Ουγγαρία: Alexander Balint, καλός Χριστιανός και σύντροφος, στο δρόμο προς αγιοποίηση

Πώς η Εκκλησία μας ορίζει το σύγχρονο Άγιο όταν δεν πρόκειται για εκκλησιαστικό πρόσωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του έχοντα ανάγκη; Η περίπτωση του Ούγγρου λαϊκού Alexander Balint μας δείχνει το δρόμο. Στον ανωτέρω αναγνωρίσθηκαν “ηρωικές αρετές” από την Αγία Έδρα και, εφόσον του αποδοθεί, μελλοντικά, ένα θαύμα, θα ονομασθεί Μακάριος.

Ο Α. Βalint γεννήθηκε το 1904 σε Ουγγρική αγροτική οικογένεια. Σπούδασε ιστορία, φιλοσοφία και διδασκαλία της γλώσσας και ξεκίνησε ακαδημαϊκή καριέρα στο Szeged. Ταυτόχρονα, εμπνεόμενος από την κοινωνική διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας, δραστηριοποιήθηκε στο Εθνικό Καθολικό Κίνημα Αγροτών και αργότερα ίδρυσε το λαϊκό κίνημα Καθολικών Σοσιαλιστών.
Το 1935 παντρεύτηκε την Sarolta Maddalena Nemeth. To 1944 η σύζυγος τον εγκατέλειψε και εγκαταστάθηκε στη Βουδαπέστη. Εκεί, έλαβε από το εκκλησιαστικό δικαστήριο την ακύρωση του γάμου τους. Το 1945 απόκτησε παιδί εκτός γάμου.
Ο πρώην σύζυγος, πληροφορούμενος ότι ζει σε ανέχεια της μίσθωσε κατοικία και την στήριξε οικονομικά, σε μόνιμη βάση, για την ανατροφή του παιδιού της.
Ταυτόχρονα ο Α. Balint συνέχισε την πολιτική του δραστηριότητα, έγινε μέλος του Κοινοβουλίου και καθηγητής Εθνογραφίας στο Szeged. Όμως η Ουγγαρία ήταν ήδη τμήμα του ανατολικού μπλοκ. Ωθήθηκε σε παραίτηση από το Κοινοβούλιο, το 1949. Δύο χρόνια αργότερα του απαγορεύθηκε η πανεπιστημιακή διδασκαλία λόγω Χριστιανικών πολιτικών απόψεων.
Από το 1966 ασχολήθηκε με τη θρησκευτική εθνογραφία.
Η πρώην σύζυγος ήταν άρρωστη. Την πήρε σπίτι του και τη φρόντισε μέχρι το θάνατό της, το 1980. Συνέχισε να στηρίζει οικονομικά κα το παιδί της, το οποίο υιοθέτησε, για να πάψει να είναι αγνώστου πατρός…
Ήδη βαριά άρρωστος και ο ίδιος, “έφυγε” λίγους μήνες αργότερα, επίσης το 1980.
Συμφωνά με την εισήγηση της αρμόδιας Συνόδου της Αγίας Έδρας για τις Αγιοποιήσεις, που έκανε δεκτή ο Πάπας στα τέλη Μαΐου, ο Α. Balint επέδειξε ηρωικό πνεύμα σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, σε κάθε φάση της ζωής του και υποστήριξε, ηθικά και υλικά, άτομα που γνώριζε ότι είχαν ανάγκη.

Πληροφορίες / φωτογραφία του από Πρακτορείο Zenit

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου