ΝΙΓΗΡΙΑ: 21 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ «ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ» ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

 

Η περασμένη Κυριακή 5-6-22 ήταν «της Πεντηκοστής» κατά το καθολικό εορτολόγιο και η Eκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, στο Owo της πολιτείας Ondo, στη νοτιοδυτική Νιγηρία, ήταν γεμάτη κόσμο, για τη Θεία Λειτουργία. Ακούστηκε έκρηξη, κατ` άλλους κοντά, κατ` άλλους μέσα, στο ναό. Οι πιστοί άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι προς την έξοδο. Εκεί δέχθηκαν πυρά αγνώστων ενόπλων! Ο ναός και το προαύλιο γέμισαν νεκρούς και τραυματίες άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Οι αρχικοί φόβοι για 50 νεκρούς «μετριάστηκαν» την 7-6-22, όταν επίσημος απολογισμός της αστυνομίας ανέφερε 22 νεκρούς και 50 τραυματίες.

Οι εκτελεστές της παράλογης σφαγής δεν έχουν ταυτοποιηθεί: ήταν μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ (γνωστής από τις συχνές απαγωγές μαθητριών για βίαιο εξισλαμισμό), ένοπλη ομάδα των ποιμένων της φυλής Φουλάνι (σε μακροχρόνια σύγκρουση με τους κατοίκους για εκτάσεις γης) ή «απλοί» ληστές, με την τελευταία εκδοχή να μη φαντάζει πειστική. Ως τώρα η περιοχή δεν είχε ανάλογα χτυπήματα, ήταν ειρηνική και χωρίς θρησκευτικές εντάσεις.

Μέσω του Αρχιγραμματέα της Αγίας Έδρας Καρδινάλιου P. Parolin, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε προς τον Επίσκοπο του Owo Σεβασμιότατο Jude Anogundade τα συλλυπητήριά του «για την ανείπωτη βία». Ο Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας και Αρχιεπίσκοπος του Owerri, Σεβασμιότατος Lucius Ugorji, αναφέρθηκε σε «σοκ και θλίψη» μόλις έμαθε για την αιματηρή επίθεση. Σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στη χώρα, όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, όπως η επίθεση σε ιερό χώρο. Καταδίκασε σθεναρά τη σφαγή αθώων, ζήτησε από τις αρχές της Νιγηρίας να προστατεύσουν τον πληθυσμό ενεργώντας αποφασιστικά και επισήμανε τον κίνδυνο αναρχίας.

Ενδιαφέρουσα είναι η τοποθέτηση της «Muslim Rights Concern», οργάνωσης που υπερασπίζεται την αρμονική συνύπαρξη των θρησκειών της χώρας. Θεωρεί δεδομένο ότι πρόκειται για επίθεση μελών της Μπόκο Χαράμ, που εισήλθαν από γειτονική χώρα και προσπαθούν να μεταφέρουν και στην, ειρηνική ως τώρα, νοτιοδυτική Νιγηρία, την αιμοσταγή παρουσία της! Θεωρούν τζαμιά και (άλλες) εκκλησίες της περιοχής ως επόμενους στόχους, αν η Κυβέρνηση δε συλλάβει και οδηγήσει στη Δικαιοσύνη, άμεσα  «τους υπεύθυνους της απάνθρωπης, αποτρόπαιης, φρικτής πράξης της επίθεσης στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου».

 

Πληροφορίες και φωτογραφία ναού από Avvenire.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου