Νικαράγουα: Εμφύλιος μεταξύ Κυβέρνησης-Εκκλησίας

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ: ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ –ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

“ Πού `σαι νιότη που `δειχνες πώς θα γινόμουν άλλος” (Κ. Βάρναλης). 

Ο στίχος ταιριάζει απόλυτα στους κάποτε επαναστάτες Σαντινίστας. Έγιναν εξουσία στην πολύπαθη Νικαράγουα, έχασαν τις εκλογές, παρέδωσαν την κυβέρνηση και έγιναν αντιπολίτευση και επέστρεψαν, με εκλογές στην εξουσία. Εκεί που οι πολίτες άρχισαν να ελπίζουν σε μια πραγματική δημοκρατία στη χώρα, “μεταλλάχθηκαν”. Η εξουσία δεν έπρεπε να ξαναχαθεί! Έγιναν πιστοί υπερασπιστές των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή και άρχισαν να διώκουν κάθε αντίθετη πολιτική άποψη. Όμως οι αντιδημοκρατικές πρακτικές οδήγησαν σε καταγγελίες διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με συνέπεια ακόμα και η αμερικανική κυβέρνηση να τους αντιμετωπίζει πλέον με καχυποψία…  

Στις προσεχείς εκλογές της 7-11-21 ο 75χρονος πλέον Ortega διεκδικεί 4η συνεχή επανεκλογή στην Προεδρία. Θεμιτό. Αλλά… συλλαμβάνει ή αποκλείει από υποψήφιο κάθε σοβαρό αντίπαλο!

Από το 2018 που κατέστειλε βίαια και με αρκετούς νεκρούς πολιτικές διαδηλώσεις εναντίον του, είναι σε ανοιχτή σύγκρουση με την Καθολική Εκκλησία που δε δέχεται να υποκύψει στις αντιδημοκρατικές πρακτικές. 

Ο καρδινάλιος της Μανάγκουα Leopoldo Brenes δηλώνει ότι “έχουμε ξανα αντιμετωπίσει παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις αλλά η Εκκλησία δε καθοδηγείται από ανθρώπους αλλά απ΄το Άγιο Πνεύμα και δε φοβάται…” 

Η Αντιπρόεδρος της χώρας Rosario Murillo κατηγορεί τους Επισκόπους και τους ιερείς ως “διαβολικούς”, εξαιτίας των οποίων η χώρα χάνει την εμπιστοσύνη της στην Εκκλησία (!) ενώ ο Πρόεδρος αποφάσισε να απαγορεύσει τη δράση έξι ΜΚΟ που προσφέρουν ανθρωπιστικό έργο στη χώρα, 3 απ΄ τις ΗΠΑ και 3 από την Ευρώπη (τΟ ισπανικό και δανικό παράρτημα της OXFAM και τη σουηδική DIAKONIA, την οποία έχουν ιδρύσει 2 προτεσταντικές εκκλησίες της Σουηδίας), αλλιώς θα κατάσχει την κινητή και ακίνητη περιουσία τους στη Νικαράγουα.

Η Επιτροπή “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” της Αρχιεπισκοπής της Μανάγκουα εξέδωσε την 10-8-21 νέα ανακοίνωση – διαμαρτυρία για την κατάσταση στη χώρα αναφέροντας, μεταξύ άλλων: “Υπάρχουν συνταγματικές παραβιάσεις πολιτικών δικαιωμάτων ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Υπάρχει στέρηση ελευθερίας υποψηφίων Προέδρων, πολιτικών ηγετών και ενοχλητικών δημοσιογράφων. Απειλούνται Επίσκοποι και ιερείς, εμποδίζεται η ανανέωση διαμονής αλλοδαπών ιερέων και παρακολουθούνται ενορίτες… Δεν υπάρχει προδιάθεση για να γίνουν δημοκρατικές εκλογές γι αυτό και ο κόσμος φοβάται για το μέλλον… Επίσης ο λαός ταλαιπωρείται από τα νέα κύματα της πανδημίας και αυξάνεται συνέχεια ο αριθμός όσων μεταναστεύουν από τη χώρα, λόγω ανεργίας, ανασφάλειας, και αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας …”

 

Πληροφορίες  για ενέργειες / δηλώσεις και φωτογραφίες Οrtega και Murillo από 100% Noticias – Πληροφορίες  και φωτογραφίες από Prensa Celam (Γραφείο Τύπου Συνόδων Ιεραρχιών Λατινικής Αμερικής).

       

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου