«Να μη θυμόμαστε τους χριστιανούς μόνο μετά τις επιθέσεις εναντίον τους»

Ο πρόεδρος Mantovanoκαι ο διευθυντής Moteduro εκφράζουν την εκτίμησή τους για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ορίσει ως: «γενοκτονία» την δράση του Isis, αλλά ζητούν επίσης συγκεκριμένα  μέτρα.

Lahore, 27 Μαρτίου, επίθεση στους χριστιανούς ενώ γιόρταζαν το Πάσχα σε ένα πάρκο. Άντεν, Υεμένη, 4 Μαρτίου. Τέσσερις Ιεραπόστολοι στης ΚΑΡΙΤΑΣ, της αδελφότητας που ιδρύθηκε από τη Μητέρα Τερέζα της Καλκούτας, δολοφονούνται από Ισλαμιστές. Αυτό το μήνα Μάρτιο, κατά τον οποίο η χριστιανική κοινότητα εκ νέου δέχτηκε επίθεση, Το AiutoallaChesacheSoffreεπαναλαμβάνει με έμφαση την ανάγκη να τεθεί ένα τέλος σε μια τραγική τάση που το Ποντιφικό Ίδρυμα – συντάκτης από το 1999 της έκθεσης για τη θρησκευτική ελευθερία στον κόσμο – συνεχίζει να καταγράφει χρόνο με το χρόνο.

«Οι χριστιανοί είναι η ομάδα που περισσότερο διώκεται σήμερα στον κόσμο – δηλώνουν ο Alfredo Mantovano και ο Alessandro Monteduro, πρόεδρος και διευθυντής αντίστοιχα του Aiutoalla Chiesache Soffre Italia– και συχνά, σε Χώρες όπως το Πακιστάν, γίνονται ο αποδιοπομπαίος τράγος του αντιδυτικού μίσους  των εξτρεμιστών». Δεν είναι πράγματι σπάνιο οι τοπικές χριστιανικές κοινότητες – στο Πακιστάν αλλά και σε Χώρες της Μέσης Ανατολής όπως το Ιράκ και η Συρία – λανθασμένα να ταυτίζονται με τη Δύση. «Έτσι, κάθε φορά που στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες συμβαίνουν επεισόδια που θεωρούνται προσβλητικά από την ισλαμική κοινότητα, όπως για παράδειγμα οι γελοιογραφίες για τον Μωάμεθ ή η ταινία Innocence of Muslims, οι εκεί χριστιανοί γίνονται στόχοι των φονταμενταλιστών».

Στρέφοντας την προσοχή μας σε ολόκληρη την παγκόσμια σκηνή, η τελευταία μελέτη της ACSγια την αντιχριστιανική δίωξη, υπό τον σημαντικό τίτλο Διωκόμενοι και Ξεχασμένοι, σημειώνει ότι ο αριθμός των χωρών στις οποίες οι χριστιανοί υποφέρουν είναι πολύ υψηλός και πως σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση επιδεινώνεται. Σε 17 από 22 χώρες ανέλυσαν την κατάσταση των χριστιανών η οποία έχει πράγματι επιδεινωθεί κατά την υπό εξέταση περίοδο, δηλαδή μεταξύ του Οκτωβρίου 2013 και του Ιουνίου 2015. Επίσης, αυξήθηκε ο αριθμός των χωρών που κατατάσσονται ως «ακραίας» δίωξης, οι οποίες σε σχέση με την προηγούμενη έκδοσης της έκθεσης, με ημερομηνία 2013, ανήλθαν από 6 σε 10, μετά την προσθήκη του Ιράκ, της Νιγηρίας, του Σουδάν και της Συρίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι «νέες είσοδοι» ελέγχονται από την άνοδο του ισλαμικού εξτρεμισμού, η οποία επιβεβαιώνεται ως μια από τις κύριες απειλές για την χριστιανική κοινότητα. Δέκα από τις 17 χώρες που είναι εγγεγραμμένες, χτυπήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο από την φονταμενταλιστική βία. Η βία πιέζει όλο και περισσότερο τους χριστιανούς να μεταναστεύσουν, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή μερικών κοινοτήτων. Στο Ιράκ για παράδειγμα, ο πληθυσμός μειώθηκε από ένα εκατομμύριο σε λιγότερο από 300 χιλιάδες από το 2002 έως σήμερα, με ένα εντυπωσιακό μέσο όρο της τάξης του 60/100 χιλιάδες αναχωρήσεις κάθε χρόνο. Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, η χριστιανική κοινότητα δεν θα υπάρχει σε μόλις 5 χρόνια.

«Εκτιμούμε το αυξημένο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης που αφορά στις αντιχριστιανικές διώξεις – συνεχίζουν ο Mantovanoκαι o Monteduro – το οποίο επέδειξαν επίσης και με την ευκαιρία της τελευταίας τραγικής επίθεσης στη Lahore.  Και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, οι οποίοι όρισαν ως γενοκτονία αυτά που διεξάγονται από το Ισλαμικό Κράτος σε βάρος των μειονοτήτων στο Ιράκ και στη Συρία. Οι διωκόμενοι χριστιανοί όμως, έχουν ανάγκη από τα λόγια να περάσουν σε συγκεκριμένα μέτρα και η προσοχή του κόσμου επάνω τους να είναι συνεχής και σταθερή. Και όχι μόνο να συνδέεται με δραματικές επιθέσεις».

ρφ (μετάφραση)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 10 Δεκεμβρίου 2024                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου