Ομιλία νεοεκλεγμένου Αρχιεπισκόπου π. Ιωσήφ Πρίντεζη, την ημέρα της Ανάστασης

στον Ιερό Ναό του Αγίου Σεβαστιανού στη Σύρο, 2/5/2021

Παρότι όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τον πόνο όπως σας έχω πει, δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την ανάσταση.
Στον πόνο έχουμε εμπειρία, στο κακό και στην αμαρτία έχουμε. Στην Ανάσταση όμως; Δεν ξέρουμε πως έγινε. Δεν ξέρουμε όχι μόνο λεπτομέρειες αλλά ούτε γενικολογίες.
Για πολλούς Χριστιανούς το Πάσχα είναι η Μεγάλη Παρασκευή, γιατί μπορούν να συνδεθούν συναισθηματικά και εμπειρικά.
Όμως η ουσία της πίστης μας είναι η Ανάσταση. Και εδώ δεν έχουμε τίποτα. Έχουμε περιγραφές του Αναστημένου Χριστού, αλλά δεν έχουμε εμπειρία. Δεν ξέρουμε πως είναι να είσαι αναστημένος.
Καλούμαστε να χαρούμε και να γιορτάσουμε την Ανάσταση, αλλά και πάλι εμείς ζούμε σε έναν κόσμο που υπάρχει θάνατος.

Όμως, αν προσέξουμε, θα δούμε ότι γνωρίζουμε πολλά για την εμπειρία της Ανάστασης. Η ζωή του Χριστού, πριν το Πάθος του και πριν την Ανάσταση μας δείχνουν πώς να έχουμε εμπειρία της Ανάστασης.
Ο Ιησούς μας μίλησε για την Βασιλεία του Θεού, ήδη παρούσα μέσα στον κόσμο. Ο Ιησούς έζησε χωρίς αμαρτία, κανένα κακό δεν διέπραξε, κανέναν δεν κατηγόρησε ούτε καταδίκασε, ούτε καν σκέφτηκε κακό για κανέναν. Απεναντίας, θεράπευσε, ανακούφισε, συγχώρησε. Δίδαξε τους μαθητές του πως να ζουν στη Βασιλεία του Θεού ακόμη και μέσα σε αυτόν τον κόσμο. Το παράδειγμά του και τα λόγια του μας μιλάνε για την πληρότητα της ζωής, για ζωή εν αφθονία. Όταν λέει στους μαθητές του, «αυτά σας τα λέω για να έχετε χαρά μέσα σας και η χαρά σας να είναι πλήρης» τους μιλάει για τη χαρά της Ανάστασης. Άρα, έχουμε εμπειρία της Ανάστασης, έχουμε εμπειρία της αιώνιας ζωής στα λόγια και στις πράξεις του Ιησού. Και πάντα μας καλεί να εφαρμόσουμε τα λόγια του ως σοφοί άνθρωποι.
Αν λοιπόν εφαρμόσουμε τα λόγια του Ιησού και αν μιμηθούμε την ζωή του θα έχουμε εμπειρία και της Ανάστασης.
Η Ανάσταση δεν είναι μία θεωρία. Είναι το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού στην πράξη. Δεν χρειάζεται να μένουμε στο σκοτάδι, αφού ο Ιησούς είπε «εγώ είμαι το φως του κόσμου». Δεν μπορούμε να λέμε «δεν ξέρω πως είναι η Ανάσταση» αφού ο Ιησούς είπε «εγώ είμαι η Ανάσταση και η ζωή». Δεν είπε, θα αναστηθώ και θα σας αναστήσω. Είπε είμαι η Ανάσταση. Είπε είμαι η Ζωή.

Αυτό είναι που με γεμίζει χαρά σε σχέση με την Ανάσταση του Χριστού. Στην διδασκαλία του μας παρουσιάζει μία νέα ζωή. Μας καλεί να τον ακολουθήσουμε για να αποκτήσουμε αυτή τη νέα ζωή. Με την Ανάστασή του μας φανερώνει αυτή τη νέα ζωή. Αλλά δεν χρειάζεται να περιμένουμε να γεράσουμε για να ζήσουμε αυτή τη νέα ζωή. Είναι δική μας τώρα όταν εφαρμόζουμε το Ευαγγέλιο.
Η Ανάσταση του Χριστού είναι η εγγύηση ότι αν ζήσουμε όπως μας καλεί να ζήσουμε, αν ζήσουμε σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, πράγματι θα αποκτήσουμε αυτή την νέα ζωή που εκείνος υπόσχεται αλλά και που εγκαινίασε.
Έχουμε λοιπόν εμπειρία και της Ανάστασης.
Είναι η ζωή του Ιησού Χριστού.
Είναι η ζωή που μας καλεί να ζήσουμε μαζί του. Να ζήσουμε όπως εκείνος.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου