Οβολός του Αγίου Πέτρου: χρηματοδότηση έργων αξίας δέκα εκατομμύριων ευρώ

 

Δημοσιεύτηκε ο απολογισμός του 2021 των οικονομικών προσφορών που υποστηρίζουν τη διακονία και τη φιλανθρωπία του Πάπα στον κόσμο με έσοδα περίπου 47 εκατομμυρίων ευρώ. Μια στήριξη που κατανεμήθηκε σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης σε 67 χώρες. Οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Γερμανία είναι μερικές από τις Χώρες των σημαντικότερων συνεισφερόντων.

«Η Εκκλησία είμαστε όλοι εμείς! Όλοι όσοι ακολουθούν τον Κύριο Ιησού και που, στο όνομά του, πλησιάζουν τους ελάχιστους και τους βασανισμένους, προσπαθώντας να προσφέρουν λίγη ανακούφιση, παρηγοριά και γαλήνη». Τα λόγια αυτά του Πάπα Φραγκίσκου, παρμένα από τη Γενική Ακρόαση της 29ης Οκτωβρίου 2014, σφραγίζουν τις πέντε σελίδες του απολογισμού του 2021 του λεγόμενου Οβολού του Αγίου Πέτρου, μιας παλαιάς παράδοσης που διαθέτει τους πόρους που προέρχονται από τη γενναιοδωρία πιστών, των επισκοπών και των οργανισμών, τόσο για έργα φιλανθρωπίας του Πάπα προς τους άπορους του πλανήτη, όσο και για τις δομές που συνοδεύουν την ιεραποστολή.

Αναλυτικότερα τα έσοδα για την περσινή χρονιά ανήλθαν σε 47 εκατ. ευρώ (46,9 για την ακρίβεια) ενώ οι δαπάνες 65,3 εκατ. ευρώ. Να υπογραμμιστεί ότι κατά την πανδημία τα έσοδα των προσφορών είχαν σημειώσει κατακόρυφη μείωση.

Το σύνολο των εσόδων το 2021 προκύπτουν από τις διάφορες πηγές που τροφοδοτούν τον Οβολό, όπως ο δίσκος της Εορτής των Αγίων Αποστόλων  Πέτρου και Παύλου που συλλέχθηκε σε όλες τις επισκοπές του κόσμου και οι προσφορές που ελήφθησαν μέσω εμβασμάτων, δωρεών, κληροδοτημάτων, κληρονομιών.

Το μεγαλύτερο μέρος των δωρεών (65%) προήλθε από τις εκκλησιαστικές επαρχίες και ένα άλλο 10% από ιδρύματα, καθώς και μικρότερα ποσά που ελήφθησαν από ιδιώτες δωρητές και θρησκευτικά ιδρύματα. Από γεωγραφική άποψη, οι Ηνωμένες Πολιτείες (29,3%), ακολουθούμενες από την Ιταλία (11,3%), τη Γερμανία (5,2%), την Κορέα (3,2%) και τη Γαλλία (2,7%).

Οι τομείς στους οποίους καταλήγουν τα κεφάλαια το Οβολού αφορούν αφενός τις υπηρεσίες που παρέχει η Ρωμαϊκή Κουρία και αφετέρου τα πολυάριθμα φιλανθρωπικά έργα που βοηθούν άμεσα τους πιο άπορους. Ειδικότερα, 55,5 εκατ. ευρώ συνεισέφεραν στις δραστηριότητες που προωθεί η Αγία Έδρα για την εκτέλεση της αποστολικής διακονίας του Πάπα, ενώ όπως αναφέρθηκε, περίπου 10 εκατ. ευρώ (9,8 εκατ. για την ακρίβεια) αφορούσαν έργα βοήθειας.

Πιο αναλυτικά, η βοήθεια προς εκκλησιαστικές επαρχίες με λίγα μέσα, σε θρησκευτικά ιδρύματα και πιστούς σε σοβαρή δυσκολία (σε απόρους, παιδιά, ηλικιωμένους, περιθωριοποιημένους, αλλά και σε θύματα φυσικών καταστροφών, θύματα πολέμου, πρόσφυγες, μετανάστες κ.λπ.) η Αγία Έδρα διέθεσε το 2021 πάνω από 35 εκατομμύρια ευρώ σε 157 έργα σε 67 χώρες. Κύριος επωφελούμενος ήταν η Αφρική (41,8%), ακολούθησε η Αμερική (23,5), η Ασία (8,2%) και η Ευρώπη (1%).

 

(πηγή: vaticannews.va)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου