Οικουμενικές Ποιμαντικές οδηγίες για του Αγίους Τόπους

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ

 

 

Στους Αγίους Τόπους ζουν πολλές και διαφορετικές χριστιανικές κοινότητες, κάποιες από αυτές, όπως οι καθολικές και οι ορθόδοξες, έχουν περισσότερα πράγματα που τις ενώνουν παρά τις χωρίζουν. Ο Οικουμενισμός, έστω και διστακτικά, έχει κάνει βήματα προόδου ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Πάπα Παύλου Στ` το 1964, αλλά και η τοπική πραγματικότητα έχει υποχρεώσει τις διαφορετικές ομολογίες να συνεργάζονται.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Ιερά Σύνοδος των Καθολικών Επισκόπων των Αγίων Τόπων (αφορά τις περιοχές του Ισραήλ, της Παλαιστίνης, της Ιορδανίας και της Κύπρου)  που περιλαμβάνει τις κοινότητες λατινικού, μαρωνιτικού, μελχιτικού, χαλδαϊκού, συριακού αρμενικού και κοπτικού τυπικού, εξέδωσε “οικουμενικές ποιμαντικές οδηγίες” στα αραβικά, που περιλαμβάνει οδηγίες και προβλέψεις για τους χριστιανούς, εφαρμόζοντας τη διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας στο τοπικό εκκλησιαστικό πλαίσιο. 

 

 

Οι Επίσκοποι τονίζουν ότι η “διαφορετικότητα” μεταξύ των χριστιανικών ομάδων θεωρείται πλέον πλούτος και όχι αιτία διχασμού. Είμαστε λίγοι για να είμαστε διαιρεμένοι, πρέπει να συνεργασθούμε, όπως κάναμε για τις επισκευές στο Ναό της Αναστάσεως, είναι η ουσία των οδηγιών. Γι αυτό στις οδηγίες περιλαμβάνεται πρόβλεψη χορήγησης των χριστιανικών μυστηρίων της Μετάνοιας, της Θείας Ευχαριστίας και του Ευχελαίου στους αρρώστους και από καθολικούς κληρικούς σε πιστούς ανατολικών ορθοδόξων εκκλησιών “εφόσον το ζητούν επίμονα, με δική τους πρωτοβουλία και είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι”.

Οι Ιεράρχες τονίζουν το απόλυτο δικαίωμα κάθε χριστιανού να επιλέγει τη χριστιανική ομολογία που θέλει να ανήκει και την υποχρέωση αλληλεγγύης και συνεργασίας, για το κοινό καλό.

 

Πληροφορίες και φωτογραφία Πρακτορείο FIDES 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου