Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΓΝΟΤΗΤΑΣ

ΟΓΔΟΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΤΡΙΤΕΣ
ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δημιουργώντας τον άνθρωπο, ο Θεός ένωσε το πνεύμα και την ύλη, δύο εντελώς διαφορετικές ουσίες, σε μια θαυμάσια αρμονία, έτσι ώστε ανάμεσα στην ψυχή και στο σώμα η ειρήνη να βασιλεύει ανενόχλητη και τέλεια. Η αμαρτία εξαπέλυσε μια θύελλα: η ψυχή και το σώμα έγιναν αιώνιοι εχθροί και βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη.
Ο Απόστολος Παύλος γράφει: “Η σάρκα έχει επιθυμίες αντίθετες προς το πνεύμα – το πνεύμα, λοιπόν, έχει επιθυμίες αντίθετες προς τη σάρκα”. Όλοι μπαίνουν σε πειρασμό, αλλά ο πειρασμός δεν είναι κακός: κακό είναι να υποκύπτεις. Δεν είναι εξευτελιστικό να μπαίνεις σε πειρασμό: είναι εξευτελιστικό να συναινείς.
Πρέπει να νικήσουμε: γι’ αυτό χρειάζεται προσευχή και διαφυγή από τις ευκαιρίες. Ο Άγιος Αντώνιος είχε τη χάρη να προστατευτεί ως αθώο παιδί στη σκιά του Ιερού Ναού της Παναγίας – και κάτω από το μητρικό βλέμμα της, το κρίνο της αγνότητάς του άνθισε όμορφα και διατηρήθηκε πάντα σε όλη την παρθενική του φρεσκάδα. Πώς είναι η αγνότητά μας; Είμαστε προσεκτικοί; Τηρούμε πιστά όλα τα καθήκοντα μας; Μια σκέψη, ένα άγγιγμα, μια επιθυμία, μια λιγότερο αγνή πράξη, μπορεί να μας στερήσει ανεπανόρθωτα αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

Ο Άγιος Αντώνιος αρρώστησε ενώ έμενε σε ένα Μοναστήρι στην Επισκοπή της Λιμόζ. Τον φρόντιζε ένας Μοναχός που τον ταλαιπωρούσε ένας ισχυρός πειρασμός. Ο Άγιος το έμαθε μέσω θείας αποκαλύψεως, τον επέπληξε ευγενικά και ταυτόχρονα του επέβαλε να φορέσει το δικό του ράσο. Μόλις το ράσο του αγνού Αγίου Αντωνίου φορέθηκε από εκείνον, ο πειρασμός εξαφανίστηκε. Αργότερα ομολόγησε ότι από εκείνη την ημέρα και μετά, όταν φορούσε το ράσο δεν ένιωσε ποτέ ξανά τον ακάθαρτο πειρασμό.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Ω, Άγιε Αντώνιε, πλούσιε από Θεία χάρη, εσύ, δια της αξιοθαύμαστης ζωής σου και των ηρωικών και χριστιανικών αρετών σου, αξιώθηκες να υψωθείς από τον Θεό, σε τέτοιο βαθμό αγιότητας και δόξας στην ουράνια Βασιλεία, ώστε να μεσιτεύεις για μας, που βρισκόμαστε σ’ αυτή την κοιλάδα των δακρύων.
Σε όλη τη γη ακούγονται και εξυμνούνται τα Θεϊκά δώρα που προέρχονται από τα θαύματά σου, τα οποία άφθονα χαρίζει δια της μεσιτείας σου ο Παντοδύναμος.
Γι αυτό οι Χριστιανοί σε επικαλούνται με θάρρος σε όλες τις ανάγκες.
Ένδοξε Άγιε Αντώνιε, εσύ δια της δραστήριας μεσιτείας σου αποκτάς, σε όσους επικαλούνται, ό,τι ζητούν και είναι προς δόξα του Θεού.
Δια της μεσιτείας σου απομακρύνονται πνευματικές και σωματικές δυστυχίες, φεύγουν οι δαίμονες, θεραπεύονται οι ασθενείς, γαληνεύει η θάλασσα, παύουν οι ανάγκες και οι κίνδυνοι και ανευρίσκονται τα απολεσθέντα αντικείμενα.
Μεσίτευε και για μας, εσύ που μας αγάπησες και μας προστάτευσες ιδιαίτερα.
Κοίταξε την ευγνωμοσύνη της καρδιάς μας προς εσένα και τον ιδιαίτερο σεβασμό δια του οποίου σε τιμούμε και ευδόκησε να μεσιτεύεις πάντοτε για μας, ιδιαίτερα κατά τους δύσκολους καιρούς.
Φρόντισε να αποκτήσουμε από τον Θεό, όχι μόνο ότι μας είναι απαραίτητο στην εφήμερη αυτή ζωή, αλλά προπάντων τις Άγιες αρετές σου, ώστε να αξιωθούμε, αφού μιμηθούμε τη ζωή σου επί της γης, να εξυμνούμε και να χαιρόμαστε για πάντα μαζί σου τον Θεό στην αιώνια δόξα και χαρά του παραδείσου. Αμήν.

3 Πάτερ ημών, 3 Χαίρε Μαρία, 3 Δόξα Πατρί.

ΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ

Παντοδύναμε και Αιώνιε Θεέ, Εσύ ο οποίος έδωσες στον λαό Σου τον Άγιο Αντώνιο, έξοχο κήρυκα του Ευαγγελίου και συμπαραστάτη στις ανάγκες μας, χορήγησε μας, χάρη στη βοήθειά του, να ζούμε πιστά τη Χριστιανική Ζωή και σε όλες τις δοκιμασίες μας να αισθανόμαστε πάντοτε την προστασία σου.
Αμήν.

δ. Μάριος

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου