Ομιλία του αρχιεπισκόπου στον Εσπερινό της Παναγίας του Ροδαρίου

Παναγίας του Ροδαρίου, Εσπερινός, 2/10/21

 

Το Ροδάριο είναι μία προσευχή ή καλύτερα μία συνέχεια προσευχών κατά την οποία η απαγγελία του Πάτερ ημών και του Δόξα Πατρί από 5 φορές και του Χαιρετισμού του Αρχαγγέλου προς την Παναγία 50 φορές ενδιάμεσα, διδάσκει στους πιστούς να τιμούν το θείο Λυτρωτή μελετώντας τα 20 Μυστήρια της ζωής του και της ζωής της Μητέρας του. Είναι, επομένως, μία επιτομή του Ευαγγελίου, της ιστορίας της ζωής του, του Πάθους και του νικηφόρου θριάμβου του Ιησού Χριστού και μία έκθεση του τι έκανε για τη σωτηρία μας στην επίγεια ζωή του.

Ο κύριος σκοπός αυτής της ευλάβειας για τον κάθε χριστιανό είναι να φέρνει στο μυαλό του αυτά τα μυστήρια, να επιστρέφει στο Θεό μία συνεχή προσφορά αγάπης, αίνου και ευγνωμοσύνης, να εκλιπαρεί για έλεος μέσω αυτών των μυστηρίων, να τα μελετάει με περισυλλογή, και να διαμορφώνει τα αισθήματα, να διαπλάθει τη ζωή του και να καλλιεργεί το πνεύμα του από την εντύπωση που αφήνουν στην ψυχή του. Το ροδάριο είναι μία εύκολη και απλή μέθοδος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αλλά ταυτόχρονα είναι μία πιστή άσκηση στην υπέρτατη πράξη προσευχής, περισυλλογής και εσωτερικών αρετών. Αυτά συναντιούνται στο ροδάριο με τον συνδυασμό της Κυριακής προσευχής, στην οποία η κάθε λέξη αναδεικνύει το νόημά της με την επανάληψη και στο Χαίρε Μαρία αποδίδεται δοξολογία στην ενσάρκωση του Υιού του Θεού. Όλα τα μυστήρια που μελετούμε στο Ροδάριο πηγάζουν από την Ενσάρκωση. Κι ενώ η προσευχή απευθύνεται στην Παναγία, με την παράκληση στην μεσιτεία της, ουσιαστικά είναι έπαινος και ευχαριστία προς τον Υιό για την θεϊκή του ευσπλαχνία.

Σήμερα εορτάζουμε την εντολή του Αγίου Πάπα Πίου του 5ου το 1572 να μνημονεύεται ετήσια η Παναγία της Νίκης ως ενθύμημα της ευσπλαχνίας του Θεού προς την Εκκλησία του και προς όλους τους πιστούς και ως έκφραση ευγνωμοσύνης για την προστασία του και τις αναρίθμητες ευεργεσίες του, ιδιαίτερα για την λύτρωση που χάρισε στην Χριστιανοσύνη από τα όπλα των Οθωμανών Τούρκων με την νίκη στην ναυμαχία της Ναυπάκτου ένα χρόνο πριν, μία νίκη η οποία έμοιαζε με άμεση απάντηση στις προσευχές και τις λιτανείες του ροδαρίου που έλαβαν χώρα στη Ρώμη κατά την διάρκεια διεξαγωγής της ναυμαχίας. Έναν χρόνο αργότερα ο Γρηγόριος 13ος άλλαξε το όνομα της εορτής σε Παναγία του Ροδαρίου. Στις 5 Αυγούστου 1716, εορτή των Εγκανίων της Παναγίας των Χιόνων στη Ρώμη, κατά την διάρκεια μίας άλλης λιτανείας προς τιμή της Παναγίας, πάλι οι Τούρκοι ηττήθηκαν από τον Πρίγκιπα Ευγένιο στην Ουγγαρία. Ο Πάπας Κλήμεντας ο 11ος καθιέρωσε να εορτάζεται η Παναγία του Ροδαρίου σε όλη την Δυτική Εκκλησία.

Στην Αρχιεπισκοπή μας υπάρχουν πολλές ιστορικές εικόνες που αναφέρονται σε αυτή την νίκη. Μία από αυτές, από τη Νάξο, εκτίθεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μαζί με άλλα εκθέματα για την επέτειο των 450 ετών από την Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Η Παναγία κατά την Ναυμαχία αυτή δεν κατάφερε μόνο μία Νίκη εναντίον αλλόθρησκων που αν είχαν επικρατήσει στην Ευρώπη θα είχαν εξαφανίσει την Χριστιανική θρησκεία, αλλά η Παναγία κατάφερε να ενώσει Καθολικούς και Ορθοδόξους Χριστιανούς για την επίτευξη ενός κοινού καλού.

Και σήμερα χρειαζόμαστε τη μεσιτεία της Παναγίας ώστε να ενώσει κάτω από τον μανδύα της όλους τους Χριστιανούς ως παιδιά της. Να ενώσει όλους τους ανθρώπους ώστε να αγωνιζόμαστε και να πετυχαίνουμε κοινούς στόχους για το καλό όλων, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η καταπολέμηση της φτώχειας και η ενότητα της οικογένειας.

Αγαπητοί μου, ας συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε ως «όπλο» μας το Άγιο Ροδάριο σε κάθε αγώνα και πάλη που κάνουμε σίγουροι ότι ο Θεός, με την μεσιτεία της Παναγίας, θα μας χαρίσει τη νίκη.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ29 Μαρτίου 2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Προσευχή για την Ειρήνη στον κόσμο

Προσευχή για την Ειρήνη στον κόσμο Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα, η Εκκλησιαστική μας Επαρχία προσευχήθηκε για

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου