Νέοι «μακάριοι» και «όσιοι» στην Καθολική Εκκλησία

Στις 17-12-2022 ο Πάπας Φραγκίσκος αποδέχθηκε το αίτημα της Ποντιφικής Σύνοδος για τις Αγιοκατατάξεις για νέους μακαρίους και όσιους της Καθολικής Εκκλησίας. Ανάμεσα σε ιερείς και ιδρύτριες γυναικείων Ταγμάτων επιτρέψτε μου να παρουσιάσω τρεις (3) ιδιαίτερες περιπτώσεις: 

1. Ματέο Ρίτσι (Matteo Ricci): Είναι περίεργο ότι ο άνθρωπος που πρώτος διέδωσε τον Χριστιανισμό στην Κίνα δεν είχε ακόμα αναγνωρισθεί από την Εκκλησία μας. Η αντικειμενική αδυναμία της Επισκοπής Πεκίνου (εκεί πέθανε το 1610) να προωθήσει τη διαδικασία, η ελπίδα να γίνει ταυτόχρονα με σύγχρονούς του κινέζους που είχαν γίνει χριστιανοί και οι αντιδράσεις άλλων Ταγμάτων για την προσπάθεια του Ιησουίτη ιερέα να παρουσιάσει το Χριστιανισμό εντός του πολιτιστικού πλαισίου της εποχής (ταυτίζοντας το Θεό του Αβραάμ με τον «Κύριο του Ουρανού», που αναφέρεται στην παράδοση του Κομφουκιανισμού, πρωτοβουλία που έγινε δεκτή από όλους τους Πάπες μετά τη Β Βατικανή Σύνοδο) ίσως εξηγούν την καθυστέρηση, που τελικά ξεκίνησε από την Επισκοπή της Ματσεράτα, όπου είχε γεννηθεί το 1552.    

Αναφερόμαστε σε πολύ μορφωμένο άνθρωπο, με σπουδές θεολογίας, νομικής, μαθηματικών, κοσμολογίας και αστρονομίας, που έφθασε στο Μακάο το 1582 και κατάφερε να μάθει την κλασσική κινεζική γλώσσα, τη γραφή και τα έθιμα, πριν περάσει στο Znaoping, με πρόσκληση τοπικού Κυβερνήτη, λόγω των γνώσεών του. Εκεί το 1584 εξέδωσε τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη ευρωπαϊκού τύπου στα κινεζικά, ο οποίος επανεκδόθηκε το 1602. Την ίδια εποχή φαίνεται να εξέδωσε, μαζί με το συνάδελφό του Michele Ruggieri, πορτογαλικό – κινεζικό λεξικό. Το 1588 μετακόμισε στο Shaozhou και το 1598 στο Πεκίνο, κατόπιν πρόσκλησης του Αυτοκράτορα, που δε συνάντησε ποτέ. Από το 1597 ως το θάνατό του ήταν Επαρχιακός των Ιησουιτών στην Κίνα. Το 1598, μαζί με το συνάδελφό του Lazzaro Cattaneo, εξέδωσε στο Πεκίνο νέο κινεζικο -πορτογαλικό λεξικό, μετέφρασε κουμφουκιανικά έργα στα λατινικά και συνέθεσε τον Πρώτο Παγκόσμιο Άτλα στα κινεζικά. Ήρθε σε επαφή με Εβραίους της Κίνας και νέες Χριστιανικές κοινότητες στην Κορέα. Όταν πέθανε δε θάφτηκε στο Μακάο, όπως οι άλλοι χριστιανοί, αλλά τιμητικά, στο Πεκίνο. Θεωρείται, από την κινεζική κυβέρνηση, ο μόνος δυτικός, μετά τον Μάρκο Πόλο, πού πρόσφερε στην Κίνα. Αναγνωρίστηκε ως «όσιος» της Εκκλησίας μας.

2. Οικογένεια Ιωσήφ και Βικτωρίας ULME, από το Μάρκοβο της Πολωνίας.

Ο Ιωσήφ, κλάσης 1900, μορφωμένος, στέλεχος της καθολικής νεολαίας, ασχολούμενος με τα οπωροκηπευτικά και τη μελισσοκομία και η νοικοκυρά σύζυγός του, κλάσης 1912, ήδη γονείς 6 παιδιών και με το 7ο σε αναμονή, κατηγορήθηκαν γιατί έκρυβαν Πολωνο – Εβραίους … Στις 24-3-1944 οι Ναζί πήγαν στο σπίτι τους και εκτέλεσαν 17 άτομα: τους 2 γονείς, τα έξη παιδιά, το έβδομο που ήδη ερχόταν στον κόσμο (…) και 8 Εβραίους !

Το φρικιαστικό ναζιστικό έγκλημα δεν απέτρεψε τους κατοίκους του χωριού από το να προστατεύσουν άλλους Εβραίους: 21 τουλάχιστον επέζησαν ως την απελευθέρωση της χώρας! Η οικογένεια έχει ανακηρυχθεί ως «Δίκαιοι των Εθνών» από το Κράτος του Ισραήλ. Όλα τα μέλη της οικογένειας είναι πλέον «Μακάρια» για την Εκκλησία μας.

3. Ακόμα πιο πρόσφατο είναι το μαρτύριο του 39χρονου (1942-1981) βραζιλιάνου δικηγόρου Francesco de Castro Holzwarth. Λαμπρός νομικός, με τάση προς το ιερατείο, ζούσε ταπεινά και με αγάπη για τους ασθενέστερους όπως οι φυλακισμένοι. Εντάχθηκε στη APAC, Ένωση για Προστασία και Βοήθεια σε Καταδίκους, αφιερώνοντας πολύ χρόνο επισκεπτόμενος φυλακές. Στις 14-2-81 ενημερώθηκε για εξέγερση στις φυλακές Jacanel. Έσπευσε και δέχθηκε να αντικαταστήσει ένα όμηρο, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Όταν ο όμηρος βγήκε, γι` αδιευκρίνιστους λόγους, η Αστυνομία άνοιξε πυρ, με θύματα τους εξεγερμένους και το θαρραλέο δικηγόρο…

Αναγνωρίσθηκε, λόγω της «προσφοράς της ζωής του», ως «όσιος» της Εκκλησίας μας.

Πληροφόρηση και φωτογραφία για Matteο Ricci από Wikipedia 

Πληροφόρηση και φωτογραφία οικογένειας Ulme από Vatican News

Πληροφόρηση και φωτογραφία Francesco de Castro από APAC

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου