«Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί»
Καταγοήτευσε το αμερικανικό Κογκρέσο ο Πάπας
Ήταν ο πρώτος Πάπας στην Ιστορία που μίλησε και στα δύο Σώματα ενός «καταγοητευμένου» Κογκρέσου. Και ήταν η πρώτη φορά που τα μέλη της νομοθετικής εξουσίας άκουσαν έναν θρησκευτικό ηγέτη να τα καλεί να αγκαλιάσουν «τον ξένο ανάμεσά μας», να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή, αλλά και να θέσουν φραγμό στο διεθνές εμπόριο όπλων.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΦΙΚΑ στο Καπιτώλιο διήρκεσε περίπου 55 λεπτά και, εκτός από τους γερουσιαστές και τους βουλευτές, την παρακολούθησαν επίσης τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου και πολλά μέλη της κυβέρνησης. Εξω από το Καπιτώλιο πλήθος πιστών παρακολουθούσε την παπική ομιλία από τις γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί. «Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τους αριθμούς, αλλά να τους βλέπουμε σαν άτομα, πρέπει να κοιτάξουμε τα πρόσωπά τους και να ακούσουμε τις ιστορίες τους, να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε το πρόβλημά τους» ήταν το μήνυμα του Φραγκίσκου. «Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ανθρώπινη, δίκαιη και αδελφική» πρόσθεσε.
Ο Πάπας έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τα περίπου 500 άτομα που παραβρέθηκαν στο Καπιτώλιο για να τον ακούσουν. Παρατεταμένο χειροκρότημα τον συνόδευσε από την είσοδο έως το βήμα, ενώ κάποιοι έσκυψαν το κεφάλι σε ένδειξη τιμής και σεβασμού. Από το ίδιο βήμα από όπου οι αμερικανοί πρόεδροι εκφωνούν τις ομιλίες τους για την Κατάσταση του Εθνους, ο Φραγκίσκος συστήθηκε ως «γιος αυτής της σπουδαίας ηπείρου». Πίσω του στέκονταν ο αντιπρόεδρος Τζον Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόινερ και οι δύο καθολικοί.
ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ διέκοψε πολλές φορές τον ομιλούντα. Ο Πάπας άρχισε την ομιλία του αποτίνοντας φόρο τιμής «στη γη των ελεύθερων και στην πατρίδα των γενναίων» και επικαλούμενος το «αμερικανικό όνειρο» και σπουδαίες μορφές του αμερικανικού έθνους, από τον Αβραάμ Λίνκολν έως τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «συνεχίζει να μας εμπνέει όλους» είπε, ενώ έκλεισε την ομιλία του με τη χαρακτηριστική φράση «ο Θεός να σας ευλογεί».
Το χειροκρότημα, πάντως, δεν ήταν πάντα διακομματικό. Οι Ρεπουμπλικάνοι, για παράδειγμα, δεν χειροκρότησαν όταν ο ποντίφικας αναφέρθηκε στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, σε αντίθεση με την αναφορά στην οικογένεια, η οποία «απειλείται όσο ποτέ άλλοτε», που κέρδισε το χειροκρότημά τους. Με ρεπουμπλικανική θέρμη έγινε δεκτή και η έμμεση αναφορά στις αμβλώσεις ότι «η ζωή πρέπει να προστατεύεται σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής της». Ο Φραγκίσκος, ωστόσο, άφησε κάποιες αιχμές και κατά των νεοσυντηρητικών ζητώντας μεταξύ των άλλων «την πλήρη κατάργηση της ποινής του θανάτου».
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ, ο Φραγκίσκος χαιρέτησε το πλήθος των 50.000 ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί στους πρόποδες του λόφου του Καπιτωλίου. Η καλημέρα του αργεντινού ποντίφικα ήταν στα ισπανικά: «Buenos dias» .
ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή:ΝΕΑ 25/09/2015