ΟΙ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

ΟΙ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Η Λέσβος είναι το νησί με τις περισσότερες αφίξεις. Οι βάρκες καταφτάνουν κυρίως στο βόρειο μέρος της Λέσβου, στον Μόλυβο και τη Σκάλα Συκαμινιάς.
Για να φτάσουν στη Μυτιλήνη, στο λιμάνι και στα κέντρα Μόρια και Καρά Τεπέ περπατάνε σχεδόν δύο ημέρες, λόγω της απόστασης από τα σημεία αφίξεων.
Τα δύο επίσημα κέντρα (Μόρια και Καρά Τεπέ) δεν αρκούν για να στεγάσουν τους πρόσφυγες.
Στο Καρά Τεπέ καταγράφονται οικογένειες Σύρων, ενώ στη Μόρια όλες οι άλλες εθνικότητες και Σύροι. Εκεί στεγάζονται σε κλειστό χώροι και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Στους ακόμη επτά καταυλισμούς εργάζονται ομάδες αλληλέγγυων με την υποστήριξη εθελοντών από όλον τον κόσμο.
Όπως σημειώνει το Φόρουμ υπάρχουν πολλές ΜΚΟ, ελληνικές και διε-θνείς, που συνδράμουν στη διαχείριση των πολλών αφίξεων, υποδοχής και προσφοράς βασικών υπηρεσιών, ωστόσο ουσιαστική βοήθεια παρέχουν και οι άτυπες ομάδες αλληλεγγύης.

Η αστυνομία, εξαιτίας των εντάσεων που δημιουργούνται στις ουρές αλλά και της έλλειψης εκπαιδευμένου προσωπικού, ανταποκρίνεται στην κατάσταση συχνά με ένταση η οποία εντείνει τις ήδη πολύ άσχημες συνθήκες καταγραφής.

Επίσης, έχουν παρατηρηθεί περιστατικά οικονομικής εκμετάλλευσης των προσφύγων, αλλά αρκετοί κάτοικοι του νησιού και φοιτητές αντιδρούν σε αυτά τα φαινόμενα.
Η εικόνα στη Λέσβο διχάζει. Από την μια άνθρωποι μένουν στον δρόμο ή σε κέντρα ελλιπώς εξοπλισμένα σε άσχημες συνθήκες από την άλλη μια τοπική κοινωνία που δείχνοντας από ανοχή μέχρι ουσιαστική αλληλεγγύη, κατευνάζει την αθλιότητα.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 1-13) Και

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου