Οι καλές σχέσεις Αγίας Έδρας – Ρωσίας επιβεβαιώνονται

ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΓΙΑΣ ΕΔΡΑΣ–ΡΩΣΙΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ

 

 

Οι διπλωματικές επαφές εκπροσώπων της Αγίας Έδρας με εκπροσώπους κρατών τις τελευταίες μέρες είναι απανωτές: Με αφορμή την Σύνοδο των G20 στη Ρώμη ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος συνάντησε κορυφαίους ηγέτες όπως ο αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο ινδός πρωθυπουργός Ν. Μόντι. Ο αρχιγραμματέας Πέτρο Παρολίν είδε, μεταξύ άλλων, τον έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ενώ ο υπεύθυνος για τις σχέσεις με τα Κράτη Αρχιεπίσκοπος P.R.Gallagher στις 8-10 Νοεμβρίου 2021 επισκέφθηκε τη Μόσχα, όπου είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov, τον Υπεύθυνο του Πατριαρχείου Μόσχας για τις Διεθνείς Εκκλησιαστικές Σχέσεις Μητροπολίτη Ιλαρίωνα και τον πρωθυπουργό Mikhail Mishustin.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Sergey Lavrov, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει φιλικές σχέσεις με την Αγία Έδρα, ενώ ο δε πολιτικός διάλογος των δύο πλευρών περιλαμβάνει συναντήσεις και επαφές σε υψηλό επίπεδο, όπως η συνάντηση των αντίστοιχων Υπουργών Εξωτερικών. «Έχουμε κοινό συμφέρον να επεκτείνουμε τους πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς. Καλωσορίζουμε την αύξηση των αμοιβαίων επαφών μεταξύ Μουσείων και Αρχείων. Εκφράζουμε τη θετική μας άποψη, για τις κοινές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται με αφορμή τα 200 χρόνια απ` τη γέννηση του Τ. Ντοστογιέβσκι, πολύ αγαπητού συγγραφέα στον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο. Είμαστε ευτυχείς να σημειώσουμε το βαθύ σεβασμό του Βατικανού απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα. Επίσης ενδιαφερόμαστε για αμοιβαίες εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές επαφές, αμοιβαία αναγνώριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τίτλων σπουδών, σύντομα δε θα υπογραφούν αντίστοιχες συμφωνίες που θα βοηθήσουν σε αυτό. Επίσης υπάρχει συνεργασία μεταξύ του Moscou Voino – Yasenetsky και του παιδιατρικού νοσοκομείου της Αγίας Έδρας “Gesu Banbino”. Οι σχέσεις αυτές συμβαδίζουν με τις αντίστοιχες της Αγίας Έδρας με την Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως αποδεικνύεται απ` τη συνάντηση που θα έχει ο Αρχιεπίσκοπος με τον αντίστοιχο υπεύθυνο του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτη Ιλαρίων. Οι δύο πλευρές έχουμε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων στα σύγχρονα διεθνή προβλήματα και υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Καλωσορίζουμε τις προσπάθειες της Αγίας Έδρας για διεθνή σταθερότητα, ειρηνική επίλυση των διαφορών και διάλογο μεταξύ των θρησκειών. Έχουμε επίσης παρόμοια προσέγγιση για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος και ελπίζουμε οι σχετικές συζητήσεις στη Γλασκώβη να συμβάλλουν σε αυτό. Επίσης η Αγία Έδρα συμφωνεί στη συνέχιση των επαφών ΗΠΑ – Ρωσίας, με σκοπό τη μείωση των παγκόσμιων εξοπλισμών και την εμπέδωση στρατηγικής ασφαλείας αλλά και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Τέλος, σε εμπόλεμες περιοχές (Αφγανιστάν, Μέση Ανατολή, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Ουκρανία) συμφωνούμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο και να προστατευθούν οι χριστιανικοί πληθυσμοί». 

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Interfax, στη συνάντηση Mishustin – Gallagher υπήρξε αντίστοιχο φιλικό κλίμα, με το Ρώσο πρωθυπουργό να υπενθυμίζει ότι ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πρόεδρος Πούτιν έχουν ήδη συναντηθεί 3 φορές, να τονίζει ότι η Ρωσία έχει εκτιμήσει πόσο προσεκτικά και με σεβασμό η Αγία Έδρα αντιμετωπίζει τις θέσεις της στα διεθνή θέματα και να σημειώνει ότι Ρωσία και Αγία Έδρα ενώνουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπίσουν τις διεθνείς προκλήσεις, με σκοπό να περιορισθεί η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός και να προστατευθούν οι χριστιανικοί πληθυσμοί σε εμπόλεμες ζώνες.

Πληροφορίες και αντίστοιχες φωτογραφίες από mid.ru και Ιnterfax 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου