει πολλές φορές την αγωνία του για το μεταναστευτικό ζήτημα.  Μάλιστα το πρώτο ταξίδι που πραγματοποίησε μετά την εκλογή του ήταν στο νησί της Λαμπεντούζα, πύλη εισόδου των μη νόμιμων μεταναστών στην Ιταλία και την Ευρώπη, λίγες μέρες μετά μιας ακόμα τραγωδίας όταν ένα υπερφορτωμένο με μετανάστες σκάφος βυθίστηκε παρασέρνοντας στα βάθη της Μεσογείου πολλούς αθώους ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν σε έναν καλύτερο κόσμο.

Ένα άλλο θέμα που έχει ασχοληθεί ο Πάπας Φραγκίσκος – τον οποίο από νωρίς τα διεθνή ΜΜΕ έχουν ονομάσει «Πάπα των φτωχών», είναι η ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από την διεθνή οικονομική κρίση. Ο Πάπας βίωσε τα αποτελέσματα τις κρίσης που χτύπησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 την Αργεντινή και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει τοποθετηθεί για ζητήματα που δοκιμάζουν τις κοινωνίες όπως είναι η ανεργία. Μάλιστα μια από τις πρώτες συναντήσεις του, σε κάποια από της ποιμαντικές επισκέψεις του στην Ιταλία, ήταν με άνεργους.

Ιδιαιτέρως δε τον απασχολεί το ζήτημα των πολεμικών συγκρούσεων στον κόσμο. Πρόσφατα εμφανίστηκε έτοιμος να επισκεφθεί το Ιράκ και το Κουρδιστάν ενώ έχει εκφράσει την αγωνία του για την κατάσταση στην Ουκρανία. «Σήμερα, έπειτα από τη δεύτερη αποτυχία ενός άλλου παγκόσμιου πολέμου, μπορούμε, ίσως, να μιλάμε για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, που εκτυλίσσεται αποσπασματικά, με εγκλήματα, σφαγές, καταστροφές», είπε πρόσφατα, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο τρέλα και ζητώντας την επικράτηση της ειρήνης.

Στο πλαίσιο αυτό η συνάντηση και η συζήτηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάπα Φραγκίσκο, στο Βατικανό, αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου