Ουκρανία: ο ιερέας που δεν εγκατέλειψε τους ενορίτες του. «Τη δύναμη μου την δίνει ο Θεός»

 

Ο πατήρ Pedro Zafra είναι ένας 31χρονος ιερέας από την Κόρδοβα της Ισπανίας, ο οποίος έφτασε στο Κίεβο το 2011 για τις ιερατικές σπουδές του. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος τον περασμένο Ιούνιο και είναι μέλος της Νεοκατηχουμενικής πορείας. Υπηρετεί στην ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Παρά το ξέσπασμα του πολέμου αποφάσισε να μείνει με τους ενορίτες του και να μην εγκαταλείψει τη Χώρα. «Ήταν μια εσωτερική μάχη», είπε, προσθέτοντας ότι βρήκε την απάντηση στην προσευχή και στο Ευαγγέλιο και γι’ αυτό αποφάσισε να παραμείνει.

Μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ζωή στην ενορία ήταν όπως σε όλες τις άλλες. Αλλά από την αρχή του πολέμου, η ενορία έχει γίνει κέντρο υποδοχής, όπου περισσότεροι από 20 ενορίτες έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο στο υπόγειο του Ναού επειδή τα σπίτια τους δεν ήταν αρκετά ασφαλή.

«Έχουμε αρκετούς ηλικιωμένους σε αναπηρικά καροτσάκια, οικογένειες με τα μικρά παιδιά και εφήβους και μερικούς νέους ιεραπόστολους», είπε. Ο Zafra δήλωσε στην ισπανική καθημερινή εφημερίδα ABC ότι το να ζούμε αυτή την κατάσταση στην κοινότητα «μας βοηθάει πολύ να το αντιμετωπίσουμε καταλλήλως».

«Δεν είμαι ήρωας. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτή την κατάσταση μόνος μου. Είναι ο Θεός που μου δίνει δύναμη μέσω της προσευχής και των Ιερών Μυστηρίων», είπε.

«Υπάρχουν στιγμές που αγχώνομαι λίγο για το ανούσιο του να μην καταλαβαίνω τον ανθρώπινο λόγο για αυτό που συμβαίνει, αλλά τώρα έχω βρει πολύ περισσότερο νόημα στην προσευχή και τα Μυστήρια, που μου δίνουν τη χάρη να μην φύγω και να μείνω με όσους υποφέρουν», τόνισε ο ιερέας.

Ο πατήρ Zafra είπε ότι αυτή η αυτοσχέδια κοινότητα ξυπνάει στις 7:30 π.μ., προσεύχεται μαζί, παίρνει πρωινό και μετά περνά το πρωί κάνοντας διάφορες εργασίες. Στην περίπτωσή του συνήθως επισκέπτεται άρρωστους και ηλικιωμένους που δεν μπορούν να φύγουν από τα σπίτια τους, για να τους χορηγήσει της Θεία Κοινωνία και ό,τι άλλο χρειαστούν.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ABC, η ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου λειτουργεί ως κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας επειδή πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αλλόθρησκων, έρχονται καθημερινά εκεί για να ζητήσουν υλική και οικονομική βοήθεια.

Η συντριπτική πλειονότητα των βασικών υπηρεσιών όπως βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία παραμένουν ανοιχτά και ο πατέρας Zafra λέει ότι κινούνται κανονικά, αν και κατά καιρούς ακούγονται από μακριά εκρήξεις.

Επιπροσθέτως η ενορία συνεχίζει τις δραστηριότητές της με κάποια σχετική κανονικότητα, αν και τελεί τη Θεία Λειτουργία νωρίτερα, ώστε οι πιστοί να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ μερικές φορές με τον κίνδυνο του βομβαρδισμού να ελλοχεύει μεταφέρουν την τελετή στο υπόγειο. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κάνει δύο Πρώτες Κοινωνίες και τρεις γάμους.

Ο ιερέας σημείωσε επίσης ότι τον τελευταίο μήνα ο αριθμός των ατόμων που παρακολουθούν τη Λειτουργία έχει σημειώσει αύξηση: «οι άνθρωποι έρχονται αναζητώντας μια απάντηση στα βάσανα. Πριν είχαν τη δουλειά τους, τις δραστηριότητές τους και τώρα όλα αυτά έχουν εξαφανιστεί, δεν έχουν πλέον καμία ασφάλεια και αναζητούν απάντηση στο Θεό».

Ο πατέρας Zafra τόνισε τα μεγάλα δεινά του ουκρανικού λαού: «Υπάρχει μεγάλη ένταση, ανησυχία για την ασφάλεια, για την ίδια τη ζωή. Η αβεβαιότητα δημιουργείται από το να μην ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί, ζούμε την κάθε μέρα και δεν ξέρουμε αν αύριο θα είμαστε ζωντανοί ή όχι».

(πηγή: catholicnewsagency.com)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου