Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον Σαν Τζώρτζη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον Σαν Τζώρτζη

Ένα τεράστιο έργο που ξεκίνησε πριν από σαράντα μήνες περίπου έφτασε αισίως στο τέλος του. Κατά την διάρκεια των εργασιών έγινε γενική ανακαίνιση του ναού του Αγίου Γεωργίου, του Ιστορικού Αρχείου και της κατοικίας του Καθολικού Επισκόπου. Επίσης ανακατασκευάστηκε το ταλαιπωρημένο από τους κεραυνούς καμπαναριό με λευκό μάρμαρο και χαλύβδινο οπλισμό και αναστυλώθηκαν τα ερειπωμένα κτήρια στην ΒΑ πλευρά.

του Αντώνη Σολάρη

Στο εσωτερικό του Ναού αποκαλύφθηκε ο παλαιός διάκοσμος και αποκαταστάθηκε πλήρως στους τοίχους στις κολώνες και στους θόλους αλλάζοντας τελείως την μορφή και τα χρώματα που είχαμε συνηθίσει πριν κλείσει ο Ναός. Ανασταλτικός παράγοντας στην διάρκεια των εργασιών η υγρασία, που αντιμετωπίστηκε με χιλιάδες σωληνάκια στους τοίχους και δεκάδες αφυγραντήρες που δούλευαν συνεχώς επί μήνες.

Αντικαταστάθηκε επίσης η ηλεκτρική εγκατάσταση και τοποθετήθηκαν καλοριφέρ. Με λίγα λόγια ο «Σαν Τζώρτζης» πέρασε ένα σημαντικό «φρεσκάρισμα» που θα το χαρακτήριζα ιστορικό, αφού λόγω των δυσκολιών της θέσης, του ύψους και της πρόσβασης δεν είναι εύκολο να ξαναγίνει τέτοια δουλειά τα προσεχή τουλάχιστον χρόνια. Στο διάστημα αυτό γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά, όμως επειδή δεν είμαι ειδικός απέφυγα να εκφέρω γνώμη ή να μεταφέρω σε τρίτους τις εντυπώσεις μου περιοριζόμενος αποκλειστικά και μόνο στην φωτογράφιση. Άλλωστε, κάθε τόσο επισκέπτονταν το εργοτάξιο ειδικοί από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες των υπουργείων που είχαν την επίβλεψη και την ευθύνη της καλής αποκατάστασης των «τραυμάτων» του κτηρίου αλλά και της αποκάλυψης, της σωστής αποτύπωσης και αποκατάστασης του εσωτερικού διακόσμου.

Θεωρώ λοιπόν το εαυτό μου τυχερό που από την έναρξη των εργασιών μέχρι τώρα βρέθηκα δεκάδες φορές στο εργοτάξιο φωτογραφίζοντας την πορεία των έργων αποκτώντας παράλληλα ένα σπάνιο αρχείο το οποίο θα το θέσω στην διάθεση του Επισκόπου Πέτρου.

Απομένει πια ο γενικός καθαρισμός, η τοποθέτηση των αγαλμάτων, των εικόνων και των επίπλων, και φυσικά να οριστεί η ημερομηνία που ο καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου θα ανοίξει πάλι τις πύλες του στους πιστούς και τους επισκέπτες.

[module-467]

logotypos.gr 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου