Ο Άγιος Αντώνιος, πρότυπο αγάπης προς την Υπεραγία Θεοτόκο Μαρία

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΕΝΔΕΚATH ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΤΡΙΤΕΣ

DCIM100MEDIA

Η πρώτη ρίζα της αγάπης για την Παναγία μας είναι η αγάπη για τον Θεό. Όποιος αγαπάει τον Θεό πρέπει να αγαπάει και όλα όσα αγαπάει ο Θεός. Και ο Κύριος προτίμησε τη Μαρία ανάμεσα στα πλάσματα. Ο Άγιος Αντώνιος ξεχωρίζει μεταξύ των πιο ένθερμων ευλαβών της Παναγίας. Δεν έπαψε ποτέ να προσεύχεται σε αυτήν και να κηρύττει το μεγαλείο της. Η φλόγα της αγάπης προσκολλήθηκε στην καρδιά του, όταν νέος ακόμη εκπαιδεύτηκε στη σκιά του Ιερού Ναού της Παναγίας, που βρισκόταν κοντά στο σπίτι του.

Σύμφωνα με έναν από τους βιογράφους του, “ο Θεός όρισε από τα πρώτα του χρόνια ο μικρός Φερνάντο να έχει τη Μαρία ως παιδαγωγό του. Εκείνη θα ήταν το στήριγμα, ο οδηγός και το χαμόγελό του στη ζωή και στο θάνατο. Και όταν έγινε πια ξακουστός απόστολος, ο διάβολος, τρέμοντας εξαιτίας των ηττών που υπέστη από το κήρυγμά του, του εμφανίστηκε μια νύχτα – τον άρπαξε από το λαιμό και τον κράτησε τόσο σφιχτά που τον έπνιξε. Ο Άγιος, αφού επικαλέστηκε από τα βάθη της καρδιάς του την έγκυρη προστασία της Παναγίας, της δασκάλας του από την παιδική του ηλικία, ένα ασυνήθιστα έντονο φως πλημμύρισε το δωμάτιό του – και το πνεύμα του σκότους, μπερδεμένο, έφυγε.

Ο εύγεστος καρπός της αγάπης της Παναγίας είναι ο Παράδεισος. Όποιος την αγαπάει αληθινά, δεν θα χαθεί στην αιωνιότητα, γιατί ανάμεσα στους θνητούς είναι μια αληθινή πηγή ελπίδας. Ωστόσο, πρέπει να είναι μια δυνατή αγάπη, που δεν αποτελείται μόνο από προσευχές, αλλά και από τη μίμηση των αρετών της – ιδιαίτερα της ταπεινοφροσύνης, της αγνότητας και της φιλανθρωπίας.

Το θαύμα του Αγίου

Κάποιος Μοναχός Μπερναρντίνο, κάτοικος της Πάρμας, είχε μείνει άφωνος για δύο μήνες λόγω μιας ασθένειας. Θυμούμενος τα θαύματα του Αγίου Αντωνίου, τον εμπιστεύτηκε και πήγε στην Πάδοβα. Πλησιάζοντας ευλαβικά τον τάφο του Αγίου, άρχισε να κινεί τη γλώσσα του, αλλά εξακολουθούσε να παραμένει βουβός. Επιμένοντας στην ένθερμη προσευχή μαζί με άλλους Μοναχούς, ανέκτησε τελικά την ομιλία του παρουσία πολλών ανθρώπων. Πανευτυχής, βγήκε για να υμνήσει τον Θαυματουργό και έψαλε το αντίφωνο της Παναγίας: Salve Regina (Χαίρε Δέσποινα), το οποίο έψαλε με τον λαό με μεγάλη ευλάβεια.

3 Πάτερ ημών, 3 Χαίρε Μαρία, 3 Δόξα Πατρί.

ΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ

Παντοδύναμε και Αιώνιε Θεέ, Εσύ ο οποίος έδωσες στον λαό Σου τον Άγιο Αντώνιο, έξοχο κήρυκα του Ευαγγελίου και συμπαραστάτη στις ανάγκες μας, χορήγησε μας, χάρη στη βοήθειά του, να ζούμε πιστά τη Χριστιανική Ζωή και σε όλες τις δοκιμασίες μας να αισθανόμαστε πάντοτε την προστασία σου. Αμήν.

δ. Μάριος

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου