Ομιλία του Αρχιεπισκόπου στην εορτή του Αγίου Αντωνίου

Αγ. Αντωνίου Παδούης, Σμαρδάκιτο, 13/6/22 (Παλλάδα 14/6/22)

 

Μόλις γιορτάσαμε την Πεντηκοστή και 32 παιδιά της Τήνου έλαβαν το Μυστήριο του Χρίσματος. Το πρώτο Ανάγνωσμα ξεκινά με τα λόγια: Το Πνεύμα του Κυρίου είναι επάνω μου, επειδή ο Κύριος με έχρισε για να ευαγγελίζομαι τους πράους. Λόγια του προφήτη Ησαΐα, του Ιησού Χριστού, του Αγίου Αντωνίου και δικά μας. Όλους ο Κύριος μας έχρισε με το Πνεύμα του για να ευαγγελιζόμαστε. Ο Άγιος Αντώνιος μας υπενθυμίζει ότι όπως οι Απόστολοι μιλούσαν διάφορες γλώσσες όπως τους έδινε το Πνεύμα να εκφράζονται, έτσι κι εμείς μιλάμε με τις διάφορες πράξεις μας γιατί το Πνεύμα μας καλεί να εκφραστούμε στην ταπεινοσύνη, στην υπομονή, στην φιλανθρωπία, στη συγγνώμη, στην ευγένεια, στην υπακοή, στην παρηγοριά, στη συμπαράσταση. Μπορούμε να μιλάμε σε τόσες πολλές γλώσσες!

Μακάρι να είχαμε τις γνώσεις του Αγίου Αντωνίου, να είχαμε το χάρισμα της ευφράδειας και της πειθούς του για να μπορούμε να κηρύττουμε το Ευαγγέλιο. Ο ίδιος όμως είχε γράψει σε μία ομιλία του ότι δεν χρειάζονται λόγια. Περισσότερο χρειάζονται πράξεις. «Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια- αφήστε τα λόγια σας να διδάσκουν και τις πράξεις σας να μιλούν. Ο Άγιος Γρηγόριος λέει: “Ένας νόμος επιβάλλεται στον ιεροκήρυκα να κάνει πράξη αυτό που κηρύττει”». Λέει πάλι ο Άγιος Αντώνιος: «Ευτυχισμένος ο άνθρωπος του οποίου τα λόγια προέρχονται από το Άγιο Πνεύμα και όχι από τον εαυτό του!».

         Και ο Άγιος Φραγκίσκος έλεγε στους συντρόφους του: να κηρύττετε το Ευαγγέλιο κάθε μέρα. Αν χρειαστεί μιλήστε κιόλας. Πώς γίνεται αυτό;

         Δεν κηρύττουμε το Ευαγγέλιο όταν ο άλλος βλέπει την προσπάθεια που κάνουμε για μεταστροφή; Να διορθώσουμε τη ζωή μας σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, να τηρήσουμε τις εντολές του; Δεν κηρύττουμε το Ευαγγέλιο όταν με δάκρυα στα μάτια από τον πόνο συγχωρούμε όποιον μας κάνει κακό; Δεν κηρύττουμε το Ευαγγέλιο όταν βάζουμε τις ανάγκες του άλλου πάνω από τις δικές μας και με ταπεινότητα υποχωρούμε στο όνομα της αγάπης; Κηρύττουμε το Ευαγγέλιο όταν σεβόμαστε το περιβάλλον όχι επειδή είμαστε οικολόγοι ή επειδή φοβόμαστε τις κλιματικές αλλαγές αλλά επειδή εκτιμούμε το σύμπαν ως δώρο αγάπης του Πατέρα μας.

         Έχουμε τόσα πολλά να πούμε. Έχουμε τόσο πολύ Ευαγγέλιο να διδάξουμε, όχι για να πείσουμε τους άλλους να το τηρήσουν αλλά γιατί το Ευαγγέλιο είναι η ζωή. Γιατί αυτός που κηρύττει το Ευαγγέλιο είναι αυτός που το ζει. Και αυτός που ζει το Ευαγγέλιο πείθει. Αυτός που ζει το Ευαγγέλιο είναι αυτός που πραγματικά ζει.

         Δυο Δυο, τρείς τρείς, ακόμη και μόνο σου, σε κατάλληλο και ακατάλληλο καιρό, με λόγια ή χωρίς ας βγούμε να κηρύξουμε το Λόγο του Θεού, το Λόγο της ζωής, το Ευαγγέλιο. Είναι η ομολογία της πίστης μας στο Χριστό όταν ζούμε το Ευαγγέλιό του. Το Πνεύμα του Κυρίου είναι επάνω μας. Ο Κύριος μας έχρισε για να ευαγγελιζόμαστε. Δύναμη αδελφοί μου.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου