ΟΙ ΦΑΝΕΡΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Μελετάμε τους τέσσερεις λόγους για τους οποίους η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδιά του Ιησού είναι δίκαιη και εύλογη. Έχουμε μιλήσει για τον πρώτο και το δεύτερο (την εξοχότητα της αξιολάτρευτης Καρδίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και την καλοσύνη που βρίσκουμε στο Πρόσωπο του Ιησού Χριστού). Σήμερα ας μελετήσουμε το τρίτο, δηλαδή, τις φανερές αποδείξεις της τεράστιας αγάπης του Ιησού Χριστού για εμάς.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης για τους ανθρώπους παρά τα οφέλη, γιατί έτσι δηλώνεται καλύτερα το μεγαλείο του πάθους αυτού που αγαπάει, και επειδή τίποτα δεν μας ευχαριστεί όσο μια αγάπη που μας ωφελεί. Γι’αυτόν τον λόγο, ο Ιησούς Χριστός έχει χρησιμοποιήσει αυτό το μέσο για να μας κάνει να τον αγαπήσουμε. Μας πλημμύρισε οφέλη, το λιγότερο από τα οποία υπερβαίνει όλα όσα μπορούμε να αξίζουμε και υπερβαίνει ό,τι μπορούμε να ελπίζουμε. Όλοι ομολογούν τα οφέλη που τους παρέχει ο Κύριος. Όλοι μιλούν για την αγάπη του Κυρίου, η απόδειξη των οποίων είναι τα ίδια οφέλη, αλλά με όλα αυτά, πόσο λίγοι είναι αυτοί που αισθάνονται ότι αγαπούν τον Χριστό και πόσο λίγοι αγαπάνε την Καρδία Του!
Καθώς μιλάμε καθημερινά για την Δημιουργία, την Ενσάρκωση και την Λύτρωση, συνηθίζουμε με αυτές τις λέξεις χωρίς να τους δίνουμε τη αξία και την εκτίμηση που πρέπει. Δεδομένου ότι η ψυχή μας εξαρτάται από τις αισθήσεις, φυσικά η μνήμη για κάτι μόνο πνευματικό μας κινεί λίγο. Και έτσι, πριν από την Ενσάρκωση του Λόγου, αν και μεγάλα είναι τα θαύματα του Θεού προς όφελος του λαού του, τον φοβούνταν περισσότερο από ό,τι τον αγαπούσαν. Αλλά ο Θεός μας έχει γίνει άνθρωπος. Και αυτός ο Θεός – Άνθρωπος, που είναι ο Ιησούς Χριστός, έχει κάνει πολύ περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε για να αγαπάει τους ανθρώπους και να αγαπηθεί από όλους τους ανθρώπους.
Αν ο Θεός δεν ερχόταν για να μας λυτρώσει, δεν θα ήταν λιγότερο Άγιος ή λιγότερο ισχυρός ή λιγότερο ευτυχισμένος. Και όμως ενσαρκώθηκε για τη σωτηρία μας. Και βλέποντας τι έχει κάνει, και τον τρόπο με τον οποίο το έκανε, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι όλη η ευτυχία του εξαρτιόταν από τη δική μας. Και μπορούσε να μας λυτρώσει με χαμηλότερο κόστος, αλλά ήθελε να μας χορηγήσει τη χάρη της σωτηρίας με τον θάνατο, και έναν θάνατο Σταυρού, τον πιο εξωφρενικό και τον πιο σκληρό, όπως το ζήσαμε στο Πασχαλινό Μυστήριο.
Επέλεξε την πιο θαυμάσια ταπείνωση με την οποία εξέπληξε τον Παράδεισο και όλη τη φύση. Έκανε όλα αυτά για να ωθήσει τις καρδιές μας στην αγάπη: μια φτωχή γέννηση, μια ζωή εργασίας και ένα Πάθος γεμάτο ντροπή, με έναν φρικτό και οδυνηρό θάνατο. Αυτά τα θαύματα που μας εκπλήσσουν, είναι ακριβώς το αποτέλεσμα της αγάπης που έχει ο Χριστός για εμάς.
Έχουμε καταλάβει καλά το μεγαλείο της Λύτρωσής μας;
Η ποιότητα του Λυτρωτή και του έργου Του είναι ένα ισχυρό κίνητρο που πρέπει να μας οδηγήσει να αγαπήσουμε την Καρδία του Χριστού.

Ιδέες από το βιβλίο «Η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού», του πατέρα Jean Croiset.

π. Ιωσήφ Rossi

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου