Να συνδυάσουμε νηστεία και αγαθοεργία

Να συνδυάσουμε νηστεία και αγαθοεργία. «Να συνδράμουμε τους πρόσφυγες που απομακρύνονται από τον πόλεμο και όσους  βρίσκονται σε μεγάλες υλικές ανάγκες  εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης».  Αυτός είναι ο τρόπος κατά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Αρχιεπίσκοπο της Κωνσταντινουπόλεως, για να ζήσουμε το πνεύμα της μετανοίας  και της μεταστροφής προετοιμαζόμενοι για το Άγιο Πάσχα. Το αναφέρει  στο μήνυμα  του για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες  που ακολουθούν το Ιουλιανό  ημερολόγιο, στις 20 Μαρτίου  εορτάζουν την «Κυριακή της Ορθοδοξίας», την πρώτη  των Κυριακών της Τεσσαρακοστής  που συνοδεύουν τους πιστούς στο  Άγιο Πάσχα, που φέτος θα εορταστεί την 1η Μαΐου.

Υπενθυμίζω, για όσους δεν το γνωρίζουν ακόμη, ότι  για ποιμαντικούς και πρακτικούς λόγους και προς εξυπηρέτηση των μικτών οικογενειών, η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, εδώ και σαράντα περίπου χρόνια, συνεορτάζει  το Πάσχα με την Αδελφή  Ορθόδοξη  Εκκλησία.

Για μένα προσωπικά, δεν έχει σημασία το πότε θα εορτάσουμε  το Πάσχα, αλλά το πώς θα το εορτάσουμε. Μακάρι να συνειδητοποιήσουμε ότι, όσο πιο γρήγορα αποφασίσουμε να  συνεορτάζουμε όλοι οι Χριστιανοί την ίδια Κυριακή το Πάσχα του Κυρίου, τόσο μεγαλύτερη μαρτυρία  θα δίνουμε για το κοινό θεμέλιο της πίστης μας.  

Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης  σταματά για λίγο στο νόημα  της παραδοσιακής νηστείας της Τεσσαρακοστής λέγοντας: « Μέσω της μεταστροφής  και των δακρύων της κάθαρσης  ντυνόμαστε και πάλι την πρωταρχική ομορφιά και το  ένδυμα με το οποίο ο Κύριος μας ετοίμασε, αλλά το χάσαμε  με το πέσιμο  και φορέσαμε το ένδυμα της ντροπής  σαν τον άσωτο υιό».

Όμως, συμπληρώνει ο Οικουμενικός, «δεν πρέπει να ξεχάσουμε  το αληθινό πνεύμα της νηστείας και της εγκράτειας,  που είναι ευάρεστο στο Θεό, όπως γράφει ο αδελφόθεος Ιάκωβος:  «Θρησκεία καθαρή  και  αμόλυντη  για το Θεό και Πατέρα  είναι αυτή: Να συμπαραστέκεστε  στα ορφανά  και στις χήρες  όταν υποφέρουν  και να διατηρείτε αγνό τον εαυτό σας, από κάθε επιρροή του αμαρτωλού κόσμου». (Ιακ. 1, 27)”.

Ιδιαίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκαλεί  να μην παραλείπουμε  τις ανάγκες του παρόντος καιρού: « Σήμερα – αναφέρει –   η οικονομική κρίση, οι πρόσφυγες  και οι πάσης φύσεως δυσκολίες που παρουσιάζονται  ειδικά για μερικούς λαούς και χώρες,  μας προσφέρουν  την δυνατότητα,  να καλλιεργήσουμε  το αυθεντικό πνεύμα της νηστείας. Να ανταλλάξουμε  την εγκράτεια  από τις τροφές με  έργα αγάπης και αλληλεγγύης προς τους  αδελφούς μας  που υποφέρουν, τους αναγκεμένους και τους ξεριζωμένους, τους άστεγους  και τους πρόσφυγες  όσους δεν έχουν «που να κλίνουν την κεφαλή τους» (Ματθ.  8, 20),  με όσους αναγκάζονται εξ αιτίας του πολέμου, των διωγμών και των σκληρών συνθηκών να  εγκαταλείψουν  το  σπίτι τους και να φύγουν στην προσφυγιά, στο άγνωστο, μέσω τόσων κινδύνων,κόπων και βασάνων».

+Νικόλαος

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου