Ο Αγιασμός των Υδάτων και η «Ευλογία των οικογενειών»

Η ευλογία του νερού δεν είναι ούτε μια μαγική τελετή, ούτε και τα νερά έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη ευλογία για να αποτελούν πηγή φυσικής ζωής για τον άνθρωπο. Έτσι ήταν μιας εξαρχής από τη δημιουργία του κόσμου από τον Θεό. Η Εκκλησία, όμως, ευλογεί τα ύδατα προκειμένου μέσω της χρήσης του ευλογημένου νερού να συμβολίζεται η ανανέωση του Βαπτίσματός και της πίστης μας. Το Βάπτισμα δεν επαναλαμβάνεται, αλλά ανανεώνεται. Για τούτο η χρήση του Αγιασμού φανερώνει την απόφασή μας για πνευματική αναγέννηση. Οπότε, η τελετή της ευλογίας του Αγιασμού που κάνουμε κατά τα Φώτα, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, ακόμα και κάθε Κυριακή, φανερώνει τη θέλησή μας να αναβαπτιστούμε στα νάματα της πίστης μας, για μια αληθινή και αιώνια ζωή που να πηγάζει από το Άγιο Πνεύμα. Πράγματι, ο Ιησού είχε διαβεβαιώσει πως η αναγέννηση του ανθρώπου έπρεπε να γίνει μέσω του νερού και του Αγίου Πνεύματος (Ιω 3,5). Έτσι με την ευλογία του νερού, το στοιχείο αυτό της φύσης γίνεται φορέας του Αγίου Πνεύματος που μας αναζωογονεί. Για το λόγο αυτό η Εκκλησία συνιστά τη χρήση του Αγιασμένου νερού: για να μας υπενθυμίζει το Βάπτισμά μας και ζητά από το Άγιο Πνεύμα να διώχνει την κάθε πονηρή δύναμη που ελλοχεύει τριγύρω και μέσα μας.

Η «ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ»
Οι αγιασμοί των σπιτιών έχουν επονομαστεί σε «Ευλογία των Οικογενειών» και όχι χωρίς λόγο. Ο λόγος ήταν διπλός: α) να ξεφύγουμε από μια μαγική αντίληψη του αγιασμού (που έφερνε ραντισμό άδειων και ακατοίκητων σπιτιών) και β) να δοθεί η ευκαιρία στις οικογένειες να συναντηθούν με τον εφημέριο ή κάποιον ιερέα και μέσα από μια κοινή προσευχή να ανταλλάξουν απόψεις επί θεμάτων που απασχολούν την οικογένεια. Παραδοσιακά η Ευλογία αυτή γίνεται αμέσως μετά τα Φώτα, με την ευκαιρία της ευλογίας του Αγιασμού, αλλά επεκτείνεται σε όλο το έτος, ιδιαίτερα για τον δεύτερο λόγο που επισημάναμε πιο πάνω.
(Από το Ενοριακό Δελτίο της ενορίας Αγ.Νικολάου χώρα Τήνου αρ.796)
Επιθυμία των ιερέων είναι κατά την επίσκεψή τους αυτή, να συναντούν όλη την οικογένεια συγκεντρωμένη, και να μην είναι απλά ευλογία ενός ή ορισμένων μελών της. Ανεξάρτητα από την χρονική στιγμή που αυτή θα γίνει, είναι τεράστια η σημασία της για τον κάθε χριστιανό, έτσι, ας προσπαθήσουμε όλοι, σε συνεννόηση με τον εφημέριο μας, εφόσον και εκείνος προσπαθεί γι αυτό, να βρεθούμε η οικογένεια συναθροισμένη ώστε τα οφέλη που θα αποκομίσουμε να είναι πολλαπλά.

Πηγή:sannicolo.gr
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου