Ομιλία του αρχιεπισκόπου στην Πανήγυρη του Χριστού Βασιλέα

Εορτή Χριστού Βασιλέα, Ξινάρα 21/11/21

 

Μέχρι  πέρυσι η παγκόσμια ημέρα νεολαίας εορταζόταν την Κυριακή των Βαΐων. Στην Ελλάδα εορταζόταν όμως την τελευταία Κυριακή του Έτους, την εορτή του Χριστού Βασιλέα του σύμπαντος. Από φέτος, κατ’ εντολή του Πάπα Φραγκίσκου, όλη η εκκλησία ανά τον κόσμο εορτάζει μαζί το Χριστό βασιλέα ως προστάτη της νεολαίας.

«Σήκω! Σε καθιστώ μάρτυρα γι’ αυτά που είδες!» είναι το κάλεσμα του Πάπα προς εσάς τους νέους σήμερα. Αυτό έγραφε στο μήνυμά του, αυτό γράψαμε στην αφίσα, αυτό σας καλεί να πράξετε μέχρι την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας του 2023 που σας περιμένει στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Αυτή τη φράση την είπε ο Ιησούς στον Άγιο Παύλο, όταν πήγαινε στη Δαμασκό για να συλλάβει τους χριστιανούς και ο Ιησούς του μίλησε, τον τύφλωσε, άλλαξε την καρδιά του και τον έκανε απόστολο. Ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνει αυτή τη φράση σε σας τους νέους γιατί νοιώθει ότι τον τελευταίο καιρό είστε πεσμένοι. Σας έχει ρίξει κάτω η πανδημία που αναστάτωσε τις σπουδές σας, την οικογενειακή ζωή, τις παρέες και τις εξόδους σας. Καλεστήκατε ή αναγκαστήκατε να προσαρμοστείτε σε συνθήκες που βρήκε την κοινωνία μας, τις οικογένειές μας αλλά και την οικονομία απροετοίμαστες. Σηκώσατε ένα βάρος δυσανάλογο της ηλικίας σας.

Και όμως εσείς φαίνεται ότι τα καταφέρατε καλύτερα από άλλες κοινωνικές ομάδες. Γι’ αυτό ο Πάπας θέλει να σας δώσει θάρρος. Να σας θυμίσει την ιστορία του Αγίου Παύλου, ενός νέου γεμάτου ζωή και ενθουσιασμό και δυναμικότητα που όμως είχε πάρει λάθος δρόμο. Είχε επενδύσει τις δυνάμεις του σε λάθος σκοπό. Επειδή το μέλλον είναι δικό σας, ο Πάπας σας καλεί να μην κάνετε το ίδιο λάθος. Επενδύστε τη ζωή σας και τον ενθουσιασμό και την δυναμικότητά σας σε καλό σκοπό.

Το παράδοξο είναι, μας λέει ο Πάπας, ότι για να βρούμε αυτό το σκοπό δεν πρέπει να ρωτήσουμε «τι να κάνω;» ή «ποιος θέλω να είμαι;», αλλά να ρωτήσουμε «Ποιος είσαι Κύριε;». Να κάνουμε αυτή την ερώτηση που έκανε ο Άγιος Παύλος και ο Ιησούς του φανέρωσε τι περιμένει από εκείνον. Δεν του είπε είμαι ο Υιός του Θεού, δεν του είπε είμαι ο αναστημένος, αλλά του είπε «είμαι αυτός που εσύ καταδιώκεις», είμαι η εκκλησία, είμαι οι χριστιανοί. Είναι αυτός «που μας αγαπά και μας ελευθέρωσε από τις αμαρτίες μας με το αίμα του», «ο αξιόπιστος μάρτυρας», όπως ακούσαμε στο 2ο ανάγνωσμα. Είναι αυτός στον οποίο καλούμαστε να είμαστε μάρτυρες της αγάπης του μέσα στον κόσμο. Και αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μας. Αυτό το σκοπό καλείστε να υπηρετήσετε κι εσείς οι νέοι διότι όταν ο Κύριος απαντήσει στην ερώτησή σας «Ποιος είσαι Κύριε;» θα σας φανερώσει και ποιοι είσαστε και τι πρέπει να κάνετε. Θα σας φανερώσει ότι είστε άνθρωποι που απαντούν στο κακό με το καλό, στο μίσος με την αγάπη, στην προσβολή  με τη συγγνώμη. Είστε οι άνθρωποι που δεν χτίζουν απλώς το μέλλον του κόσμου αλλά τη Βασιλεία των ουρανών, μία Βασιλεία που την χαρακτηρίζει η αλήθεια, η ζωή, η αγιοσύνη, η δικαιοσύνη, η αγάπη και η ειρήνη.

Ο Χριστός δεν σας καλεί να σταματήσετε να σπουδάζετε ή να βρείτε μία καλή εργασία, δεν σας καλεί να σταματήσετε να ερωτεύεστε ή να αγωνίζεστε για το περιβάλλον. Δεν σας ζητάει να μην διασκεδάζετε ή να μην προοδεύετε στην τεχνολογία. Σας ζητάει όμως να βάλετε τον ενθουσιασμό σας και το ζήλο σας σε έναν καλό σκοπό. Και ο καλός σκοπός είναι να γνωρίσετε εκείνον που μας αγαπά και έδωσε τη ζωή του για μας. Καλός σκοπός είναι να κάνετε γνωστό αυτόν που μας αγαπά στους συνομηλίκους σας που έχουν ανάγκη έναν λόγο ελπίδας και στήριξης. Να υπηρετήσετε την αλήθεια και την αγάπη σε ότι κάνετε.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με τα λόγια του Πάπα:

– Σήκω και δώσε μαρτυρία για την εμπειρία σου ως τυφλός που συνάντησε το φως, είδε το καλό και την ομορφιά του Θεού στον εαυτό του, στους άλλους και στην κοινωνία της Εκκλησίας που νικάει κάθε μοναξιά.

– Σήκω και γίνε μάρτυρας της αγάπης και του σεβασμού που είναι δυνατόν να υπάρχει στις ανθρώπινες σχέσεις, στην οικογενειακή ζωή, στον διάλογο μεταξύ γονέων και παιδιών, μεταξύ νέων και ηλικιωμένων.

– Σήκω και υπερασπίσου την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλήθεια και την ορθότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους διωκόμενους, τους φτωχούς και ευάλωτους, αυτούς που δεν έχουν φωνή στην κοινωνία, τους μετανάστες.

– Σήκω και γίνε μάρτυρας του νέου βλέμματος που σε κάνει να βλέπεις την πλάση με μάτια γεμάτα θαυμασμό, σε κάνει να αναγνωρίζεις τη Γη ως το κοινό μας σπίτι και σου δίνει το θάρρος να υπερασπιστείς την ολοκληρωμένη οικολογία.

– Σήκω και γίνε μάρτυρας ότι οι αποτυχημένες υπάρξεις μπορούν να αποκατασταθούν, ότι οι άνθρωποι που είναι ήδη νεκροί στο πνεύμα μπορούν να αναστηθούν, ότι οι σκλαβωμένοι άνθρωποι μπορούν να γίνουν ξανά ελεύθεροι, ότι οι καρδιές που καταπιέζονται από τη θλίψη μπορούν να βρουν την ελπίδα.

– Σήκω και γίνε μάρτυρας με χαρά ότι ο Χριστός ζει! Διάδωσε το μήνυμά της αγάπης του Χριστού και της σωτηρίας που προσφέρει στους συνομηλίκους σου, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά, στον ψηφιακό κόσμο, οπουδήποτε.

Ο Κύριος, η Εκκλησία, ο Πάπας, σας εμπιστεύονται και σας καθιστούν μάρτυρες προς τους πολλούς άλλους νέους που συναντάτε στους «δρόμους της Δαμασκού» της εποχής μας.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου