Οι μουσικές προτιμήσεις του Πάπα Φραγκίσκου!

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ!

Πριν λίγες μέρες η ξαφνική απογευματινή επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο ιστορικό κατάστημα Stereosound, στην περιοχή Πάνθεον της Ρώμης, επανέφερε τη συζήτηση αφενός για τα θέματα «ιδιωτικότητας» ενός Ποντίφικα, αφετέρου για τις μουσικές προτιμήσεις του σημερινού Πάπα. 

Προφανώς είναι δύσκολο για οποιονδήποτε, πολύ περισσότερο για δημοσιογράφο, να μη σηκώσει το κινητό και να φωτογραφίσει ένα τόσο γνωστό πρόσωπο που είδε μπροστά του, αλλά είναι επίσης παράλογο να ζητείται από ένα κοινωνικό άνθρωπο όπως έχει αποδείξει ότι είναι ο Φραγκίσκος, να παραιτηθεί από κάθε κανονικότητα.

Αισθάνθηκε, λοιπόν, την ανάγκη να επισκεφθεί το μαγαζί που αγόραζε δίσκους, ως επισκέπτης στη Ρώμη, όταν πληροφορήθηκε ότι έκανε ριζική ανακαίνιση και να δει από κοντά τους ιδιοκτήτες του. Η επίσκεψη αυτή υπήρξε αφορμή να γίνουν γνωστές οι προτιμήσεις του Πάπα, στην κλασσική μουσική, όπως καταγράφηκαν, με διάφορες αφορμές, στα 9 σχεδόν χρόνια της Αρχιερατείας του.  

Ο Φραγκίσκος αγαπά τον Μότσαρτ και τον Μπαχ, ακούει ευχάριστα Μπετόβεν, παθιάζεται για Βάγκνερ και θαυμάζει τη μουσική για χορό ταγκό, με κυριότερο κομμάτι την « Cumparsita”. Ο ίδιος ως παιδί είχε παρακολουθήσει μαθήματα λυρικού τραγουδιού και θυμάται τη μητέρα του να τους πηγαίνει σε παραστάσεις Όπερας. Η προσωπική του συλλογή ξεπερνά τους 1500 δίσκους, οι περισσότεροι είναι ήδη στη Βιβλιοθήκη του Ποντιφικού Συμβουλίου Πολιτισμού, με ιδιόχειρα σημειώματά του. 

Υπάρχει όμως και προτίμηση του Πάπα σε σύγχρονη σοπράνο, από το 2013, που την πρωτοάκουσε σε εκδήλωση στο Βατικανό. Είναι η 37χρονη Svetlana Kasyan, από τη κουρδική μειονότητα των Γιεζίντι, γεννηθείσα στη Γεωργία, αλλά υπήκοος Ρωσίας, η οποία είχε χαρακτηρισθεί το 2011 ως «η πιο πολλά υποσχόμενη φωνή του κόσμου»! Ο Πάπας είχε εντυπωσιασθεί από τη φωνή της και της είχε ζητήσει «να τραγουδά για το Θεό και να διαδίδει την καλοσύνη στον κόσμο».

Η ορθόδοξη Kasyan είναι πλέον διάσημη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία επέστρεψε πολλές φορές και συμμετείχε και σε εκδηλώσεις στο Βατικανό, ενώ σχεδόν κάθε χρόνο συναντά, οικογενειακώς, τον Πάπα. Το Δεκέμβριο 2021, στα 85α γενέθλιά του Φραγκίσκου, κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Fratelli tutti» με 14 μουσικά κομμάτια σε 14 διαφορετικές γλώσσες!

Ιδιαίτερη προσωπικότητα είναι και ο σύζυγός της Leonid Sevastianov, 44 ετών, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος «Γρηγόριος ο Θεολόγος» , που ίδρυσε το 2008 ο μητροπολίτης Ιλαρίων και θεωρείται ο κύριος φορέας του Πατριαρχείου Μόσχας στην προώθηση του πολιτισμού της παιδείας και των διαχριστιανικών σχέσεων. Ο ίδιος ο Sevastianov είναι και Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Ρώσων παλαιών Πιστών, δηλ. των ορθοδόξων που αντιτάχθηκαν στις αλλαγές του τσάρου Μεγάλου Πέτρου και αργότερα των Κομμουνιστών να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη ρωσική εκκλησία και παρέμειναν πιστοί στο Πατριαρχείο. Με εκτενείς σπουδές (θεολογία στη Μόσχα, ηθική φιλοσοφία και πολιτική στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο Ρώμης, μάστερ στις διεθνείς σχέσεις από το Πανεπιστήμιο της Georgetown και business education στο Oxford Brookes) αποτελεί σημαντικό εκπρόσωπο της ρώσικης ορθοδοξίας στις σχέσεις της με τις ευρωπαϊκές εκκλησίες. 

Πληροφόρηση για μουσικές προτιμήσεις Πάπα από Vatican Insider 

Πληροφόρηση και φωτογραφία από συνάντηση Πάπα – Kasyan από Asianews.it

Πληροφόρηση για Sevastianov από περιοδικό Il Regno 

Φωτογραφία εξόδου Πάπα από Stereosound από ΕΡΤ

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

4η Κυριακή του Πάσχα (B)

4η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)        ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.33(32),5-6         Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Με το Λόγο του

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 25 Μαΐου  2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου