Οκτώβριος, μήνας αφιερωμένος στην Παναγία του Ροδαρίου

Οκτώβριος, μήνας αφιερωμένος στην
Παναγία του Ροδαρίου

 

Όλο το μήνα Οκτώβριο στην ενορία της Νάξου τιμάται η Παναγία του Ροδαρίου με την καθημερινή απαγγελία του Ροδαρίου σε ενοριακό επίπεδο.
Στις 7 Οκτωβρίου ημέρα της εορτής πανηγύρισε το Παρεκκλήσιο του Ενοριακού κοιμητηρίου, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Παναγία του Ροδαρίου. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος και συλλειτούργησε μαζί του ο Εφημέριος Μητροπόλεως Νάξου π. Γιώργος.

Για την ιστορία σημειώνουμε ότι η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας δεν είναι τυχαία, αφού συνδέεται με τη ναυμαχία της Ναυπάκτου που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του έτους 1571 και αποτέλεσε καθοριστική νίκη των ενωμένων χριστιανών εναντίον των Τούρκων.
Έτσι, την παραμονή της ναυμαχίας ο πάπας Πίος Ε΄ προέτρεψε τους μοναχούς να επικαλεστούν την Παναγία ζητώντας τη μεσιτεία της προσευχόμενοι με την απαγγελία του Αγίου Ροδαρίου.

Το Ροδάριο αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσευχή και παράκληση. Απευθύνεται στο Θεό Πατέρα, στην Υπεραγία Θεοτόκο Μαρία και στην Αγία Τριάδα και αποτελεί ταυτόχρονα στοχασμό που απευθύνεται στο Χριστό.
Έτσι σε κάθε δεκάδα μελετώντας τα μυστήρια που αναφέρονται σε γεγονότα της ζωής του Χριστού, ξεκινάμε με το" Πάτερ Ημών" την κορυφαία προσευχή που μας δίδαξε ο ίδιος ο Χριστός, συνεχίζεται με το" Χαίρε Μαρία" που αποτελεί σύνθεση τριών χαιρετισμών ¨α) του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στην Παναγία κατά το Ευαγγελισμό, β)της Ελισάβετ κατά την επίσκεψη της Παναγίας σε αυτήν και γ) της εκκλησίας στο τρίτο μέρος , και τελειώνουμε με το "Δόξα Πατρί" απευθυνόμενοι στην Αγία Τριάδα που αποτελεί την ολότητα της πίστης μας.
Όταν προσευχόμενοι λέμε "Υπεραγία Θεοτόκε πρέσβευε υπέρ ημών των αμαρτωλών" η υπερευλογημένη Θεοτόκος προσεύχεται μαζί μας και δεν έρχεται μόνη στην προσευχή μας ,αλλά ως βασίλισσα των αγγέλων φέρνει μαζί της χορούς από αυτούς. Επίσης αφού η καρδιά Της είναι συνδεδεμένη με την καρδία του Υιού της , φέρνει μαζί της και Αυτόν.
Ο Ιησούς όμως είναι ένα με την Αγία Τριάδα και φέρνει μαζί του τον Πατέρα και το Αγιο Πνεύμα.
Η Μητέρα μας έρχεται ως η Παναγία των Χαρίτων με τα χέρια απλωμένα που εκπέμπουν ακτίνες φωτός που διαπερνούν τη ψυχή και το σώμα μας και μας γεμίζουν χάρες.

Για όλα τα παραπάνω "όποιος προσεύχεται στην Παναγία με το Αγιο Ροδάριο δε μπορεί να τον αγγίξει ο σατανάς".

Κείμενο: Φανή Δάσκου 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Ενοριών 10-11 Δεκεμβρίου 2022

 Οικισμός Ενορία 10-11 Δεκεμβρίου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2022                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου