Ομιλία του Αρχιεπισκόπου στην εορτή του Αγίου Πάπα Ιωάννη 23ου

Σήμερα ακριβώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από την έναρξη της 2ης Συνόδου του Βατικανού την οποία εγκαινίασε ο Άγιος Πάπας Ιωάννης ο 23ος. Η 2η Σύνοδος του Βατικανού θεωρείται μία στιγμή ιδιαίτερης Χάρης για την Εκκλησία μας. Αυτή η επέτειος μας βρίσκει εν μέσω μιας προετοιμασίας για τη Σύνοδο των επισκόπων του 2023 με θέμα την συνοδικότητα. Η λέξη συνοδικότητα δεν ήταν γνωστή το 1962 και δεν αναφέρεται στα κείμενα της συνόδου αλλά είναι ένας καρπός της 2ηςΒατινακής. Ακόμη και η Σύνοδος των επισκόπων όπως αυτή του 2023 καθιερώθηκαν από τον Άγιο Πάπα Παύλο τον 6ο το 1965 κατά το τέλος της 2ης Βατικανής. Ο σκοπός των συνόδων των επισκόπων είναι να προεκτείνουν μέσα στη ζωή και την αποστολή της Εκκλησίας το πνεύμα της 2ης συνόδου του Βατικανού καθώς και να υιοθετηθεί μέσα στο Λαό του Θεού ο βιωματικός τρόπος της διδασκαλίας της ως την ιδιαίτερη χάρη που ευεργέτησε την Εκκλησία μας κατά τον 20ο αιώνα.

Η συνοδικότητα είναι μία ουσιαστική έννοια έμφυτη στην αξιοπρέπεια και την ελευθερία του Λαού του Θεού στην καρδιά του οποίου κατοικεί το Άγιο Πνεύμα. «Η Εκκλησία που καλούμαστε να ονειρευτούμε και να οικοδομήσουμε είναι μία κοινότητα γυναικών και ανδρών συναγμένοι στην κοινωνία της μία πίστης, του κοινού Βαπτίσματος και της ίδιας Θείας Ευχαριστίας κατ’ εικόνα του Τριαδικού Θεού: γυναίκες και άνδρες που μαζί, μέσα στην διαφορετικότητα των διακονιών και των χαρισμάτων που έχουν λάβει, ενεργά συμμετέχουν στην εγκαθίδρυση της Βασιλείας του Θεού με την ιεραποστολική δυναμική να φέρουν την χαρούμενη μαρτυρία σε όλους του Ιησού Χριστού, του μοναδικού σωτήρα του κόσμου». Ακόμη και στην τρίτη χιλιετία ο Ιησούς είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή για όλους τους ανθρώπους.

Ο Πάπας Ιωάννης 23ος, ο Άγγελος Ιωσήφ Ρονκάλλι κατά κόσμο, ήταν ένας ήρεμος αλλά πολύ θαρραλέος άνθρωπος. Από πολύ μικρός ήθελε να γίνει άγιος υπακούοντας απόλυτα στο Θεό. Η ταπεινότητά του δεν άλλαξε καθόλου στην πορεία της σταδιοδρομίας του, ούτε όταν έγινε Πάπας. Ήταν ο καλός Πάπας, ο Πάπας όλων που έπειθε τους ανθρώπους να προσεύχονται, να μελετούν το Ευαγγέλιο, να ενεργούν ηθικά και να μεταμορφώνονται. Ήταν ο Πάπας που έκανε όλο τον κόσμο στην κηδεία του να νοιώσει ότι ήταν μία οικογένεια. Τον χαρακτήριζε βαθιά ευλάβεια, ταύτιση με το θέλημα του Θεού, αυταπάρνηση, υπομονή, αποδοχή των δοκιμασιών με ηρεμία. Δεν ονομάστηκε άγιος επειδή ήταν Πάπας αλλά ευτυχώς και έγινε Πάπας ένας τέτοιος άγιος άνθρωπος.

Το πνεύμα του καθοδηγεί την Εκκλησία μας εδώ και 60 χρόνια. Αλλά η μαρτυρία του είναι να ακούμε το Άγιο Πνεύμα. Όλοι εξεπλάγην όταν έγινε Πάπας, αλλά αυτό ήταν το θέλημα του Αγίου Πνεύματος κι εκείνος άκουσε το Άγιο Πνεύμα και συγκάλεσε την 2η Σύνοδο του Βατικανού. Πέρα από τις αρετές του που μπορούμε να μιμηθούμε προσωπικά, και ως Εκκλησία επιβάλλεται να μιμηθούμε την ευλάβειά του και την ακρόαση του Αγίου Πνεύματος. Ο Πάπας Ιωάννης 23ος μας έδειξε τον δρόμο που πρέπει να πορευόμαστε ως Εκκλησία μέσα στον σύγχρονο κόσμο. Το Ευαγγέλιο δεν είναι ξεπερασμένο γιατί το Άγιο Πνεύμα πάντα έχει να πει κάτι στον άνθρωπο σε κάθε εποχή. Κι εμείς πρέπει να έχουμε τα αυτιά μας ανοικτά.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου