Νέοι καθολικοί ιεράρχες στο Μινσκ και στην Κωνσταντινούπολη

ΝΕΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΤΟ ΜΙΝΣΚ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

1. Είχαμε παρουσιάσει, στα τέλη 2020, όλη τη διπλωματική σύγκρουση ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Αγία Έδρα, με αφορμή τον αποκλεισμό επιστροφής στη χώρα, από την Πολωνία όπου βρισκόταν για θρησκευτικές τελετές, του τότε Προέδρου της Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Λευκορωσίας, Αρχιεπισκόπου Μινσκ και Μογλέβ Σεβασμιοτάτου Tadeusz Kondrusiewicz 

Εν μέσω διαδηλώσεων κατά του Προέδρου Λουκασένκο για εκλογική νοθεία, ο Αρχιεπίσκοπος P.R Gallacher, υπεύθυνος της Αγίας Έδρας για τις σχέσεις με τα Κράτη, ο νέος Νούτσιος της Αγίας Έδρας στη χώρα, Σεβασμιότατος Ante Jozic και ο “προσωπικός απεσταλμένος” του Πάπα και πρώην Νούντσιος στη χώρα Αρχιεπίσκοπος Claudio Cuggerotti είχαν σπεύσει διαδοχικά στο Μινσκ για να διαπραγματευθούν την επιστροφή του Αρχιεπισκόπου, η οποία τελικά είχε ανακοινωθεί το βράδυ της 22-12-20, ώστε να προλάβει τις τελετές των Χριστουγέννων, όπως και έγινε. Ο Ιεράρχης στις αρχές του Ιανουαρίου 2021 συμπλήρωσε τα 75 έτη και όπως ορίζει το Κανονικό Δίκαιο παραιτήθηκε, η δε παραίτησή του είχε γίνει αμέσως δεκτή από τον Ποντίφικα.

Χρειάστηκαν εννιά μήνες για να ανακοινωθεί ο διάδοχός του. Πρόκειται για τον Σεβασμιότατο Iosif Staneuski, βοηθό Επίσκοπο της Hrodza. Είναι 52 ετών, διδάκτορας Κανονικού Δικαίου και γραμματέας της Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας.

Σημειώνεται ότι η Καθολική Εκκλησία της χώρας αποτελεί το 15% του πληθυσμού, πολωνικής κυρίως προέλευσης και στην πλειοψηφία της αντιτίθεται στο καθεστώς Λουκασένκο. 

2. Τέλη 2020 έχασε τη μάχη με τον covid-19, σε ηλικία 69 ετών, ο Αποστολικός Βικάριος της Κωνσταντινούπολης μεξικανός ιερομόναχος Ruben Gonzalez. Ήταν κάτοικος Τουρκίας από το 2003, πολύ αγαπητός σε όλους, Ιεράρχης από το 2015 και Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας 

Επίσης, εννέα μήνες αργότερα, η Αγία Έδρα ανακοίνωσε το διάδοχό του. Πρόκειται για τον ιταλό ιερέα π. Massimiliano Palinuro, 47 ετών. Βρίσκεται στην Τουρκία από το 2012 και έχει ήδη υπηρετήσει στην Αρχιεπισκοπή Σμύρνης κα στο Βικαριάτο Ανατολίας.Στην Ιταλία είχε πραγματοποιήσει σημαντικές θεολογικές και φιλοσοφικές σπουδές, με διδακτορικό στη Βιβλική Θεολογία και είχε διδάξει σε θεολογικές σχολές, με ειδικότητες την Καινή Διαθήκη και την ελληνική γλώσσα. 

Λίγα λόγια για την Καθολική Εκκλησία στην Τουρκία: Υπολογίζεται σε 53.000 πιστούς. Διοικητικά διαρθρώνεται σε 7 εκκλησιαστικές περιφέρειες (Επισκοπές και Βικαριάτα), στις οποίες λειτουργούν 54 ενορίες και 13 Ποιμαντικά Κέντρα. Οι ιερείς ανέρχονται σε 60, ίδιος και ο αριθμός των μοναζουσών. Η Εκκλησία, μέσω όλων των θεσμών της, διαχειρίζεται 23 σχολεία όλων των βαθμίδων, κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων, μονάδες υγείας, γηροκομεία και μονάδες φροντίδας και εκπαίδευσης για ΑΜΕΑ.  

 

Πληροφορίες και φωτογραφίες από VaticanNews και AsiaNews.it 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου