Από τη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με την αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου και Λουθηρανής Εκκλησίας 19/1/2016
«Ο οικουμενισμός είναι μία πρακτική ευκαιρία για να ερμηνεύσουμε με συγκεκριμένο τρόπο τις σκέψεις μας πάνω στην ευσπλαχνία που πραγματοποιούμε σ’ αυτό το έκτακτο ιωβηλαίο έτος. Μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε ακριβώς ξεκινώντας από την ιδέα ότι η ευσπλαχνία του Θεού αφορά αδιακρίτως κάθε άνδρα και γυναίκα. Και οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε καλεσμένοι να την μιμηθούμε». Με αυτά τα λόγια ο π. CristianoBettega, Διευθυντής του Γραφείου για τον οικουμενισμό και τον διαθρησκευτικό διάλογο της Συνόδου της Ιεραρχίας της Ιταλίας σκέπτεται για την φετινή εβδομάδα δεήσεων για την ενότητα των Εκκλησιών που έχει ως θέμα: «καλεσμένοι για να αναγγείλουμε τα θαυμάσια έργα του Θεού» (Α΄Πέτρου 2,9).
«Οφείλουμε να μάθουμε σ’ αυτό τον καιρό να απευθύνουμε την ευσπλαχνία και στους ίδιους τους εαυτούς μας. Ίσως και εμείς και οι Εκκλησίες μας έχουν ανάγκη από την ευσπλαχνία. Και οι Εκκλησίες μας πρέπει να αναγνωρίζουν τις ασυνέπειές τους, μία στάση που είναι πηγή κοινωνίας διότι μας κάνει όλους να αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε «στην ίδια βάρκα», μας κάνει να καταλάβουμε ότι το να είμαστε Καθολικοί, Διαμαρτυρόμενοι, Ορθόδοξοι δεν σημαίνει ότι είμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι από τους άλλους. Σημαίνει ότι πρέπει αληθινά να αισθανθούμε την ανάγκη του εύσπλαχνου προσώπου του Θεού Πατέρα».
«Εμείς οι Χριστιανοί, οφείλουμε πρώτοι να ασκούμε την ευσπλαχνία ο ένας προς τον άλλο. Διότι η αρετή των Χριστιανών είναι ακριβώς η ικανότητα να ανοίγονται στον άλλο , εξασκώντας την ταπεινοσύνη. Και αυτό είναι κάτι που μας ωθεί να αναπτύξουμε τον οικουμενισμό». Αυτό υποστηρίζει και ο π VladimirLaiba, της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως, εφημέριος των Θεοδώρου στη Ρώμη.« Ευχαριστώ το οκταήμερο δεήσεων για την ενότητα των Εκκλησιών – εξηγεί – διότι έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να βλέπουμε στους άλλους το πρόσωπο του Χριστού. Αυτή η πορεία μας βοηθά να κάνουμε δική μας την προσευχή του Ιησού. Η Πανορθόδοξη Σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί αυτό το έτος – καταλήγει θα μας διδάξει να βρούμε και πάλι την ενότητα μεταξύ όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και σίγουρα θα έχει θετικά αποτελέσματα στην οικουμενική πορεία».
«Κάθε μέρα της ζωής μας είναι μια ευκαιρία να αναγγείλουμε τα θαυμαστά έργα του Θεού», αναφέρει ο πάστορας AntonioAdamoτης Εκκλησίας των Βαλντέζωνστην πλατεία Cavourστη Ρώμη.« Αναγνωρίζουμε τη σημασία της ευσπλαχνίας και του Αγίου Έτους που θέλησε ο Πάπας, σε μια ιστορική στιγμή που δεν υπάρχει αρκετή ευσπλαχνία. Σίγουρα για τους καθολικούς, αλλά και όλους τους Χριστιανούς είναι βασικό να υπενθυμίζουμε ότι είμαστε «παιδιά της ευσπλαχνίας», δηλαδή «της χάρης του Θεού». Η 500η επέτειος της Λουθηρανής Μεταρρύθμισης θα είναι μια ευκαιρία οικουμενικού διαλόγου – εξηγεί ο Πάστορας Adamo, αν μάθουμε να ξεκινήσουμε και πάλι μαζί από το Λόγο του Θεού στον οποίο αυτό το ιστορικό γεγονός μας καλεί για να ανανεωθούμε».