«Ο,ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΟΥ ΣΕ ΜΕΝΑ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ»

«Ο,ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΟΥ ΣΕ ΜΕΝΑ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ»
 

Είμαστε πολύ συνηθισμένοι να κοιτάζουμε με τα μάτια μας και ξεχνούμε πως τα ωραία πράγματα θα θαυμάζουμε μόνο με την καρδιά μας.
Εάν κοιτάζουμε με τα μάτια μας ένα φτωχό, παρατηρούμε ένα πρόσωπο κακοντυμένο, ένα πρόσωπο  που δεν μυρίζει το άρωμά του, που θέλουμε να το αποφύγουμε για να μη «εκμεταλλεύεται την υπομονή μας». Το ίδιο αυτό πρόσωπο, αν το  κοιτάξουμε με την καρδιά μας, θα διαπιστώσουμε πως  έχουμε μπροστά μας ένα άνθρωποι, που έχει ανάγκη από μας, ένα άνθρωπο που ζητά ένα ευρώ για να μπορέσει κάτι να φάει.

Εάν πηγαίνοντας στο νοσοκομείο  για να επισκεφθούμε ένα φίλο , και δούμε  μόνο με τα μάτια μας πως ο άρρωστος του διπλανού κρεβατιού είναι μόνος  του χωρίς συντροφιά  δεν θα ασχοληθούμε με τη μοναξιά του, διότι πιστεύουμε πως τον φροντίζουν αρκετά οι νοσοκόμες. Αν όμως αφήσουμε τις λεπτές χορδές της καρδιάς μας να ευαισθητοποιηθούν  από τη μοναξιά του, θα του κρατήσουμε το χέρι, θα του ζεστάνουμε την καρδιά  και σίγουρα θα του ελαφρύνουμε τον πόνο.

Εάν στην τηλεόραση ακούσομε μόνο με τα αυτιά μας τη διήγηση κάποιας βίας, κάποιας κλοπής, κάποιου άλλου κακού, αμέσως η σύλληψη του εγκληματία μας δημιουργεί ικανοποίηση, διότι αποδόθηκε, λέμε,  η δικαιοσύνη. Τότε ευχόμαστε  να μείνει στη φυλακή ο κακοποιός όσο περισσότερο είναι δυνατόν. Αν όμως το ίδιο αυτό γεγονός το δούμε με την καρδιά μας, τότε βλέπουμε και το δικό του πόνο. Λησμονούμε το κακό που έκανε  και συμμεριζόμαστε  τον πόνο που θα προκαλέσει  ο περιορισμός της ελευθερίας του στη φυλακή.

Πέραν από τη γήινη απόδοση δικαιοσύνης, θα θελήσουμε να τον βεβαιώσουμε ότι βρισκόμαστε κοντά του. Ποτέ όταν επισκεπτόμαστε ένα φυλακισμένο δεν του λέμε «καλά να πάθεις, αφού έφταιξες». Αντίθετα προσπαθούμε να δείξουμε κατανόηση και να του ευχηθούμε γρήγορα να αποκτήσει την ελευθερία της ζωής του από τη φυλακή αλλά και από όλα τα άλλα τα δεσμά του.

Αν κάποιος μας έκανε κακό , έχουμε την τάση να τον εκδικηθούμε , να του ανταποδώσουμε το κακό  που μας έκανε. Αν  όμως δούμε σ’ αυτό το άτομο  ένα άνθρωπο  που έκανε λάθος, σαν αυτά τα λάθη που κι εμείς συχνά κάνουμε , η συγνώμη  θα είναι ο μόνος δρόμος  που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. «με το μέτρο που μετράτε κι εσείς θα μετρηθείτε».

Σίγουρα ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός  εάν μαθαίναμε  να βοηθούμε όσους έχουν ανάγκη, να δεχόμαστε τους φτωχούς, τους δυστυχισμένους , τους ξεριζωμένους,  τους απομονωμένους, να συγχωρούμε όσους έσφαλαν , διότι αν προσφέρουμε αγάπη, θα λάβουμε κι εμείς αγάπη.

Για  όσους πιστεύουν, ο ίδιος ο Κύριος βρίσκεται στο πρόσωπο πονεμένου.  Είναι ο ίδιος που στο πρόσωπο του πεινασμένου μας ζητάει κάτι να φάει, στο πρόσωπο του αρρώστου μια  παρηγοριά, στο πρόσωπο του φυλακισμένου κατανόηση, στο μ πρόσωπο εκείνου που μας προξένησε κακό, τη συγνώμη, σε κάθε αδελφό την αγάπη. 

Συχνά  διαμαρτυρόμαστε  ότι δεν συναντούμε το Θεό στην καθημερινή μας  ζωή, νομίζουμε πως μας εγκατέλειψε, αλλά δεν συνειδητοποιούμε ότι ο Ιησούς είναι πάντα ανάμεσά μας, ιδιαίτερα στο πρόσωπο κάθε αναγκεμένου αδελφού μας και μας επαναλαμβάνει «ότι  κάνατε σε ένα από τους μικρούς αυτούς αδελφούς μου σ’ εμένα το κάνατε».
Ας προσέξουμε αυτά τα λόγια ιδιαίτερα κατά την αγία αυτή Τεσσαρακοστή. Έτσι θα την βιώσουμε χριστιανικά και σίγουρα θα μας οδηγήσει  στο Πάσχα του Κυρίου για να γίνει και δικό μας Πάσχα.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου