Πυρκαγιά ξέσπασε τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2021 το απόγευμα στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Λιλ της Γαλλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά ξεκίνησε από το σκευοφυλάκιο και επεκτάθηκε στη στέγη της Εκκλησίας του 19ου αιώνα.
Περισσότεροι από 60 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν άμεσα για την κατάσβεσή της.
Το περιστατικό διερευνάται ενώ τοπικός αξιωματούχος δήλωσε πως το σκευοφυλάκιο ήταν κλειδωμένο και ότι η φωτιά θα μπορούσε να είναι τυχαία.
Ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας με ένα tweet εξέφρασε την υποστήριξή του στους πιστούς και στην πόλη της Λιλ. Η Γαλλία όμως χάνει συνεχώς θρησκευτικά κτίρια με ρυθμό που αντιστοιχεί σε ένα κάθε δύο εβδομάδες: από κατεδάφιση, μετατροπή χρήσης, καταστροφή από πυρκαγιά ή κατάρρευση.
Τα δύο τρίτα των πυρκαγιών σε λατρευτικά κτίρια οφείλονται σε εμπρησμό.
Στις 15 Απριλίου 2021 μια ακόμη πυρκαγιά κατέστρεψε την Εκκλησία του Αγίου Πέτρου (16ου αι.) στη Romilly–la–Puthenaye της Νορμανδίας.
Η πυρκαγιά θεωρήθηκε τυχαία και συνέβη δύο χρόνια μετά από τη φωτιά που έπληξε σοβαρά τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων.
Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι η φωτιά προκλήθηκε από εμπρησμό.
Σύμφωνα με την κεντρική μονάδα εγκληματικών πληροφοριών της Χώρας, το 2018 σημειώθηκαν 877 επιθέσεις σε Καθολικούς χώρους.
(πηγή: catholicnewsagency.com)
πγπ