ΟΙ ΦΑΝΕΡΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΙΑ ΕΜΑΣ (II)

Μελετάμε τους τέσσερεις λόγους για τους οποίους η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδιά του Ιησού είναι δίκαιη και εύλογη. Έχουμε μιλήσει για τον πρώτο και το δεύτερο (την εξοχότητα της αξιολάτρευτης Καρδίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και την καλοσύνη που βρίσκουμε στο Πρόσωπο του Ιησού Χριστού). Κάτι είπαμε για το τρίτο, δηλαδή, τις φανερές αποδείξεις της τεράστιας αγάπης του Ιησού Χριστού για εμάς. Σήμερα το ολοκληρώνουμε.

Μιλήσαμε για την μεγάλη απόδειξη της αγάπης που μας άφησε ο Χριστός, υποφέροντας και πεθαίνοντας για μας. Ας σημειώσουμε ότι μεγάλο είναι ό,τι έχει κάνει ο Κύριος για τη σωτηρία μας, όμως η αγάπη που τον ώθησε να το κάνει είναι πολύ μεγαλύτερη, επειδή είναι άπειρη. Και σαν να μην είχε ικανοποιηθεί η αγάπη του, ενώ υπήρχε ακόμα κάποιο θαύμα για να κάνει, καθιέρωσε το Ευλογημένο Μυστήριο της Ευχαριστίας, το οποίο αποτελεί την περίληψη όλων των θαυμάτων του, μέσω του οποίου είναι αληθινά και πραγματικά μαζί μας και θα παραμείνει μέχρι το τέλος των αιώνων. Και, κάτω από τα είδη του άρτου και του οίνου, που γίνονται το Σώμα και το Αίμα του, γίνεται η τροφή των ψυχών μας, για να ενωθεί πιο στενά μαζί μας ή, μάλλον, να ενωθούμε εμείς πιο στενά μαζί Του.

Μπορεί κανείς να μην συγκινηθεί όταν θυμάται αυτό το θαύμα; Μπορεί να μην μεγαλώσει η αγάπη του προς τον Ιησού Χριστό; Να έχει ο Θεός τρυφερότητα, εφησυχασμό και λαχτάρα για τον άνθρωπο! Να θέλει ο Θεός να έρθει σε κοινωνία μαζί μας και να ταπεινώνεται κάθε μέρα και να προσφέρεται ως τροφή, χωρίς να θυμώνει για την αδιαφορία ή την αηδία ή την περιφρόνηση εκείνων που δεν τον δέχονται ποτέ, ή για τη χλιαρότητα ή ακόμα και για τα λάθη εκείνων που τον δέχονται πολλές φορές; Με λίγα λόγια, να μένει σε ένα βωμό, σε ένα αρτοφόριο, κάθε μέρα και όλες τις ώρες της ημέρας; Δεν είναι αυτές προφανείς αποδείξεις της αγάπης που έχει ο Χριστός για εμάς; Δεν είναι κίνητρα ικανά για να μας οδηγήσουν να τον αγαπήσουμε; Άνθρωποι, για τους οποίους έχουν γίνει αυτά τα θαύματα, τι νομίζετε; Ο Ιησούς Χριστός στο βωμό αξίζει τη λατρεία μας! Δεν έχει δώσει αρκετές μαρτυρίες αγάπης για να αξίζει να αγαπηθεί;

Να μην ξεχάσουμε εντελώς τον Ιησού Χριστό, ο οποίος έκανε τα μεγαλύτερα θαύματα για να ικανοποιήσει τη μεγάλη του επιθυμία να είναι συνεχώς με τους ανθρώπους.
Να μην είμαστε τόσο σκληροί και αναίσθητοι μπροστά στις αχαριστίες που δέχεται ο Ιησούς για την αγάπη που έχει για εμάς.
Εν ολίγοις, να είμαστε πραγματικά μαθητές του Ιησού Χριστού.
Λέω, λοιπόν, ότι καλούμαστε να συμπεριφερόμαστε με τον Θεό, που μας αγαπά ως το τέλος, όπως και με τους ανθρώπους.

Επομένως, αυτή η ευλάβεια θέλει να εμπνεύσει αυτήν την αναγνώριση προς τον Ιησού Χριστού και δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια συνεχής άσκηση αγάπης. Δεν φαίνεται λογικό; Ω! Είναι δίκαιο να βρούμε έναν τρόπο να δείξουμε κάποια τρυφερότητα στον Χριστό, ειδικά σε μια εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι τον αγαπάνε τόσο λίγο. Λίγοι είναι αυτοί που αναγνωρίζουν τα οφέλη του, εκείνοι που ακολουθούν τις συμβουλές του και εκείνοι που δείχνουν εμπιστοσύνη στα λόγια του.

(Ιδέες από το βιβλίο «Η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού», του πατέρα JeanCroiset).

π. Ιωσήφ Rossi

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου