Οι Καθολικοί δεν πιστεύουν στην Αγία Τριάδα ;;;

 

ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Οι Καθολικοί δεν πιστεύουν στην Αγία Τριάδα (!!!)

 

Πέρυσι, ένα καθολικό αγόρι, μαθητής της τρίτης γυμνασίου, επιστρέφοντας από το σχολείο στο σπίτι κλαίγοντας, είπε στην μητέρα του: «Μαμά, σήμερα, ο καθηγητής των θρησκευτικών μας είπε πως εμείς οι καθολικοί δεν πιστεύουμε στην Αγία Τριάδα».

Προσπάθησα, τότε, να ενημερωθώ τι πράγματι αναφέρεται σε αυτό το σχολικό εγχειρίδιο και με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα: «Στο Σύμβολο της Πίστεως, η Δυτική Εκκλησία προσέθεσε τη λέξη Filioque (το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται και εκ του Υιού). Όμως αυτή η διπλή εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος από τον Πατέρα και από τον Υιό καταλύει το δόγμα της Αγίας Τριάδας (!!!!)… Με την εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος και από τον Πατέρα και από τον Υιό δεν έχουμε μόνο διαρχία στην Αγία Τριάδα, αλλά και σαφή υποτίμηση του Αγίου Πνεύματος» (βλ. Γ’ Γυμνασίου – Θρησκευτικά. Θέματα από την Ιστορία της Εκκλησίας, σελ. 102).

Τότε, είχαμε διαμαρτυρηθεί στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πως σε ένα βιβλίο που διδάσκονται και Καθολικά παιδιά, αναφέρεται εσφαλμένα ότι οι Καθολικοί δεν πιστεύουν στην Αγία Τριάδα. Για να διαπιστώσω εάν είχε αλλάξει κάτι, θέλησα να ενημερωθώ ξανά, διαβάζοντας την νέα έκδοση του βιβλίου: «Θρησκευτικά. Μαρτυρία της Ορθόδοξης  Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο», έκδοση 2022. Δεν είχε αλλάξει τίποτα. Ο συντάκτης επαναλάμβανε τα ίδια εκείνα λόγια ότι οι Καθολικοί δεν πιστεύουν στην Αγία Τριάδα. Για εμάς τους Καθολικούς, μια τέτοια κατηγορία αποτελεί ύβρη, θα τολμούσα ακόμα να πω, ένα είδος αδελφοκτονίας.

Βέβαια πρέπει να διδάσκουν στα Ορθόδοξα παιδιά τι να πιστεύουν ως ορθόδοξα. Αλλά  ας μη βγάζουν αυθαίρετα συμπεράσματα σε αυτά που πιστεύουν οι άλλοι. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εξαπολύει τέτοιες κατηγορίες ενάντια σε τόσους άλλους χριστιανούς, διαφορετικής ομολογίας και μάλιστα με την ανοχή της Κυβέρνησης.

Καθολικοί καθηγητές θρησκευτικών υπάρχουν μόνο στη Σύρο και στην Τήνο. Στα άλλα μέρη της Ελλάδας ενθαρρύνουμε τα καθολικά παιδιά να παρακολουθούν  στα σχολεία  τα μαθήματα θρησκευτικών μαζί με τα ορθόδοξα παιδιά. Και να που συμβαίνει να ακούσουν αυτά τα όμορφα, γεμάτα σεβασμό για τους άλλους!!!

Επειδή οι Καθολικοί εορτάζουν την Αγία Τριάδα την Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, ας μου επιτρέψουν οι φίλοι μου Ορθόδοξοι να «γκρινιάξω» λίγο ακόμη. Το κάνω και για εκείνους τους Καθολικούς που  κατηγορούν συχνά, εμάς, τους ποιμένες τους ότι δεν μιλάμε.

«Λύσαμε», λοιπόν, το πρόβλημα με όλους τους Δυτικούς, αφού το Filioque το ομολογούν και οι Αγγλικανοί και οι Διαμαρτυρόμενοι… Συνεπώς, όλοι εμείς δεν μπορούμε να λεγόμαστε, καν, χριστιανοί, εφόσον δεν πιστεύουμε στην Αγία Τριάδα! Ας το μάθουν λοιπόν και όλα τα ορθόδοξα ελληνόπουλα, για να κατηγορούν, ακολούθως ελεύθερα και με τις «ευλογίες» του Υπουργείου Παιδείας, όλους τους άλλους χριστιανούς ότι δεν είναι πραγματικοί χριστιανοί!

Ολόκληρο το κεφάλαιο αυτού του σχολικού εγχειριδίου, αναφορικά με τις αιτίες του σχίσματος, είναι γραμμένο με απροκάλυπτη μονομέρεια. Η ιστορική έρευνα έχει κάνει πολλά βήματα προς τα εμπρός και έχει ξεκαθαρίσει πολλά σημεία αυτής της περιόδου. Απλώς, μερικούς ακόμα τους συμφέρει να επαναλαμβάνουν  χιλιοειπωμένες, αλλά ιστορικά ξεπερασμένες κατηγορίες ενάντια στη Δύση, κρατώντας, όμως ταυτόχρονα, τα ελληνοπούλαστο σκοτάδι. Κι ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί υπάρχει θρησκευτικός φανατισμός και μισαλλοδοξία.

Έχουμε καταντήσει να μας υποδεικνύουν οι άλλοι σε τι πιστεύουμε, αλλά να αρνούνται, συγχρόνως, να μας ακούσουν όταν προσπαθούμε να τους πούμε αυτό που πιστεύουμε, ακόμα κι αν είμαστε εκ των προτέρων βέβαιοι ότι μπορεί να μην το δεχθούν.

Χίλια χρόνια τώρα, επαναλάβουμε σε όλους τους τόνους ότι με την λέξη Filioque (και δια του Υιού) δεν θέλουμε να καταργήσουμε την μοναδική πηγή της θεότητας που παραμένει ο Θεός Πατέρας. Αυτό το δόγμα είναι βασικό για όλους τους Χριστιανούς.

Δεν είναι εδώ ο κατάλληλος χώρος για να εξηγήσουμε λεπτομερώς τι εννοούμε με τη λέξη Filioque. Εξάλλου, έχουν  περάσει παραπάνω από χίλια χρόνια συζητήσεων, πολεμικής και κατηγοριών περί αιρέσεως που έχουν δηλητηριάσει τους Χριστιανούς της Ανατολής και της Δύσης. Ακόμα και πόλεμοι έχουν συμβεί μεταξύ των χριστιανών. Και ακόμα δεν κατορθώσαμε να εξηγήσουμε την ενδόμυχη και μυστηριώδη φύση του Θεού. Είναι απίστευτο αλλά αληθινό, πώς έχει καταφέρει να μας χωρίζει μια λέξη, που προσπαθεί να «εξηγήσει» πώς είναι το εσωτερικό μυστήριο του Θεού! Το μυστήριο της Αγίας Τριάδας που έπρεπε να μας ενώνει, στην πραγματικότητα μας χωρίζει.

Επειδή, όπως ήδη αναφέραμε, οι Καθολικοί εορτάζουμε την Αγία Τριάδα την Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, ας μου επιτραπεί να πούμε εμείς, αν πιστεύουμε ή όχι στην Αγία Τριάδα, μεταφέροντας εδώ τη διδασκαλία της επίσημης Κατήχησης της Καθολικής Εκκλησίας σχετικά με την Αγία Τριάδα.

«Το μυστήριο της Παναγίας Τριάδας είναι το κεντρικό μυστήριο της πίστεως και της χριστιανικής ζωής. Είναι το μυστήριο του Θεού μέσα στα βάθη του Εαυτού του. Επομένως είναι η πηγή όλων των άλλων μυστηρίων της πίστεως, είναι το φως που τα φωτίζει. Είναι το βασικότερο δίδαγμα και το πιο ουσιαστικό μέσα στην ιερουργία των αληθειών της πίστεως. Όλη η ιστορία της σωτηρίας δεν είναι τίποτα άλλο από την ιστορία του τρόπου και των μέσων με τα οποία ο αληθινός και μοναδικός Θεός, Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα, αποκαλύπτεται, συμφιλιώνει μαζί Του τους ανθρώπους που αποκόβονται από την αμαρτία (αρ. 234).

Από μικρά παιδιά, όταν κάνουμε το σταυρό μας, ενώ σταυροκοπιόμαστε επαναλαμβάνουμε: «Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Μερικοί φίλοι μας δεν ακούν αυτά τα λόγια και μας κατηγορούν πως κάνουμε το σταυρό μας με τα τέσσερα δάκτυλα… για να συμπεριλάβουμε και τον Πάπα!!!

 

 

+ Ιωάννης Σπιτέρης

Αρχιεπίσκοπος

πρώην Κερκύρας

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο    17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Δικαιοσύνη και Έλεος του Θεού

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ  ΤΟΥ ΘΕΟΥ «ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΘΕ  ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ»  Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια πρόσφατη συνέντευξη, όπως το συνηθίζει,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου