Ομιλία του Αρχιεπισκόπου κατά τη χορήγηση του Χρίσματος στην Τήνο

Πεντηκοστή 2022, 12/6/22, Ξινάρα, Χρίσμα 32 παιδιών.

Αυτή την εποχή εκτός τις γιορτές στα σχολεία για τη λήξη του σχολικού έτους γίνονται και τα διαγωνίσματα για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου. Και στα δύο γεγονότα διαπιστώνω την υπερηφάνεια των γονιών για τα παιδιά τους. Οι γονείς έχουν πολλούς λόγους να είναι υπερήφανοι: είτε γιατί τα παιδιά τους αποφοίτησαν, είτε γιατί ετοίμασαν μία ωραία γιορτή, είτε γιατί εργάστηκαν σκληρά, είτε γιατί πήραν καλούς βαθμούς.

Οι γονείς είναι υπερήφανοι για τα παιδιά τους και ελπίζω και τα παιδιά να είναι υπερήφανα για τους γονείς τους. Τα παιδιά μπορούν να βρουν πολλούς λόγους να είναι υπερήφανα για τους γονείς τους όταν γνωρίσουν και εκτιμήσουν όλα όσα κάνουν οι γονείς τους γι’ αυτά: πόσο κοπιάζουν, πόσο τα αγαπούν, πόσες θυσίες κάνουν γι’ αυτά.

Και σήμερα είναι μία ημέρα υπερηφάνειας για την Εκκλησία, την οικογένεια του Θεού. Όλες αυτές οι 50 μέρες μετά το Πάσχα μας φανερώνουν πόσο υπερήφανος είναι ο Θεός Πατέρας για τον Υιό του τον Ιησού Χριστό και πόσο υπερήφανος είναι ο Ιησούς Χριστός για τους μαθητές του, δηλαδή ακόμη και για μας. Σήμερα καλούμαστε να χαρούμε γιατί ο Θεός είναι υπερήφανος για μας και να δείξουμε πόσο υπερήφανοι είμαστε εμείς για το Θεός μας. Να χαρούμε και να είμαστε υπερήφανοι γιατί 32 αδέλφια μας θα λάβουν το Άγιο Πνεύμα όπως οι Απόστολοι την Πεντηκοστή.

Επειδή ο Θεός είναι υπερήφανος για μας, θέλει να κατοικεί μέσα μας. Ο Ιησούς θέλει να είναι για πάντα μαζί μας. Μας στέλνει το Πνεύμα του Πατέρα για να μας πλημμυρίζει με την αγάπη του Πατέρα του. Γίνεται ένα μαζί μας για να μας ανυψώσει στην πνευματική ζωή, τη ζωή που δεν φθείρεται και μας προσφέρει χαρά και ευτυχία. Μας δίνει το Πνεύμα του για να βλέπουμε πόσο σημαντική είναι η ζωή μας, ακόμη και μέσα στις δυσκολίες της. Μας δίνει το Άγιο Πνεύμα για να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματά μας, να βρίσκουμε τη δύναμη να αγαπάμε, να είμαστε δίκαιοι, ειλικρινείς, ακέραιοι, θαρραλέοι. Ο πνευματικός άνθρωπος είναι ευτυχισμένος και χρήσιμος στους άλλους. Είναι κρίμα να ζούμε τη ζωή μας μόνο εξυπηρετώντας τις ανάγκες μας ενώ μπορούμε να ζούμε μέσα στον πλούτο και την πληρότητα που μας προσφέρει η πίστη μας στο Χριστό.

Είναι καλό να είμαστε υπερήφανοι για το Θεό μας, επειδή είμαστε παιδιά του και αδέλφια του Ιησού Χριστού. Είμαστε υπερήφανοι που ο Θεός κατοικεί μέσα μας με το Πνεύμα του. Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Χριστιανοί. Αλήθεια δεν ακούγεται ωραία όταν λέμε: Εγώ είμαι παιδί του Θεού! Είμαι αδελφός του Ιησού Χριστού. Είμαι κληρονόμους της Βασιλείας του Θεού! Το Άγιο Πνεύμα κατοικεί μέσα μου! Αυτά πρέπει να τα λέμε συχνά στον εαυτό μας με μεγάλη υπερηφάνεια.

Αγαπητά μου παιδιά, είμαι σίγουρος ότι οι γονείς σας είναι υπερήφανοι για σας. Κι εγώ είμαι υπερήφανος για σας. Και ο Θεός πατέρας είναι υπερήφανος για σας. Πιο υπερήφανος από όλους μας γιατί σας γνωρίζει πολύ βαθιά και σας αγαπά πάρα πολύ πάντα.

Να είστε κι εσείς υπερήφανοι για τους γονείς σας και για το Θεό Πατέρα σας. Να είστε υπερήφανοι που είστε χριστιανοί και πιο πολύ να είστε υπερήφανοι επειδή έχετε το Πνεύμα του Θεού μέσα σας.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου