Οι συμβολισμοί της επίσκεψης στην Αφρική του Πάπα Φραγκίσκου

Ο Πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα (Uhuru Kenyatta) μοιάζει σαν να δείχνει στον Πάπα Φραγκίσκο το μέλλον της Αφρικής, μετά από το μήνυμα του ρωμαιοκαθολικού προκαθημένου από την προ-εδρική κατοικία (State House) της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι στις 25 Νοεμ-βρίου 2015 
Πηγή: REUTERS/Thomas Mukoya

Οι συμβολισμοί της επίσκεψης στην Αφρική του Πάπα Φραγκίσκου

Στο πλαίσιο της πρώτης του επίσκεψής στην Αφρική, ο Πάπας Φραγκίσκος φέρνει μήνυμα αγάπης και ελπίδας στον ραγδαία αυξανόμενο πληθυσμό Καθολικών στην περιοχή.
Ο πρώτος σταθμός στο ιστορικής σημασίας ταξίδι του Πάπα στην Αφρική είναι η Κένυα. Ακολουθούν επισκέψεις στην Ουγκάντα και στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η τελευταία μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια εμπόλεμη ζώνη, όπου Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι εξτρεμιστές πραγματοποιούν επιθέσεις σε άμαχους για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Η επίσκεψή του ρωμαιοκαθολικού προκαθήμενου πραγματοποιεί-ται παρά την αστάθεια στη περιοχή, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ραγδαίας αύξησης των πιστών στην περιοχή για την Καθολική Εκκλησία. «Με τους τωρινούς ρυθμούς, το 24% του πληθυσμού της Αφρικής θα είναι Χριστιανοί Καθολικοί μέχρι το 2040», αναφέρει ο Μπιλ Ο’ Κιφ (Bill O'Keef) – αντιπρόεδρος του Αμερικανικού μη κυβερνητικού οργανισμού Catholic Relief Services.
Στρατηγικής και συμβολικής σημασίας είναι οι χώρες που έχουν επιλεχθεί ως προορισμοί, σύμφωνα με ειδικούς. Κοινός παρανομαστής είναι ο υψηλός αριθμός πολιτών καθολικού θρησκεύματος, σύμφωνα με μετρήσεις του 2010: 14 εκατομμύρια στην Ουγκάντα, 9 εκατομμύρια στην Κένυα και 1,3 εκατομμύρια στην Κεντρική Αφρική. Πέραν αυτού, οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν πληγεί επανειλημμένως από περιστατικά βίας λόγω θρησκευτικών διαφορών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επίθεση της Al-Shabaab στο πανεπιστήμιο της Κένυας τον περασμένο Απρίλιο, που είχε ως αποτέλεσμα τον χαμό 150 ανθρώπων, κατά μεγάλο ποσοστό Χριστιανών.
Ενωτικό χαρακτήρα έχει η επικείμενη συνάντηση του Πάπα με διαφορετικούς θρησκευτικούς ηγέτες. Η πρόθεση του να επισκεφτεί τζαμιά υποδεικνύει μια κατεύθυνση ενότητας για τους Κεντροαφρικανούς διαφόρων θρησκειών.
«Η Εκκλησία έχει πολύ δουλειά να κάνει, ώστε να υπηρετήσει τις πνευματικές ανάγκες ενός αυξανόμενου πληθυσμού που αντιμετωπίζει ταχεία αλλαγή, αστικοποίηση και κοινωνικές αναταράξεις».
Προτεραιότητα της Εκκλησίας οι λιγότερο ευνοημένοι
Σε αντίθεση με ό,τι επικρατεί στην κοινή γνώμη της Δύσης, κατά τον Πάπα Φραγκίσκο το επίκεντρο της προσοχής θα πρέπει να είναι οι περιοχές με εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει θέσει από την πρώτη στιγμή της θητείας του ως προτεραιότητα τους λιγότερο ευνοημένους. Υποστηρίζει ότι οι ιερείς οφείλουν να είναι προσεγγίσιμοι.
«Οι άποροι αποτελούν τον πυρήνα της Εκκλησίας, οπότε κοντά τους θα πρέπει να είναι ο Πάπας», σημειώνει ο Ο’ Κιφ.
Ο προηγούμενος Πάπας, Βενέδικτος, είχε κι αυτός επισκεφτεί την Αφρική, όπως και πριν από αυτόν ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ, που είχε κάνει δεκάδες ταξίδια στην Αφρική κατά την διάρκεια της πολύχρονης θητείας του.

Πηγή: Newsroom, CNN Greece.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 7 Δεκεμβρίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ στη Μυτιλήνη

Ποιμαντική επίσκεψη στην ενορία Μυτιλήνης, το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπός μας Ιωσήφ, με την ιδιότητα του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Λέσβου,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου