Νέοι Καρδινάλιοι 2022

 Την Κυριακή 29-5-22 ο Πάπας ανακοίνωσε 21 νέους Καρδιναλίους (οι 16 κάτω των 80 ετών, έχουν δικαίωμα ψήφου σε προσεχή εκλογή Πάπα). Παρουσιάσαμε, σε προηγούμενο σημείωμα, τους 6 που προέρχονται ή εργάζονται στην Ασία, ακολουθούν οι άλλοι 10 «εκλέκτορες».


Από την Ευρώπη

  1. Arthur Roche , 72 ετών, Αγγλία.

Γεννήθηκε στο Ληντς όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ιερατικής ζωής του, πριν ονομασθεί βοηθός Επίσκοπος (2002) και κατόπιν Επίσκοπος (2004). Το 2012 κλήθηκε στη Ρώμη ως Γραμματέας της «Συνόδου για τη Θεία Λατρεία και την Τάξη των Μυστηρίων», στην οποία ο Πάπας τον όρισε Επικεφαλής, το 2021.

 

  1. Fernando Vengez Alzage, 77 ετών, Ισπανία.

Γεννήθηκε στη Σαραγόσα, είναι ο πρώτος Καρδινάλιος που προέρχεται από τους «Λεγεωνάριους του Χριστού» και υπηρετεί σε θεσμούς της Αγίας Έδρας στη Ρώμη από το 1972! Από το 2021 Πρόεδρος της Ποντιφικής Επιτροπής για το Κράτος της Πόλης του Βατικανού.

 

  1. Jean Marc Avveline, 64 ετών, Γαλλία.

Ο μόνος κάτω των 80 ετών από τους καρδινάλιους της χώρας, θεωρείται ότι εκφράζει το όραμα του Πάπα για μια Εκκλησία κοντά στους φτωχούς και τους πρόσφυγες και αντίθετος στην άκρα δεξιά που «δαιμονοποιεί» την παρουσία των μουσουλμάνων. Από το 1984 ιερέας στην Αρχιεπισκοπή Μασσαλίας, με πλούσιο ποιμαντικό και διδακτικό έργο, το 2013 έγινε βοηθός Επίσκοπος και το 2019 Αρχιεπίσκοπος της ιστορικής αυτής πόλης.

 

  1. Oscar Cantoni, 72 ετών, Ιταλία.

Επιλογή «έκπληξη» για την ιταλική κοινή γνώμη η οποία περίμενε να ορισθεί καρδινάλιος κάποιος Αρχιεπίσκοπος… Χειροτονήθηκε ιερέας στο Κόμο πριν 47 χρόνια και εκεί παρέμεινε ως το 2005 που αναδείχθηκε Επίσκοπος της Crema στη Λομβαρδία. Επέστρεψε στο Κόμο ως Επίσκοπος, από το 2016.

 

Από την Αφρική

  1. Peter Okpaleke, 59 ετών, Νιγηρία.

Επιλογή με συμβολική αξία, επιβράβευση της διάθεσης για υπηρεσία και κατά των φυλετικών διακρίσεων στην Εκκλησία! Με καλές σπουδές και ποιμαντικό έργο, επιλέχθηκε, το Δεκέμβριο 2012, από τον Πάπα Βενέδικτο, για την Επισκοπή της Ahiara, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Στην περιοχή κυριαρχεί αριθμητικά η φυλή Ibi, στην οποία ανήκει ο Ιεράρχης, αλλά στην Επισκοπή αυτή, οι περισσότεροι καθολικοί είναι της φυλής  Mbaise! Τμήμα ιερέων και λαού αρνήθηκαν να αποδεχθούν το νέο Επίσκοπο. Χειροτονήθηκε εκτός της Ahiara, αλλά δεν μπόρεσε να εισέλθει στην Επισκοπή του… Ο νέος Πάπας ζήτησε γραπτά από όλους τους ιερείς να δηλώσουν υπακοή στον Επίσκοπο. Τυπικά αυτό έγινε αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να αναλάβει καθήκοντα… Το 2018 ζήτησε από το Φραγκίσκο να δεχθεί την παραίτησή του, όπως κι έγινε. Το 2020 ορίσθηκε πρώτος Επίσκοπος της νέας Επισκοπής της Ekwulobia…

 

  1. Richard Kunia Baawobr, 63 ετών, Γκάνα.

Με σπουδές σε Ελβετία και Αγγλία, εντάχθηκε στους «Ιεραπόστολους της Αφρικής», γνωστούς και ως Λευκούς Πατέρες. Υπηρέτησε σε Κονγκό, Γαλλία και Τανζανία, πριν αναδειχθεί Γενικός Ηγούμενος του Τάγματος (ο πρώτος αφρικανός) την περίοδο 2010-16, Από το 2016 είναι Επίσκοπος του Wa στη χώρα του.

 

Από την Αμερική

7-8. Leonardo Ulrich Steiner και Paulo Cesar Costa. 72 και 55 ετών, Βραζιλία.

Όπως η Ινδία έτσι και η Βραζιλία έχει δύο νέους καρδιναλίους. Ο φραγκισκανός L.U.Steiner έχει σημαντικές σπουδές σε Βραζιλία και Ιταλία. Δίδαξε φιλοσοφία (1995-2003) στο Antonianum. Επιστρέφοντας στη χώρα του ανέλαβε διάφορα ποιμαντικά καθήκοντα πριν ορισθεί το 2005 Επίσκοπος του Sao Felix, τo 2011 βοηθός Επίσκοπος στην Μπραζίλια (ταυτόχρονα και Γενικός Γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων) και το 2019 Αρχιεπίσκοπος στο Manaus. Στη διετία της πανδημίας ανέπτυξε και επέβλεψε προσωπικά προγράμματα παροχής φαρμάκων, τροφίμων και οικονομικής βοήθειας στην περιοχή του. Είναι από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της προστασίας των δασών και των κατοίκων του Αμαζονίου.

Ο P.C.Costa είναι ο Αρχιεπίσκοπος της Μπραζίλια από το 2020. Έχει λάβει διδακτορικό στη δογματική θεολογία στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο και παρότι σχετικά νέος έχει επίσης διατελέσει βοηθός Επίσκοπος του Ρίο ντε Τζανέιρο (2011-16) και Επίσκοπος του Sao Carlos (2016-20).

 

  1. 9. Adelberto Martinez Flores, 71 ετών, Παραγουάη.

Ο πρώτος Καρδινάλιος στην ιστορία της χώρας, με ενδιαφέρον βιογραφικό.

Σπούδασε Οικονομικά στη χώρα του, Αγγλικά και Φιλοσοφία στις ΗΠΑ και Θεολογία στο Λατερανό. Κοντά στο Κίνημα των Φοκολάρι, χειροτονήθηκε 34 ετών στις ΗΠΑ. Η πρώτη ποιμαντική αποστολή ήταν στις Παρθένους Νήσους όπου παρέμεινε για 8 χρόνια. Επέστρεψε στη χώρα του και ενσωματώθηκε στον κλήρο της Αρχιεπισκοπής της Ασουνσιόν, το 1994. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ τον ονόμασε βοηθό Επίσκοπο της πρωτεύουσας το 1997 και πρώτο Επίσκοπο του San Lorenzo, το 2000, όπου οργάνωσε υποδειγματικά τη νέα Επισκοπή. Ο Πάπας Βενέδικτος τον μετέθεσε στην Επισκοπή του San Pedro, το 2007, την οποία επίσης οργάνωσε και ο ίδιος Πάπας τον όρισε Επίσκοπο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το 2012. Ήταν η σειρά του Πάπα Φραγκίσκου να εκμεταλλευθεί τις ικανότητές του, ορίζοντας τον Επίσκοπο στη Vilarica del Espiritu Santo ( και ταυτόχρονα Αποστολικό Διαχειριστή Ενόπλων Δυνάμεων) το 2018. Χηρευούσης της Αρχιεπισκοπής της Ασουνσιόν ήταν προφανώς ο καταλληλότερος ως Αρχιεπίσκοπος αυτής, ενώ από το 2018 διατελεί και Πρόεδρος της Συνόδου της Ιεραρχίας!

 

  1. Robert Walter McElroy, 68 ετών, ΗΠΑ.

Γεννήθηκε στο Σαν Φραντσίσκο, όπου ορίσθηκε βοηθός Επίσκοπος του 2010. Από το 2015 είναι Επίσκοπος στο Σαν Ντιέγκο. Θεωρείται από πολλούς ο σημαντικότερος διανοούμενος ανάμεσα στους Ιεράρχες της χώρας.

 

 

Πηγές: Vatican News, Il Sismografo, la Croix – Africa, National Catholic Reporter, Wikipedia

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

4η Κυριακή του Πάσχα (B)

4η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)        ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.33(32),5-6         Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Με το Λόγο του

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 25 Μαΐου  2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Η_ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 24 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου