Οι Ασσομψιονιστές Πατέρες

ΟΙ ΑΣΣΟΜΨΙΟΝΙΣΤΕΣ

(ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ)

Με αφορμή την πρόσφατη (12-6-2023) εκλογή του πρώτου Αφρικανού, Γενικού  Ηγουμένου των Πατέρων της Μεταστάσεως ή Αυγουστινιανών ή Ασσομψιονιστών, κατά τη διάρκεια της 34ης Γενικής Συνέλευσης του Τάγματος, του Κονγκολέζου π. Ngoa Ya Thihemba παρουσιάζουμε το βιογραφικό του νέου Ηγουμένου και πληροφοριακά στοιχεία για το Τάγμα.

 Ο νέος, 11ος, Γενικός Ηγούμενος γεννήθηκε στη Λ.Δ. του Κονγκό το 1970. Έχει σπουδάσει φιλοσοφία και θεολογία στη χώρα του και παιδαγωγικά στο Μεξικό. Μιλά 6 γλώσσες. Από το 2013 ζει και προΐσταται των δράσεων του Τάγματος στις Φιλιππίνες. Έχει ζήσει σε Αφρική, Κεντρική Αμερική και Ασία.

 Οι «Ασσομψιονιστές » είναι τάγμα που ιδρύθηκε στη Νιμ της Γαλλίας, από  τον π. Emmanuel D` Alzon το 1845. Το 1864 αναγνωρίστηκαν από την τοπική εκκλησία και το 1870 ίδρυσαν τον εκδοτικό οίκο του «Καλού Τύπου» που σύντομα εξελίχθηκε σε ένα από τους μεγαλύτερους της χώρας. Πλέον ονομάζεται Bayard Presse, εκδίδει 200 περίπου έντυπα, σε αρκετές γλώσσες και έχει γραφεία σε Ιταλία, ΗΠΑ, Καναδά, κ.α. Γνωστότερο έντυπο η γαλλική εφημερίδα “La Croix” (εκδόθηκε το 1880).

 Το Τάγμα έχει 915 αφιερωμένα μέλη (ιερομόναχους και μοναχούς) και 45 υποψήφια. Διατηρεί 129 Κοινότητες σε 33 χώρες. Η Ελλάδα είναι μια από αυτές. Από την ίδρυσή του ενδιαφέρθηκε, εκτός των θεμάτων τύπου, για την προσέγγιση της Καθολικής Εκκλησίας με την Ορθόδοξη, την εκπαίδευση των παιδιών και την οργάνωση προσκυνημάτων προς Αγίους Τόπους και Λούρδη.

 Στη χώρα μας το Τάγμα έχει παρουσία από το 1934, στην Αθήνα, πάντα στην περιοχή της Κυψέλης, όπου και ο ναός της Αγίας Θηρεσίας. Η μελέτη της Ανατολής υπήρξε στα ενδιαφέροντα και της ελληνικής Μονής (η οποία για χρόνια διατηρούσε Βιβλιοθήκη Βυζαντινών Μελετών), όπως και τα θέματα Οικουμενισμού (ο π. Αυγουστίνος Ρούσσος ίδρυσε το 1972 την Αδελφότητα Πνευματικού Οικουμενισμού).

 Πολλοί καθολικοί νέοι από τα νησιά έζησαν στις εγκαταστάσεις της Κυψέλης, μεταπολεμικά και σπούδασαν στη Λεόντειο. Τις τελευταίες δεκαετίες η Μονή στηρίζει συνεχώς, οικονομικά και κοινωνικά, δεκάδες οικογένειες της περιοχής (Έλληνες και μετανάστες από την Αφρική και τις Φιλιππίνες), ανεξαρτήτως θρησκείας και δόγματος).

 Από τους κόλπους της προήλθε ο αείμνηστος Ιεράρχης Κέρκυρας Αντώνιος Βαρθαλίτης. Τελευταίος Έλληνας ιερομόναχος και Ηγούμενος είναι ο γνωστός σε όλους μας, π. Αλέξανδρος Ψάλτης, τον οποίο πλαισιώνουν οι Κονγκολέζοι π.π. Kambale Kulala και Kasereka Germain.

 Ας ελπίσουμε να υπάρξουν νέες κλήσεις από την τοπική μας εκκλησία…

          Στοιχεία και φωτογραφία νέου Γενικού Ηγουμένου από ZENIT.fr

                                          ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

               μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου