Ολοκληρώθηκε το Αποστολικό Ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Κονγκό – Κινσάσα και στο Νότιο Σουδάν

Το «προσκύνημα ειρήνης» όπως είχε χαρακτηρισθεί από τον ίδιο τον Ποντίφικα το ταξίδι του στο Congo R.D. και στο Νότιο Σουδάν, ολοκληρώθηκε. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε από τις 31 Ιανουαρίου ως τις 3 Φεβρουαρίου και αποτέλεσε το πρώτο ταξίδι Ποντίφικα στην αφρικανική χώρα με τον περισσότερο καθολικό πληθυσμό (52.000.000) μετά 28 χρόνια.

Στο δεύτερο, αμέσως μετά, από τις 3 εως 5 Φεβρουαρίου 2023, συνοδευόταν από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο J, Welby και τον Συντονιστή της  Εκκλησίας της Σκωτίας I. Greenshields και ήταν μια ακόμα προσπάθεια των κορυφαίων Εκκλησιαστικών Ηγετών για εμπέδωση της ειρήνης σε μια νεοσύστατη σχετικά χώρα, με χριστιανικό στην πλειοψηφία πληθυσμό, που αποσπάστηκε από το μουσουλμανικό Σουδάν, χωρίς να βρει την ειρήνη.

Παρόλα αυτά η ειρήνη διατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μετά τη συνάντηση των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών του Νοτίου Σουδάν με τον Πάπα Φραγκίσκο στη Ρώμη, τον Απρίλιο 2019, όταν και ο Πάπας προέβη στην πρωτοφανή ενέργεια να φιλήσει τα πόδια τους (!) ως συμβολική κίνηση για τις προσπάθειες ειρήνευσης που είχαν κάνει.

Οι εκκλήσεις των 3 ηγετών έγιναν προς πλήθη πιστών που συνέρρευσαν για να τους ακούσουν (π.χ. στην Κινσάσα άνω του 1.000.000 στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Πάπας, στο Νότιο Σουδάν άνω των 18.000 πιστών σε Θεία Λειτουργία του Αιδ. Greenshields). Ο Πάπας και οι βρετανοί Ιεράρχες δε δίστασαν να καταδικάσουν το εμπόριο όπλων («η πώληση όπλων είναι    η μεγαλύτερη πληγή») και να επισημάνουν ότι ο κόσμος βαδίζει στην αυτοκαταστροφή και αυτό πρέπει να σταματήσει, με τους χριστιανούς να καλούνται να εργαστούν για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων.

Ο Πάπας συνάντησε και αντιπροσωπεία «εσωτερικά εκτοπισμένων» του Νοτίου Σουδάν, που εγκατέλειψαν τις περιοχές τους λόγω συγκρούσεων.

Επίσης η επίσκεψη των 3 ηγετών οδήγησε τον Πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν στην απελευθέρωση 71 πολιτικών κρατουμένων…

Φυσικά οι εκκλησιαστικοί ηγέτες ξέρουν ότι έχουν πολλά ακόμα να γίνουν

Το Κονγκό -Κινσάσα έχει εμπόλεμη περιοχή στα σύνορα με τη Ρουάντα, ενώ το Νότιο Σουδάν αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα στον Άνω Νείλο, όπου «αντίπαλοι» αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκρούονται για να επιζήσουν.

Η έλλειψη προοπτικής διώχνει τους νεότερους σε ηλικία πληθυσμούς, προς τα γειτονικά τους κράτη αλλά και τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες βλέπουν αυξανόμενο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, ιδίως από Κονγκό, την τελευταία δεκαετία.

 

Πληροφορίες και φωτογραφίες από ΜΜΕ της Αγίας Έδρας

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου