Ομιλία του Αρχιεπισκόπου στην Πανήγυρη του Ιησού Χριστού Βασιλέα του Σύμπαντος

Αγαπητοί μου νέοι, η Εκκλησία δεν έχει τίποτα άλλο να σας προσφέρει παρά μόνο τον Ιησού Χριστό, μας λέει ο Πάπας Φραγκίσκος στο σημερινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, την Εορτή του Χριστού Βασιλέα του Σύμπαντος και προστάτη της νεολαίας.

Μόνο τον Χριστό έχουμε να σας προσφέρουμε.

Ίσως σκεφτείτε, «και τι να τον κάνω τον Χριστό;» Εγώ θέλω υγεία για την οικογένειά μου, θέλω μόρφωση, θέλω χρήματα, οι πρόσφυγες θέλουν μία νέα πατρίδα, θέλουμε ειρήνη. Μπορεί ο Ιησούς να μας τα δώσει αυτά;

Τι να κάνουμε έναν γυμνό ετοιμοθάνατο; σκεφτόντουσαν οι στρατιώτες και οι Εβραίοι, ακόμη και ο ένας κατάδικος, όπως ακούσαμε στο Ευαγγέλιο. Τι βασιλιάς είναι αυτός;

Μην αφήνετε τα φαινόμενα να σας απατούν. Ο Ιησούς ποτέ δεν επεδίωξε να εντυπωσιάσει, ποτέ δεν επεδίωξε τον θαυμασμό των άλλων, ποτέ δεν υποσχέθηκε εύκολη ζωή. Υποσχέθηκε την αλήθεια, υποσχέθηκε την πραγματική ζωή καρπό προσπάθειας και κόπου, αποτέλεσμα της αγάπης του Θεού και της αγάπης προς τον πλησίον.

Οπότε η Εκκλησία πρέπει να σας παρουσιάσει τον πραγματικό Ιησού. Και ποιος είναι ο πραγματικός Ιησούς;

Ο Άγιος Παύλος προς τους Κολοσσαείς μας παρουσιάζει τον πραγματικό Ιησού.

Ο Ιησούς είναι ο πρωτότοκος, πρώτος σε όλα: Ο πρωτότοκος του Θεού Πατέρα, ο πρωτότοκος από τους νεκρούς, ο πρωτότοκος πολλών αδελφών, μεταξύ των οποίων είμαστε και εμείς οι βαπτισμένοι.

Ο Ιησούς είναι η αρχή. Είναι ο Λόγος του Θεού μέσω του οποίου δημιουργήθηκαν τα πάντα. Είναι ο τελευταίος Λόγος του Θεού γιατί αναστήθηκε από τους νεκρούς και μέσω αυτού ο Θεός μας συγχώρεσε τις αμαρτίες μας και μας χάρισε την λύτρωση. Όλα ξεκίνησαν με τον Ιησού Χριστό και όλα θα καταλήξουν στον Ιησού Χριστό.

Είναι η κεφαλή της Δημιουργίας και η κεφαλή της Εκκλησίας. Χωρίς εκείνον δεν υπάρχει ούτε δημιουργία ούτε Εκκλησία. Μέσω του Ιησού Χριστού ο Θεός συμφιλίωσε τον εαυτό του με κάθε άνθρωπο και με κάθε πλάσμα.

Ο Ιησούς είναι ο καλός ποιμένας, εκείνος που φροντίζει για τα αδύναμα και ασθενή και χαμένα πρόβατά του. Είναι εκείνος που δεν εκμεταλλεύεται το κοπάδι του για το δικό του ευ ζην, αλλά που δίνει τη ζωή του για να σώσει το ποίμνιό του.

Ο Ιησούς είναι η εικόνα του αόρατου Θεού. Τον Θεό ποτέ κανείς δεν τον είδε, αλλά μας φανερώθηκε στο πρόσωπο του Ιησού. Στο πρόσωπο του Ιησού γνωρίσαμε τον Θεό της αγάπης, το Θεό που είναι πάντα μαζί μας, που θέλει πάντα το καλό μας, που συγχωρεί τις αμαρτίες μας και μας δίνει ευκαιρίες να επιστρέψουμε στο σωστό δρόμο και κοντά του.

Του δίνουμε τον τίτλο Βασιλιάς, καθώς δεν βρίσκουμε άλλη κατάλληλη λέξη να περιγράψουμε την κυριαρχία του. Περιγράφεται με όλα όσα μας λέει ο Απόστολος Παύλος, και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης και όσα υπάρχουν στην Αγία Γραφή. Ο Ιησούς είναι ο βασιλιάς των πάντων όχι μόνο γιατί πέθανε πάνω στο σταυρό για να μας σώσει αλλά επειδή εκείνος είναι η αρχή και το τέλος όλων όσων υπάρχουν. Είναι ο βασιλιάς που δεν ζητάει από τους υπηκόους του να πεθάνουν γι’ αυτόν και τις φιλοδοξίες του αλλά που πεθαίνει εκείνος για το καλό των υπηκόων του.

Αυτόν τον Ιησού έρχεται η Εκκλησία να σας δώσει. Εκείνον που έχει την εξουσία να συγχωρέσει και να υποσχεθεί στον ληστή: σήμερα θα είσαι μαζί μου στον παράδεισο. Με νηφαλιότητα, με απλότητα, με σταθερότητα. Αυτός ο βασιλιάς είναι διαφορετικός από τους βασιλείς που γνωρίζουμε. Ήταν ξεχωριστή ιστορική στιγμή να γίνουμε μάρτυρες της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ φέτος και της διαδοχής στον Βρετανικό θρόνο, αλλά η βασιλεία του Ιησού δεν έχει τέτοια χλιδή και δεν χρειάζεται πρωτόκολλο και φανφάρες.

Εμάς ο δικός μας βασιλιάς μας ζητά να γυρίσουμε στην καθημερινή μας ζωή και να δώσουμε μαρτυρία της αγάπης του προς τον κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη το χαμόγελό μας, το χρόνο μας, την αγάπη μας, τη βοήθειά μας. Μας ζητά να έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμή του, στο σχέδιό του, στην αγάπη του. Αυτό πολλές φορές δεν είναι εμφανές. Τα φαινόμενα μας απατούν όταν πιστεύουμε αυτό που βλέπουμε και όχι αυτό που μας λέει η καρδιά μας. Και η καρδιά μας μάς λέει ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αγάπη. Ότι ο Θεός μας έδειξε την αγάπη του μέσω του Ιησού Χριστού. Ότι ευτυχία είναι να προσφέρουμε αγάπη στον πλησίον μας.

Ο Ιησούς Χριστός είναι η απόδειξη ότι η καρδιά μας έχει δίκιο. Η Εκκλησία μας προσφέρει τον Ιησού Χριστό και μας ζητά να τον δεχτούμε ως βασιλιά μας, ως κυρίαρχο της ζωής μας και της ιστορίας του κόσμου. Αυτόν να υπηρετήσουμε με όλο μας τον εαυτό.  Είναι ότι καλύτερο έχει να σας προσφέρει η Εκκλησία. Είναι ότι καλύτερο μας έχει προσφέρει ο Θεός.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου