Νεαρός Καθολικός: στην Ελλάδα ο Πάπας άγγιξε τις καρδιές όλων

ΝΕΑΡΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ:

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΠΑΠΑΣ ΑΓΓΙΞΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΟΛΩΝ

 

 

Φεύγοντας από την Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε στους νέους Καθολικούς της χώρας τη σημαντική εντολή να ονειρεύονται την αδελφότητα και να προχωρήσουν προς τα εμπρός. Μια πολύτιμη ευθύνη την οποία αρκετοί είναι έτοιμοι να αναλάβουν, ιδιαίτερα μπροστά στην ανάγκη να βρεθούν όλο και πιο κοντά στους «Ορθόδοξους αδελφούς».

Ο Άλεξ είναι από Ιρακινό πατέρα, που έφτασε στην Ελλάδα πριν από 30 περίπου χρόνια, και από Ελληνίδα μητέρα και οι δύο χριστιανοί καθολικοί. Μετά τις σπουδές του στο Μιλάνο επέστρεψε στην Αθήνα για να θέσει τις ικανότητες και την κατάρτισή του στην υπηρεσία της χώρας του. Πιστεύει πολύ στον διάλογο και στην ανάπτυξη των σχέσεων με τους Ορθοδόξους, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Φραγκίσκου. «Η εγγύτητα και η συνύπαρξη μπορούν να υπάρξουν μόνο κατόπιν μιας καλής αλληλογνωριμίας – εξηγεί – και πιστεύω ότι ο Πάπας, με τα λόγια του, εξέφρασε τις προθέσεις των Ελλήνων Καθολικών: να είμαστε κοντά στους αδελφούς μας, να προσευχόμαστε μαζί και, πριν από Καθολικοί ή Ορθόδοξοι, να νιώθουμε πως είμαστε Χριστιανοί».

Για το νεαρό Άλεξ, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε το θάρρος που έδειξαν οι θρησκευτικοί ηγέτες όπως ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, καθώς και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ένα θάρρος που οδηγεί στο να κοιτάξουμε την ιστορία «κατάματα», για να καταλάβουμε, όπως είπε και ο Πάπας, πως «είμαστε αδέρφια κάτω από τον Σταυρό». Από νωρίς, οι Καθολικοί της Ελλάδας είχαν συνηθίσει να είναι μειονότητα, κάτι που για τον Άλεξ σήμαινε να ζει δίπλα σε ανθρώπους που, ειδικά στο παρελθόν, δεν καταλάβαιναν τι σημαίνει να είσαι καθολικός. «Νόμιζαν ότι ήταν διαφορετική θρησκεία. Πολλοί μας λένε: είσαι καθολικός, άρα δεν είσαι χριστιανός. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον καλά, να εξηγήσουμε ότι είμαστε και οι δύο Χριστιανοί, ο ένας Ορθόδοξος ο άλλος Καθολικός, μια διαφορετική οπτική του ίδιου πράγματος».

Ο Άλεξ πιστεύει ότι επειδή είναι μειοψηφία του δόθηκε μια ευκαιρία: να έχει «μια καλύτερη κατήχηση» και «να μελετήσει και να κατανοήσει τη χώρα, την Ορθόδοξη Εκκλησία, την Καθολική, να μπορέσει να κατανοήσει τις διαφορές, και επομένως να μπορέσει να φέρει το μήνυμα του οικουμενισμού στους Ορθόδοξους αδελφούς». Αυτό δεν ήταν πάντα εύκολο στο παρελθόν, παραδέχεται ο Άλεξ, αλλά τώρα αυτό το μήνυμα έφερε και επίσημα ο Πάπας.

Εκείνο που εντυπωσίασε τον Άλεξ δεν ήταν μόνο τα λόγια αλλά ήταν και οι πράξεις του Φραγκίσκου προς τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Ζούμε μια καθημερινότητα όπου οι άνθρωποι που υποφέρουν εγκαταλείπουν τη χώρα τους αναζητώντας ένα μέλλον ικανό να τους εξασφαλίσει τα βασικά πράγματα για να ζήσουν, όπως έκανε ο πατέρας μου όταν ήρθε στην Ελλάδα». Και το σημαντικό μήνυμα του Φραγκίσκου προς όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο προς τους Καθολικούς, είναι «να μην ξεχνάμε τους πρόσφυγες, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, και όλοι να κάνουν αυτό που τους αναλογεί».

Το ταξίδι του Φραγκίσκου, καταλήγει ο Άλεξ, «άγγιξε τις καρδιές πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα», πολλών Ορθοδόξων που «είδαν αυτή την επίσκεψη ως αυτή ενός ανθρώπου με πολύ υψηλή ηθική, με ένα μήνυμα ειρήνης, με ένα μήνυμα οικουμενισμού, με ένα μήνυμα συνεργασίας και αδελφοσύνης. Αυτή η ευκαιρία, η επίσκεψη του Φραγκίσκου, ήταν μια ευλογία από τον Θεό».

(πηγή: vaticannews.va)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου