Ονδούρα: «Η πίστη της μετακινούσε βουνά» ένα ντοκυμαντέρ για την αδ. Maria Rosa Leggol

Είχαμε αναφερθεί πριν λίγους μήνες, στην Ονδούρα, όταν χιλιάδες πολίτες της εγκατέλειπαν τη Χώρα με κατεύθυνση τις ΗΠΑ και αντιμετωπίζονταν βίαια στο έδαφος της Γουατεμάλα. Μια χώρα από τις φτωχότερες του κόσμου με ποσοστό φτώχειας 70% του πληθυσμού και τρομοκρατία. 

Επίσης όμως μια χώρα που είχε τη δική της «Μητέρα Τερέζα», τη μοναχή Maria Rosa Leggol, φραγκισκανή, η οποία υπέκυψε στον κορωνοϊό τον Οκτώβριο 2020, σε ηλικία 93 ετών. Η επίσημη παρουσία ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή της, με τίτλο «With the Light», παρουσιάστηκε την 4-4-2022 στο Βατικανό, σε από κοινού εκδήλωση της Πρεσβείας της Ονδούρας στην Αγία Έδρα και της Ισπανικής Έκδοσης του Osseravatore Romano.

Η μοναχή είναι διάσημη για το έργο της υπέρ των παιδιών και γενικά των φτωχών ανθρώπων. Δημιούργησε από το 1962, μέσω της οργάνωσης Sociedad Ammigos de los Ninos, ένα τεράστιο δίκτυο φιλοξενίας και εκπαίδευσης παιδιών, στήριξης των οικογενειών τους μέσω προγραμμάτων εργασίας, επιμόρφωσης σε θέματα υγείας και δημιουργία κοινοτήτων με συχνά «προφητικά» προγράμματα επιχειρηματικότητας. Πάνω από 500 «σπίτια» της οργάνωσης υπάρχουν σε όλη τη Λατινική Αμερική, 86 μονάδες υγείας μόνο στην Ονδούρα. Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα είδαν βελτίωση της ζωής τους χάρη στην «πίστη στη θεία πρόνοια» της αδελφής Leggol, που δεν επέτρεψε σε άτομα (δικτάτορες και συμμορίες) και καταστάσεις (πολέμους και φυσικές καταστροφές) να σταθούν εμπόδιο στα σχέδιά της για προστασία και αξιοπρέπεια των μικρών παιδιών!

Η ίδια ήταν κόρη γαλλοκαναδού που εγκατέλειψε την οικογένειά του όταν η Maria Rosa ήταν 11 μηνών. Ήταν 6 χρονών, στο χωριό της, όταν είδε γερμανίδες μοναχές με τη χαρακτηριστική ενδυμασία, σε ένα τρένο. Ρώτησε και κάποιος της εξήγησε ποιες ήταν αυτές οι γυναίκες. Αποφάσισε τότε μεγαλώνοντας να αφιερωθεί στο Θεό. Πώς όμως θα ξανασυναντούσε μοναχές. Όταν αισθάνθηκε έτοιμη πήγε να προσευχηθεί στην εκκλησία. Βγαίνοντας είδε 2 αδελφές που είχαν έρθει στην περιοχή… 

Δύο χαρακτηριστικές ιστορίες από τη ζωή της.

–Εργαζόταν σε νοσοκομείο της Κοινότητας της. Όμως έβλεπε παντού εγκαταλειμμένα παιδιά. Σκέφθηκε να ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ και ένα ίδρυμα που είχε σχέση με τον Πρόεδρο Κέννεντυ της απάντησε θετικά, αρκεί να στείλει πρόγραμμα και ντόπιους επιχειρηματίες που το στηρίζουν. Το ετοίμασε και την τελευταία μέρα κατάθεσης της έλειπε η υπογραφή ενός επιχειρηματία που το είχε υποσχεθεί. Τον αναζήτησε σε σπίτι και γραφείο, έμαθε ότι θα ταξιδέψει εξωτερικό. Έφτασε στο αεροδρόμιο, πληροφορήθηκε ότι η πτήση ήδη απογειωνόταν. Κάθε άλλος θα τα παρατούσε, όχι εκείνη. Βγήκε στο διάδρομο πτήσεων (δεν υπήρχαν τα σημερινά μέτρα ασφαλείας) και ανάγκασε το αεροπλάνο να σταματήσει τη διαδικασία απογείωσης! Εισέβαλε στο αεροπλάνο και πήρε την υπογραφή που της έλειπε («εκείνη την ώρα θα υπέγραφε ότι και να του έδινα», σχολίαζε η ίδια χρόνια αργότερα!).

— Κάποια μέρα, βγαίνοντας από μια φυλακή, είδε 40 παιδιά να μένουν σε άθλιες συνθήκες έξω από αυτήν… Ζήτησε την άδεια του Διευθυντή να τα πάρει μαζί της. Όταν έφθασε σε ένα «σπίτι» της οργάνωσης, ήδη γεμάτο και χωρίς προμήθειες, ζήτησε από τους συνεργάτες της να τα φροντίσουν και θα δουν που θα μείνουν. Λίγο αργότερα σταμάτησε απέξω ένα φορτηγό. Ένα κατάστημα επίπλων που είχε κλείσει έστελνε ακριβώς 40 κρεβάτια! Πριν συνέλθουν ένας «άπιστος Θωμάς» είπε: Ωραία, μπορούμε να τα κοιμίσουμε. Τι θα τούς δώσουμε για φαγητό… Πριν τελειώσει τα λόγια του, ένα άλλο φορτηγό εμφανίσθηκε, από αεροπορική αμερικανική υπηρεσία, φέρνοντας τρόφιμα για 1 ½ μήνα! 

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ ανέφεραν ότι προσπάθησαν να περιλάβουν όλο το έργο της μοναχής, αλλά ήταν αδύνατο, ήθελαν πολύ περισσότερο χρόνο. Ο παρών κατά την προβολή καρδινάλιος και Αρχιεπίσκοπος της Τεγκουθιγκάλπα Oscar Maradiaga που την γνώριζε προσωπικά, είπε ότι ήταν μια σύγχρονη αγία και ελπίζει να αναγνωρισθεί σύντομα ως Μακαρία. 

Πληροφορίες / φωτογραφίες από VaticanNews και διαδίκτυο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

8η Κυριακή του Έτους

8η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ  Ψλ 18 [17], 19-20                         Ο Κύριος έγινε το στήριγμά μου, και στ’ ανοιχτά με οδήγησε,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου