Ομιλία του Αρχιεπισκόπου στην εορτή του Αγίου Ανδρέα

Παρότι δεν γνωρίζουμε πολλά για την μετέπειτα δράση του, ο Άγιος Ανδρέας εμπλέκεται σε πολλά επεισόδια στη ζωή του Χριστού που αναφέρονται στα Ευαγγέλια. Φαίνεται ότι ο Ιησούς τον εμπιστευόταν και ήταν σταθερός στην πίστη του και στην προσήλωσή του στον Διδάσκαλο. Ο Άγιο Ανδρέας ήταν ο πρώτος που κάλεσε κάποιον άλλο στον Χριστό, τον αδελφό του Πέτρο και ο πρώτος που αποκάλεσε τον Ιησού, Μεσσία.

Δεν χαίρει άδικα λοιπόν την εκτίμηση των Χριστιανών και την ευλάβειά τους. Είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και προστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι ο προστάτης Άγιος της Σκωτίας και το σύμβολο του χιαστού σταυρού του είναι στη σημαία της και της Ρωσίας αφού η παράδοση τον θέλει να έχει κηρύξει τον Χριστιανισμό στο Κίεβο.

Σίγουρα τους Αποστόλους τους ξάφνιασε το κάλεσμα του Ιησού, ακολουθήστε με και θα σας κάνω ψαράδες ανθρώπων. Αλλά με αυτή του τη φράση τους έκανε να καταλάβουν ότι ο Ιησούς ήταν ιδιαίτερος και ότι άξιζε να τον ακολουθήσουν. Ίσως αν εμείς σήμερα αφιερώναμε χρόνο να γνωρίσουμε τον Χριστό να καταλαβαίναμε ότι αξίζει να τον ακολουθήσουμε. Όμως, θεωρώ ότι εμείς νομίζουμε ότι τον ξέρουμε. Οι χριστιανοί δεν μελετάμε το Ευαγγέλιο όσο θα έπρεπε. Οι τελευταίοι τρεις πάπες, τουλάχιστον, τα τελευταία 50 χρόνια περίπου, μιλάνε για επανευαγγελισμό. Δηλαδή, εμείς που ήδη είμαστε χριστιανοί να ξαναγνωρίσουμε το Ευαγγέλιο, να ξαναγνωρίσουμε τον Ιησού Χριστό. Ίσως έχουμε εγκλωβιστεί σε παραδόσεις και ευλάβειες και τελετές και δεν γνωρίζουμε τον Χριστό. Το να είμαστε Χριστιανοί σημαίνει να ακολουθούμε τον Χριστό, όπως έκανε ο Άγιος Ανδρέας και οι άλλοι απόστολοι. Να τον γνωρίσουμε από κοντά. Αλλά τον γνωρίζουμε; Ή απλά έχουμε ακούσει ιστορίες για τον Ιησού;

Αν ο Ιησούς ζητούσε από εμάς να γίνουμε ψαράδες ανθρώπων, τι θα κάναμε; Θα δεχόμαστε να βγάζαμε ανθρώπους από τον κίνδυνο και να τους ανεβάζαμε στη βάρκα της Εκκλησίας για να σωθούν; Κι όμως, αυτούς στους οποίους ζητάει να τον ακολουθήσουν θέλει να τους κάνει ψαράδες ανθρώπων. Τον κάθε χριστιανό θέλει να κάνει ναυαγοσώστη για τον αδελφό του.

Ούτε ο Άγιος Ανδρέας ίσως κατάλαβε τι εννοούσε ο Ιησούς, όμως τον ακολούθησε. Το ίδιο και οι άλλοι Απόστολοι. Και χάρη στο δικό τους κήρυγμα σήμερα εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα ασφαλές μέρος να τρέξουμε από όλες τις τρικυμίες της ζωής, η αγκαλιά του Θεού Πατέρα. Μερικές φορές η βάρκα της Εκκλησίας κλυδωνίζεται και όσοι είναι μέσα τρομοκρατούμαστε. Όμως εκεί δοκιμάζεται η πίστη μας και εκεί ζητάμε την βοήθεια του Αγίου Ανδρέα και εκεί μιμούμαστε το δικό του παράδειγμα πιστότητας στον Ιησού.

Ας ζητήσουμε από τον Άγιο Ανδρέα να μας δίνει την δική του πίστη, να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τον Ιησού όπως εκείνος τον γνώρισε και να τον ακολουθήσουμε. Να ψαρεύουμε ανθρώπους για τη Βασιλεία του Θεού και να μαρτυρούμε με χαρά: Βρήκαμε τον Μεσσία!

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου