Οι Ψυχές του Καθαρτηρίου

ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ

 

 

Ο μήνας Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στους κεκοιμημένους αδελφούς μας, επειδή στις 2 Νοεμβρίου εορτάζουμε τη μνήμη όλων των Κεκοιμημένων πιστών. Η ευκαιρία αυτή είναι μια καλή αφορμή για να αναφερθούμε στις «Ψυχές του Καθαρτηρίου», τις οποίες επιβάλλεται να σκεπτόμαστε, αφού πρόκειται κάποια στιγμή, να ανήκουμε σ’ αυτές και εμείς οι ίδιοι… Οι Ψυχές του Καθαρτηρίου είναι εκείνες οι ψυχές οι οποίες άφησαν αυτόν τον κόσμο και ετοιμάζονται να μπουν στη χαρά του παραδείσου και να συμμετάσχουν στη δόξα του Θεού.

Το Καθαρτήριο δεν είναι ένας τόπος, αλλά μια κατάσταση κάθαρσης των ψυχών, στην οποία συμμετέχουν οι ίδιες οι ψυχές, αλλά και όλοι εκείνοι που τις αγαπούν και τις σκέπτονται με την προσευχή και με την αγαθοεργία. Οι αμαρτίες τους και τα υπολείμματα των αμαρτιών τους τις κρατούν ακόμα σε απόσταση από την πλήρη χαρά του Παραδείσου.

Για να φτάσει κάποια ψυχή στον Θεό πρέπει να έχει φτάσει στην τελειότητά του. Κανένας φεύγοντας από την επίγεια ζωή δεν βρίσκεται σ’ αυτή την τελειότητα, εκτός από τους μάρτυρες που πρόσφεραν την υπέρτατη θυσία του εαυτού τους. Άλλοι λίγο και άλλοι περισσότερο έχουν ανάγκη από αυτή τη φάση της κάθαρσης. Κάποια στιγμή το Καθαρτήριο θα τελειώσει. Δεν θα έχει «ενοίκους», επειδή όλες αυτές οι Ψυχές θα έχουν ολοκληρώσει και αυτή τους την πορεία. Εμείς μπορούμε με την προσευχή μας γι’ αυτές, με τις Θ. Λειτουργίες που προσφέρουμε γι’ αυτές και με τις ελεημοσύνες μας να συμβάλλουμε στην πλήρη κάθαρσή τους.

Ήδη βλέπουν τον Θεό και απολαμβάνουν κάποια μακαριότητα, επειδή δεν βρίσκονται μακριά του, αλλά υποφέρουν επειδή δεν μπορούν ακόμα να τον πλησιάσουν τέλεια. Όπως κάποιος που διψά, αλλά δεν μπορεί να χορτάσει το νερό της πηγής, αλλά μόνο την αγγίζει. Με τις Ψυχές του Καθαρτηρίου μας ενώνουν δεσμοί συγγένειας, αγάπης, φιλίας.

Οι Ψυχές αυτές δε βρίσκονται μακριά από μας. Μας γνωρίζουν και εκείνες και επιθυμούν την επικοινωνία μαζί μας. Η Αγία Γραφή αναφέρει πως έρχονται και μας επισκέπτονται στη σκέψη μας και κάποιες φορές στα όνειρά μας. Να μην τις λησμονούμε, αλλά ας σπεύσουμε σε βοήθειά τους, ιδιαίτερα αυτό τον μήνα, τον αφιερωμένο σ’ αυτές.

Είναι πράξη αγάπης και πράξη πίστεως στην «Κοινωνία των αγίων» την οποία ομολογούμε στο «Πιστεύω».

π. Μ.Φ.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου