Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των Επισκόπων – Συμπεράσματα

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των Επισκόπων – Συμπεράσματα

 

Στα δεξιά του Πάπα Φραγκίσκου ο Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδας,
Σεβ/τατος Φραγκίσκος Παπαμανώλης, Επίσκοπος πρώην Σύρου, Θήρας και Κρήτης

 

Το απόγευμα του Σαββάτου 24 Οκτωβρίου 2015, η Σύνοδος για την οικογένεια έφτασε στο τέλος της όταν οι Πατέρες της Συνόδου είχαν ψηφίσει παράγραφο προς παράγραφο το τελικό κείμενο. Στο τέλος της ψηφοφορίας, το κείμενο παρουσιάστηκε στον Άγιο Πατέρα. Όλα τα 94 σημεία της ψηφοφορίας έλαβαν την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων.
Ο Γενικός Γραμματέας της Συνόδου, Καρδινάλιος Lorenzo Baldiserri, ευχαρίστησε τον Άγιο Πατέρα και όλους τους Πατέρες της Συνόδου, καθώς επίσης τους ελεγκτές, τους εμπειρογνώμονες, το προσωπικό υποστήριξης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ο Πάπας Φραγκίσκος απεύθυνε τότε την τελική του ομιλία. Ξεκινώντας ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην Σύνοδο. Ο Άγιος Πατέρας ρώτησε όταν η Σύνοδος είχε φτάσει στο τέλος: «Τι θα σημαίνει για την Εκκλησία να συμπεριλάβει την παρούσα Σύνοδο που ήταν αφιερωμένη στην οικογένεια;» Είπε ότι η Σύνοδος δεν έγινε για την επίλυση ζητημάτων, αλλά για να τα δει στο φως του Ευαγγελίου και στην παράδοση της Εκκλησίας και στα δύο χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Ο Πάπας είπε ότι ήταν σχετικά με την ερμηνεία της πραγματικότητας μέσα από τα μάτια του Θεού.
Είπε ότι ήταν για να καταστεί σαφές ότι η Εκκλησία είναι μια Εκκλησία του «πτωχούς τω πνεύματι» και των αμαρτωλών που ζητούν συγχώρεση. Ο Άγιος Πατέρας είπε επίσης ότι ήταν για την προσπάθεια να «διευρύνει τους ορίζοντές της, πέρα από τις θεωρίες συνωμοσίας και απόψεις με παρωπίδες». Συνεχίζοντας είπε, ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις ελεύθερα – προσθέτοντας ότι «και κατά καιρούς, δυστυχώς, δεν είναι εξ ολοκλήρου με καλοπροαίρετους τρόπους» – που οδήγησε σε ένα πλούσιο και ζωντανό διάλογο – «προσφέροντας μια ζωντανή εικόνα της Εκκλησίας που δεν «επικυρώνει» απλά, αλλά αντλεί από τις ζωντανές πηγές της πίστης της».
Είπε ότι η Σύνοδος είχε αντιληφθεί ότι «ότι είναι φυσιολογικό για έναν επίσκοπο δεν είναι για έναν άλλο και ότι θεωρείται παραβίαση του σωστού σε μία κοινωνία είναι απόδειξη και απαράβατος κανόνας σε μια άλλη» ανάλογα με το πλαίσιο. Συνέχισε λέγοντας ότι, εν κατακλείδι στη Β” Βατικανή Σύνοδο, η Εκκλησία μίλησε για τον οικουμενισμό ως «οικεία μεταμόρφωση των αυθεντικών πολιτισμικών αξιών μέσα από την ένταξή τους στο Χριστιανισμό και τη πορεία του Χριστιανισμού στους διάφορους ανθρώπινους πολιτισμούς.» Είπε ότι ο οικουμενισμός δεν αποδυναμώνει πραγματικές αξίες, αλλά δείχνει την αληθινή δύναμή τους και την αυθεντικότητα τους, «αφού προσαρμόζονται χωρίς να αλλάξουν, αφού στην πραγματικότητα ήσυχα και σταδιακά μετατρέπουν τις διαφορετικές κουλτούρες».
Ο Άγιος Πατέρας είπε ότι χωρίς να υποπέσει σε συσχετισμό ή δαιμονοποίηση άλλων, η Σύνοδος θέλησε να αγκαλιάσει, πλήρως και με θάρρος, την καλοσύνη και την ευσπλαχνία του Θεού, που ξεπερνά τους ανθρώπινους υπολογισμούς και τις επιθυμίες μας.
Αναφερόμενος στο Βενέδικτο ΙΣΤ “, Πάπας Φραγκίσκος είπε: «Η Ευσπλαχνία είναι πράγματι ο κεντρικός πυρήνας του μηνύματος του Ευαγγελίου». Ο Άγιος Πατέρας συνέχισε λέγοντας ότι πολλοί από τους συνέδρους αισθάνθηκαν το έργο του Αγίου Πνεύματος, που είναι «ο πραγματικός πρωταγωνιστής και ο οδηγός της Συνόδου». Κλείνοντας τη Σύνοδο, είπε ότι στόχος είναι να «επιστρέψουμε στην πραγματική μας συμπόρευση» φέρνοντας σε κάθε μέρος του κόσμου, κάθε μητρόπολη, σε κάθε κοινότητα και σε κάθε κατάσταση, το φως του Ευαγγελίου, την αγκαλιά της Εκκλησίας και τη στήριξη της ευσπλαχνίας του Θεού!»

Φωτογραφία: AP Photo/Alessandra Tarantin
Πηγή: http://en.radiovaticana.va

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου