ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024 :
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ
ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΔΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Δεν πρέπει να υπάρχει οικογένεια στην Ελλάδα που έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με ένα άθλημα όσο η οικογένεια του συμπατριώτη μας Αιμίλιου Φυρίγου, του ανθρώπου που ουσιαστικά «δημιούργησε» τις καταδύσεις ως ξεχωριστό άθλημα στις αρχές της δεκαετίας του `80 και υπήρξε, για χρόνια, έφορος καταδύσεων στην Ομοσπονδία Κολύμβησης. Πρόσφερε 3 παιδιά σε κολύμβηση και καταδύσεις: Κώστα, Γωγώ (σημερινή Πρόεδρο του ΟΑΚΑ) και Πέτρο. Ο τελευταίος αφού σάρωσε τους εγχώριους τίτλους, για μια δεκαετία, έγινε προπονητής του αθλήματος και ομοσπονδιακός προπονητής από το 1995! Υπήρξε χρυσός ολυμπιονίκης ως προπονητής των Μπίμη – Συρανίδη το 2004. Εδώ και είκοσι χρόνια παλεύει, με άπειρες δυσκολίες σε μη κατάλληλους χώρους προπόνησης και χωρίς χορηγική στήριξη των αθλητών του, να ξαναφέρει το άθλημα σε επίπεδο ολυμπιακών διακρίσεων. Φέτος δεν τα κατάφερε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει το σεβασμό όλων μας για τις συνεχείς προσπάθειες του ιδίου και των αθλητών του.
Ο ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΓΚΑΖ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
Πάλι στη δεκαετία του `80, ως καθολικός μαθητής στη Λεόντειο Πατησίων, πληροφορηθείς ότι στην Λεόντειο Νέας Σμύρνης υπήρχε ένας μικρότερης ηλικίας αλλά πιο ψηλός από εμένα, επίσης καθολικός μαθητής: ήταν ο Κρις Χουγκάζ, από ελληνική οικογένεια της Αιγύπτου, που έκανε καριέρα ως καλαθοσφαιριστής και, πλέον, ως προπονητής στην Ευρώπη. Ο 56χρονος πλέον Κρις δεν ξεπέρασε τα 2.01 εκ. αλλά τα δίδυμα παιδιά, που απόκτησε με την πρώην καλαθοσφαιρίστρια και πρωταθλήτρια Ελλάδας, Σοφία Δάφκου, το 2000, ξεπέρασαν τον πατέρα τους!
Ο Νίκος, που πέρυσι έπαιζε στο Περιστέρι και την επόμενη χρονιά θα είναι στην Ανδόρα, έχει ύψος 2.08 μ και θα αγωνισθεί στο Παρίσι. Ο αδελφός του Ρόμπερτ παίζει μπάσκετ σε κολεγιακή ομάδα των ΗΠΑ.
Ο ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΡΑΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΑΚ
Η ρατσιστική συμπεριφορά ανηλίκων και ενηλίκων προς τον 25χρονο πλέον, πρωταθλητή Ελλάδος στο επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλή (από Έλληνα πατέρα και μητέρα από την Ουγκάντα, η οποία ζει από μικρή, ως πρόσφυγας, στη χώρα μας) έχει γίνει γνωστή, κυρίως από την εποχή που ο ίδιος κατήγγειλε γνωστό ομοσπονδιακό προπονητή του αθλήματός του για ρατσισμό. Λιγότερο γνωστή ήταν, αλλά η ίδια έχει αναφερθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια, η αντίστοιχη κακή συμπεριφορά, κυρίως στο Δημοτικό, που είχε αντιμετωπίσει η συναθλήτριά του στο επί κοντώ, ΄Ελενα – Κλαούντια Πόλακ (από Πολωνό πατέρα, ο οποίος πέθανε όταν ήταν μικρή και μητέρα από τη Σρι Λάνκα, η οποία μεγάλωσε μόνη την ίδια και τον μικρότερο αδελφό της).
Στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες ο «Μανόλο» ήταν 4ος, παρόλο που είχε πάει στους αγώνες χωρίς προπονητή (τον βοήθησε ο προπονητής της Πόλακ) ενώ η 28χρονη πλέον Κλαούντια δεν είχε προκριθεί στον τελικό.
Περισσότερο ώριμοι και οι δύο, έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν μετάλλια και να μας κάνουν χαρούμενους. Ο Καραλής είναι από τα παιδιά που όλοι θυμόμαστε με το χαμόγελο στα χείλη, ο ίδιος, δε, έχει εξηγήσει το λόγο: «Γιατί χαμογελάς πάντα; Γιατί μεγάλωσα στενοχωρημένος».
Οι φωτογραφίες της οικογένειας Φυρίγου, από το αρχείο της Γωγώς Φυρίγου και της οικογένειας Πόλλακ, από το fb της αθλήτριας δημοσιεύθηκαν στο Athlete Stories – Η φωτογραφία του Νικ Χουγκάζ είναι από το σάιτ της Gazzetta.gr
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”