Οι Εβραίοι της Ευρώπης αντιστέκονται στην εκκοσμίκευση


Ενώ οι περισσότερες ιστορικές θρησκείες παρουσιάζουν μείωση επιρροής μεταξύ των νεότερων γενεών της Ευρώπης το αντίθετο συμβαίνει στους νεότερους, ηλικιακά, Εβραίους της Ηπείρου μας.

Σχετική έρευνα των Sergio Della Pergola (79 ετών, ομότιμου καθηγητή στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ ) και L. Daniel Staetsky, που έγινε για το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Εβραϊκό Πολιτισμό, μελέτησε τις «ταυτότητες» των Εβραίων της Ευρώπης και διαπίστωσε ότι προσδιορίζονται περισσότερο θρησκευτικά παρά εθνικά. Απ` τα στοιχεία της ταυτότητας τους σημαντικότερο θεωρούν τη θρησκεία (35%) και στη συνέχεια τους συγγενείς (26%), τον πολιτισμό (11%), την παράδοση (10%) και την εθνικότητα (9%).

Παρόλο που στο σύνολο των Εβραίων της Ευρώπης αρκετοί δηλώνουν ότι δεν τηρούν την αργία του Σαββάτου, δεν πηγαίνουν συχνά στη Συναγωγή και δεν τρώνε κρέας “kosher ” τα ποσοστά αυτά μειώνονται όσο μικραίνει η ηλικία των ερωτούμενων! Οι νέοι Εβραίοι είναι ποιο θρησκευόμενοι από τους μεγαλύτερους!

Οι ίδιοι οι Εβραίοι, ερωτώμενοι σε ποια θρησκευτική παράδοση ανήκουν, απαντούν: υπερορθόδοξοι κατά 5%, ορθόδοξοι κατά 8%, δεσμευμένοι στην παράδοση κατά 24%, μεταρρυθμιστές κατά 15%, απλά Εβραίοι κατά 38%, χωρίς συγκεκριμένη ένταξη κατά 8%.

Μεγαλύτερα ποσοστά ορθοδόξων και παραδοσιακών Εβραίων κατοικούν σε Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Βέλγιο. Λιγότερη επιρροή θρησκείας συναντάται στους κατοίκους Ουγγαρίας, Πολωνίας και Σκανδιναβικών Χωρών. Ενώ οι Εβραίοι της Γερμανίας και της Ιταλίας είναι στο μέσο του ανωτέρω πίνακα, καθώς η πλειοψηφία τους, κατά 54%, αυτοπροσδιορίζονται απλώς Εβραίοι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Della Pergola «Όλοι οι Εβραίοι είναι εκτεθειμένοι σε ένα μη – εβραϊκό κόσμο, που δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των ρευμάτων  στα οποία αυτοί ανήκουν. H Shoah και ο αντισημιτισμός είναι προκλήσεις για όλους τους Εβραίους της Ευρώπης».

Πληροφόρηση από Sandro Magister, στήλη Settimo Cielo, ιταλικό L`Espresso.

Φωτογραφία από Joimag.it

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου