ΝΕΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΣΕ ΑΛΓΕΡΙ ΚΑΙ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Τις τελευταίες μέρες του έτους (27 και 28 Δεκεμβρίου 2021) η Αγία Έδρα ανακοίνωσε αλλαγές Αρχιεπισκόπων, λόγω ηλικίας, σε δύο ιστορικές πόλεις.
Αξίζει να μάθουμε κάποιες πληροφορίες.
1. Νέος Αρχιεπίσκοπος στο Αλγέρι ο δομινικανός Jean Paul Vesco, 59 ετών Γάλλος, από τη Λυόν και ως τώρα Επίσκοπος Oreno Αλγερίας έχει ήδη ζήσει όλη την ιερομοναχική ζωή του στη Χώρα, πλην της περιόδου που διετέλεσε Επαρχιακός του Τάγματος στη Γαλλία. Σπούδασε νομικά και εξάσκησε δικηγορία, πριν ενταχθεί σε ηλικία 33 ετών στο δοκίμιο των Δομινικανών. Χειροτονήθηκε ιερέας το 2001. Διαδέχεται τον ιησουίτη π. Paul Desfarges (2008-21), προκάτοχος του οποίoυ ήταν ο Σεβασμιότατος A.M. Teissier (1988-2008), τη ζωή του οποίου είχαμε παρουσιάσει το Δεκέμβριο 2020, όταν και αποβίωσε: ήταν επίσης απ΄τη Λυόν και Επίσκοπος Oreno πριν γίνει Αρχιεπίσκοπος στο Αλγέρι, όπως ακριβώς και ο νεοεκλεγείς!
Ο Α.Μ. Teissier υπήρξε ο Ιεράρχης που (επ)έζησε της μακράς περιόδου ισλαμικής τρομοκρατίας και σφαγών, που συγκλόνισαν την Αλγερία την τελευταία δεκαετία του εικοστού αιώνα, όταν 19 ιερείς και μοναχοί της Καθολικής Εκκλησίας έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ο Επίσκοπος του Oreno, P. Claverie και 7 Μοναχοί στο Tibhrine. Ευτυχώς η κατάσταση έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.
Η Αλγερία, όπου το Ισλάμ είναι θρησκεία του κράτους, έχει ελάχιστους χριστιανούς κυρίως καθολικούς. Υπολογίζονται σε 10.000 περίπου, το 0, 01% του πληθυσμού και εξυπηρετούνται από 40 ενορίες. Στην Αρχιεπισκοπή της πρωτεύουσας Αλγέρι υπάγονται οι Επισκοπές του Orano και της Constantin, ενώ στα νότια της χώρας βρίσκεται η Επισκοπή της Laghouat, υπαγόμενη απευθείας στην Αγία Έδρα.
2. Νέος Αρχιεπίσκοπος στο Nαγκασάκι ο ως τώρα βοηθός Επίσκοπος Peter Michiaki Nakamura, 59 ετών.
Διαδέχεται το Σεβασμιότατο Joseph Mitsuaki Takami (2003-21) γνωστό για τους αγώνες του κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, ο οποίος είχε χάσει μέρος της οικογένειάς του εξαιτίας της ατομικής βόμβας που έριξαν οι Αμερικανοί στην πόλη, στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μητέρα του είχε επιζήσει και ο ίδιος γεννήθηκε το Μάρτιο 1946.
Είναι γνωστό ότι η Ιαπωνία στις αρχές του 17ου αιώνα αντιμετώπισε με εξοντωτική βία την προσπάθεια πορτογάλων και ισπανών ιεραποστόλων να διαδώσουν το χριστιανισμό στη χώρα. Εκατοντάδες, κυρίως προσήλυτοι Ιάπωνες αλλά και αλλοδαποί ιερείς, υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια πριν χάσουν τη ζωή τους… Αξίζει, όσοι δεν την έχουν δει ακόμα, να αναζητήσουν τη σχετική ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε “ Σιωπή ” που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Shusaku Endo.
Πάντως το Ναγκασάκι είναι η ιαπωνική πόλη που περισσότερο από όλες “δέχθηκε” το χριστιανικό μήνυμα και αυτό, μεταπολεμικά, αποδίδεται στον καθολικό ιατρό και συγγραφέα Takasi Nagai (1908-51) θύμα της ραδιενέργειας της ατομικής βόμβας που οδηγήθηκε σε αργό επώδυνο θάνατο, αλλά ως το τέλος της ζωής του, ζητούσε “συγγνώμη” για τα εγκλήματα που οι ίδιοι οι Ιάπωνες είχαν τελέσει κατά τη διάρκεια του πολέμου και προέτρεπε τους Ιάπωνες σε αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης της μεταπολεμικής κατάστασης. Απ` τη δράση του βγήκε η έκφραση “ Στη Χιροσίμα ο κόσμος φωνάζει ενώ στο Ναγκασάκι προσεύχεται”. Στη κηδεία του ήταν παρόντες πάνω από 20.000 άτομα, Είναι σε διαδικασία μακαριωνυμίας από την Εκκλησία.
Σήμερα το Ναγκασάκι έχει 4.5% του πληθυσμού καθολικό, όταν ο μ.ο. του Τόκιο είναι 0.5%. Στην Ιαπωνία υπολογίζεται ότι ζουν 600.000 καθολικοί αλλά ο αριθμός αυξάνεται γρήγορα από τους μετανάστες που εργάζονται στη χώρα.
Πληροφόρηση, ιστορικά στοιχεία και φωτογραφίες (νέου Αρχιεπισκόπου Αλγερίου και αποχωρούντα Αρχιεπισκόπου Ναγκασάκι ) από Vatican News
Στατιστικά στοιχεία από Wikipedia
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ