Ο Άγιος Αντώνιος πρότυπο πτωχείας

ΕΒΔΟΜΗ ΤΡΙΤΗ 

Όπως οι άνθρωποι φεύγουν με τρόμο μπροστά στο φοβερό φάσμα του θανάτου, έτσι φεύγουν και από τη φτώχεια, την οποία θεωρούν μεγάλη δυστυχία. Ωστόσο, είναι μεγάλος πλούτος και αληθινό καλό.
Ο Ιησούς είπε: “Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, διότι δική τους είναι η βασιλεία των ουρανών”. Είμαστε εδώ στη γη ταξιδιώτες προς μια μελλοντική πατρίδα και όχι πολίτες: επομένως, τα αγαθά μας δεν είναι το παρόν, αλλά το μέλλον.
Ο Άγιος Αντώνιος, που ήταν καλά εφοδιασμένος με τα αγαθά της περιουσίας, τα απαρνήθηκε για την αγάπη της φτώχειας, και για να την εφαρμόσει πιο τέλεια ακολούθησε τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης.
Έχετε πλούτη; Μην προσκολλάστε με την καρδιά σας, χρησιμοποιήστε τα για δικό σας όφελος και με το πλεόνασμα μειώστε τη δυστυχία του πλησίον σας: κάντε το καλό. Αν είστε φτωχοί, μην ντρέπεστε γι’ αυτό, σαν να είναι ατιμωτικό, ούτε να παραπονιέστε για την Θεία Πρόνοια.
Ο Ιησούς υποσχέθηκε στους φτωχούς τα πλούτη του ουρανού.

Το θαύμα του Αγίου

Ένας πλούσιος που δάνειζε με τόκο είχε πεθάνει στην πόλη της Φλωρεντίας, ήταν ένας γέρος τσιγκούνης που είχε συγκεντρώσει τεράστιους θησαυρούς με τοκογλυφία. Μια μέρα, αφού κήρυξε κατά της φιλαργυρίας και της απληστίας ο Άγιος, συνάντησε μια νεκρική πομπή. Ήταν η πομπή που συνόδευσε τον τσιγκούνη στην τελευταία του κατοικία και ακριβώς εκείνη τη στιγμή επρόκειτο να εισέλθει στην εκκλησία για τν τέλεση της κηδείας.
Γνωρίζοντας πως ο αποθανών ήταν καταδικασμένος, ένιωσε να γεμίζει με ζήλο για την τιμή του Θεού και θέλησε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να δώσει μια σωτήρια χριστιανική νουθεσία.
«Τι κάνετε; – είπε, απευθυνόμενος σε εκείνους που κρατούσαν τον νεκρό. – Είναι δυνατόν να θέλετε να θάψετε σε έναν ιερό τόπο κάποιον του οποίου η ψυχή είναι ήδη θαμμένη στην κόλαση;
Δεν πιστεύετε αυτά που σας λέω; Λοιπόν, ανοίξτε το στήθος του και θα δείτε ότι του λείπει η καρδιά, γιατί είναι εκεί που βρίσκεται και ο θησαυρός του. Η καρδιά του είναι στο χρηματοκιβώτιο μαζί με τα χρυσά και ασημένια νομίσματα, τις συναλλαγματικές του και τα συμβόλαια των δανείων του!
Δεν με πιστεύετε; Πήγαινε να δείτε». Το πλήθος, που ήταν ενθουσιασμένο με τον Άγιο, έτρεξε στο σπίτι του τσιγκούνη και ζητούσε να ανοίξουν τα χρηματοκιβώτια και σε ένα από αυτά βρέθηκε η καρδιά του ακόμη ζεστή και χτυπούσε. Το πτώμα ανοίχτηκε ξανά και διαπιστώθηκε ότι ήταν χωρίς καρδιά.

3 Πάτερ ημών, 3 Χαίρε Μαρία, 3 Δόξα  Πατρί.

Ικέτευε για μας, μακάριε Αντώνιε, για να γίνουμε άξιοι των υποσχέσεων του Χριστού.

Ας προσευχηθούμε:
Παντοδύναμε Θεέ, κάμε όπως η προσευχή του Αγίου Αντωνίου, να ευφραίνει την Εκκλησία σου, ώστε να είναι πάντοτε προικισμένη με πνευματική βοήθεια για να αξιωθεί να απολαύσει τις χαρές τις αιώνιες. Δια του Ιησού Χριστού, του Κυρίου μας. Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

16η Κυριακή του Έτους

16η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 54[53], 6-8                         Ιδού ο Θεός με βοηθάει, και ο Κύριος είναι ο προστάτης

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 20 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου